ES ir Pietų Amerikos blokas po 20 metų derybų pasiekė itin svarbų susitarimą

Europos Sąjunga ir Pietų Amerikos prekybos blokas „Mercosur“ penktadienį Briuselyje pasiekė itin svarbų prekybos sandorį, užbaigdami 20 metų trukusias derybas dėl vieno didžiausių pasaulyje regioninių komercinių susitarimų, paskelbė derybininkai.

Du dešimtmečius trukusios ES derybos su „Mercosur“ šalimis – Argentina, Brazilija, Paragvajumi ir Urugvajumi – ne kartą strigo dėl itin jautraus jautienos rinkos klausimo, o Europos galvijų augintojai ryžtingai priešinosi šiam susitarimui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Du dešimtmečius trukusios ES derybos su „Mercosur“ šalimis – Argentina, Brazilija, Paragvajumi ir Urugvajumi – ne kartą strigo dėl itin jautraus jautienos rinkos klausimo, o Europos galvijų augintojai ryžtingai priešinosi šiam susitarimui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2019, 10:41 AM

Du dešimtmečius trukusios ES derybos su „Mercosur“ šalimis – Argentina, Brazilija, Paragvajumi ir Urugvajumi – ne kartą strigo dėl itin jautraus jautienos rinkos klausimo, o Europos galvijų augintojai ryžtingai priešinosi šiam susitarimui.

Apie susitarimą paskelbta JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai įsivėlus į kelis dvišalius ginčus, įskaitant nesutarimus su ES šalimis.

„Atidžiai pasverdamas savo žodžius sakau, kad tai istorinė akimirka“, – Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Japonijoje kuluaruose žurnalistams sakė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

„Tvyrant tarptautinei įtampai dėl prekybos mes šiandien su savo „Mercosur“ partneriais siunčiame stiprią žinią, kad palaikome taisyklėmis grindžiamą prekybą“, – pridūrė jis.

Pademonstruodami vienybę, visi Europos ir „Mercosur“ lyderiai, taip pat priklausantys G-20, buvo susirinkę bendrai nuotraukai. 

Europos ūkininkai susirūpinę

Tai didžiausias prekybos sandoris, kurį kada nors yra sudariusi ES, sakoma Briuselyje paskelbtame J.-C. Junckerio pareiškime. Pagal susitarimą, kurį dar turi patvirtinti visos ES narės, Europos kompanijos sutaupys daugiau kaip 4 mlrd. eurų prekybos muitų per metus.

Susitarimas apima rinkas su maždaug 780 mln. vartotojų, sakoma ES pareiškime.

Brazilija sveikino „istorinį susitarimą“ su ES, o Argentina pavadino jį „neturinčiu precedento“. Argentinos prezidentas Mauricio Macri (Maurisijus Makris) pavadino tai „istorine diena“.

Pranešimas apie susitarimą, kurio detalės kol kas nepaskelbtos, pasirodė didžiausių pasaulio ekonomikų lyderiams susirinkus Japonijos mieste Osakoje į G-20 viršūnių susitikimą.

Įgyvendintas susitarimas turi eliminuoti 99 proc. žemės ūkio ir pramonės produkcijos tarifų, palengvinti paslaugų mainus, sumažinti technines kliūtis.

Vis dėlto susitarimas kėlė Europos ūkininkų susirūpinimą dėl galimos nesąžiningos konkurencijos ir nevyriausybinių organizacijų nerimą dėl padarinių klimatui.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas grasino nutraukti sandorį, jei Brazilija pasitrauks iš Paryžiaus klimato susitarimo, kuris įpareigoja pasirašiusias šalis mažinti išmetamų teršalų kiekį ir kurio Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro grasino atsisakyti.

Praėjusią savaitę Airija, Belgija, Lenkija ir Prancūzija Europos Komisijos pirmininkui J.-C. Junckeriui išreiškė susirūpinimą dėl žemės ūkio.

Tuo tarpu sandorio šalininkai tvirtino, kad susitarimas suduotų stiprų smūgį protekcionizmui tuo metu, kai JAV prezidento D. Trumpo įžiebtas prekybos karas su Kinija destabilizuoja pasaulio ekonomiką.

Pastaruoju metu buvo išsiskyrusios ES ir Brazilijos nuomonės dėl prekybos mėsa, cukrumi ir automobiliais.

Be to, ES šaltiniai teigė, kad europiečiai laukė pažangos iš „Mercosur“ dėl geografinių nuorodų, kurios apsaugotų Europos produktus, tokius kaip konjakas ir Mančego sūris, ir ypač dėl automobilių sektoriaus atvėrimo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.