Vokietija išgirdo D. Trumpo grasinimus dėl „Nord Stream 2“, bet nuostatų nekeičia

Vokietijos vyriausybė informuota apie JAV prezidento Donaldo Trumpo grasinimus dėl sankcijų Rusijos eksporto dujotiekio „Nord Stream 2“ projektui, tačiau neketina keistų nuostatų dėl jo, pareiškė Vokietijos ekonomikos ministerijos atstovė.

„Nord Stream 2“ tiesiamas toliau – jokių rimtesnių trukdžių jau nebeliko.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Nord Stream 2“ tiesiamas toliau – jokių rimtesnių trukdžių jau nebeliko.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 10:20 AM, atnaujinta Jun 14, 2019, 11:12 AM

„Mes atkreipėme dėmesį į JAV prezidento pareiškimus, bet mes jų nekomentuojame.

Mūsų pozicija dėl ekstrateritorinių sankcijų taip pat yra aiški – mes jas atmetame“, – Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ anonimiškai sakė Vokietijos ministerijos atstovė.

Ji pakartojo Vokietijos vyriausybės požiūrį į „Nord Stream 2“: tai – komercinis projektas.

„Tai verslo projektas, kuris neabejotinai turi atitikti Europos ir nacionalinius teisės principus“, – pabrėžė Vokietijos ministerijos atstovė.

Ji pridūrė, jog „būtina atsižvelgti į pagrįstus Ukrainos interesus, o Vokietija siekia sprendimo, kuris atitiktų visų tai liečiančių šalių interesus“.

JAV prezidentas trečiadienį dar kartą perspėjo Vokietiją, kad daro save Maskvos „įkaite“, nes pernelyg kliaujasi rusiškais energetikos ištekliais.

„Tai tikrai daro Vokietiją Rusijos įkaite“, – sakė D. Trumpas, užsimindamas, kad Jungtinės Valstijos svarstomos sankcijas „Nord Stream 2“ projekto dalyviams.

Rusija Europai aktyviai peršamą antrąjį dujotiekį per Baltijos jūrą iki Vokietijos tikisi nutiesti iki 2020 metų pradžios. Vamzdynas padvigubintų šio rusiškų dujų eksporto koridoriaus pajėgumą. Tai leistų Maskvai eliminuoti Ukrainą kaip rusiškų dujų tranzito valstybę, o padidėjusią Europos priklausomybę nuo jų – panaudoti kaip politinio poveikio priemonę.

Pateikė įstatymo projektą

Jungtinių Valstijų senatorius Johnas Barrasso pateikė JAV Kongresui įstatymo projektą dėl sankcijų taikymo „North Stream 2“ bei kitiems Rusijos eksporto dujotiekio projektams.

Pasak senatoriaus spaudos tarnybos pranešimo, šiuo įstatymo projektu numatytas sankcijų taikymas „Nord Stream 2“ bei kitiems Rusijos eksporto dujotiekiams remiasi bendradarbiavimo su sąjungininkais Europoje teisės aktais.

Pranešime pažymima, jog „kai kurie Jungtinių Valstijų Europos sąjungininkai vis labiau priklauso nuo rusiškų dujų, o Rusija ir toliau žlugdo taiką bei saugumą Europoje įvairiais būdais, taip pat ir naudodama energijos išteklius kaip geopolitinį ginklą“.

„Dujotiekis „Nord Stream 2“, kuris transportuos rusiškas gamtines dujas į Vokietiją, pavers Europą dar labiau priklausomas nuo jų, kels energijos išteklių tiekimo diversifikavimo problemų“, – pažymima JAV senatoriaus pranešime.

Rusija Europai aktyviai peršamą antrąjį dujotiekį per Baltijos jūrą iki Vokietijos tikisi nutiesti iki 2020 metų pradžios. Vamzdynas padvigubintų šio rusiškų dujų eksporto koridoriaus pajėgumą. Dalis Europos valstybių nuogąstauja, kad tai leistų Maskvai eliminuoti Ukrainą kaip rusiškų dujų tranzito valstybę, o padidėjusią Europos priklausomybę nuo jų – panaudoti kaip politinio poveikio priemonę.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024