Pieva prie Baltojo tilto virsta Vilniaus gėda – aikštynų dar ilgai nebus 

Pavasarį buldozeriai per savaitę išstumdė pievos prie Baltojo tilto veją, išrausė duobes, o savivaldybė pažadėjo – rudenį čia sužaliuos pieva, bus laisvalaikio erdvė. Nebus – darbus pradėjusi įmonė turi problemų.

Vienas „LitCon“ vadovų tvirtino, kad darbai prie Baltojo tilto nevėluoja, sakė pats trečiadienį važiavęs ir matęs dirbančią techniką. Ar šį nejudantį traktorių?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vienas „LitCon“ vadovų tvirtino, kad darbai prie Baltojo tilto nevėluoja, sakė pats trečiadienį važiavęs ir matęs dirbančią techniką. Ar šį nejudantį traktorių?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors prie Baltojo tilto nieko nevyksta, savivaldybė tikina – viskas pagal planą. Nejaugi taip nevykusiai buvo suplanuota?
Nors prie Baltojo tilto nieko nevyksta, savivaldybė tikina – viskas pagal planą. Nejaugi taip nevykusiai buvo suplanuota?
Konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonė, todėl negali labai smarkiai pykti – dirba taip, kaip išeina.
Konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonė, todėl negali labai smarkiai pykti – dirba taip, kaip išeina.
Konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonė, todėl negali labai smarkiai pykti – dirba taip, kaip išeina.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonė, todėl negali labai smarkiai pykti – dirba taip, kaip išeina.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-07-08 11:09

Prie Baltojo tilto – tyla ir ramybė. Ten, kur žadėta įrengti sporto aikštynus, jau ne pirmą savaitę nematyti nė vieno traktoriaus ar buldozerio. Nebuvo jų ir šį trečiadienį.

Kitoje tilto pusėje, kur jau po mėnesio turi būti pasėta žolė, kažką knebinėjo keli darbininkai. Tačiau savivaldybės ir darbus atliekančios statybos bendrovės „LitCon“ atstovai tikino, kad visi darbai vyksta pagal nustatytus terminus.

Tik savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis užsiminė, kad restruktūrizuojamos įmonės darbininkus sunku priversti dirbti, o pačią įmonę savivaldybė įtraukė į juoduosius sąrašus.

Tačiau sutarties su ja neketina nutraukti, nes kas gi dar pigiau atliktų darbus?

Pigią mėsą šunys ėda. Kad šis priežodis teisingas, įsitikino vilniečiai, žvelgdami nuo Baltojo tilto į ten, kur anksčiau buvo jų pamėgta žaliuojanti pieva ir sporto aikštynai.

Pasiūlė mažiausią kainą

Savivaldybė viešosios erdvės prie Baltojo tilto sutvarkymo darbus už daugiau kaip 6,5 mln. eurų patikėjo bendrovei „LitCon“ ir jungtinės veiklos sutartį su ja pasirašiusiai įmonei ATEA.

Anot savivaldybės, ši ūkio subjektų grupė buvo viena iš dviejų tiekėjų, kurie pateikė valdžios lūkesčius atitinkančią kainą.

Suprask: konkursą laimėjo tie, kurie pasiūlė mažiausią kainą.

Vers dirbti subrangovą

P.Poderskis, anksčiau kalbėdamas apie darbus prie Baltojo tilto, demonstravo optimizmą, o dabar jau aiškina, dėl kokių priežasčių sustojo darbai.

Anot jo, pirmiausia reikėjo atlikti archeologinius tyrimus. Nors pavasaris buvo ankstyvas ir šiltas, jie prasidėjo tik balandį. Po to dar teko laukti tyrimų rezultatų.

Todėl tuo laiku prie Baltojo tilto nuveikta nedaug.

Prasidėjus vasarai darbai buvo visiškai sustoję dėl „LitCon“ restruktūrizavimo.

Bet šios įmonės pardavimo direktorius Simas Pauža tvirtino, kad darbai prie Baltojo tilto nevėluoja, jis sakė pats trečiadienį važiavęs ir matęs dirbančią techniką.

Tačiau į klausimą, ar pavyks rugpjūtį pasėti žolę, kaip buvo pažadėta, jis neatsakė.

P.Poderskio nuomone, vienintelis dabar likęs būdas užbaigti darbus prie Baltojo tilto nenutraukiant sutarties – priversti dirbti subrangovą. Jeigu to nepavyks, sutartį teks nutraukti.

O tada skelbti naują konkursą, laukti nugalėtojo, pasirašyti naują sutartį.

Darbai prie Baltojo tilto nevyktų bent pusmetį.

Greitai tik žemes stumdė

Į klausimus apie prie Baltojo tilto įstrigusius darbus savivaldybė atsiuntė lakonišką niekieno nepasirašytą komentarą. Nebuvo atsakyta į klausimą, kiek procentų darbų atlikta, kada jie vyks greičiau.

„Planuojama, kad erdvė prie Baltojo tilto bus atnaujinta jau kitą vasarą“, – tik toks nekonkretus pažadas buvo savivaldybės komentare.

Atlikus archeologinius ir geologinius tyrimus balandžio pabaigoje buldozeriai pradėjo stumdyti veją. Per kelias savaites iš vilniečių pamėgtos pievos neliko nė žymės.

Pusantro mėnesio darbai vyko gana sparčiai, tačiau paskui staiga sustojo. Bet savivaldybė ir toliau tvirtino, kad nieko blogo neįvyko, žadėjo, jog rugpjūtį vėl žaliuos žolė, aplink pievą bus pasodinta apie šimtą medžių ir krūmų, įrengta baidarių įlanka, 40 vietų lauko kavinė.

Valdžia žarsto pažadus

Nors darbai vyksta vangiai, savivaldybė ir toliau žarsto pažadus, kaip aktyvaus laisvalaikio ir sporto erdvė prie Baltojo tilto greitai pasikeis neatpažįstamai, – taps patrauklesnė, saugesnė ir kur kas įdomesnė aktyviems, prie upės mėgstantiems poilsiauti vilniečiams ir miesto svečiams. Valdžia pasakoja, kaip dabartinė viešoji erdvė funkciškai bus padalinta į dvi dalis: pirmoji, miestiečių jau pamėgta, aktyvi, sportiška laisvalaikio leidimo zona su keliais aikštynais, antroji – natūraliai susiformavusi rekreacinė laisvalaikio leidimo vieta.

Aktyviojoje zonoje atsiras visiškai naujas modernus sporto aikštynas.

Vilniečiai esą galės sportuoti lauko gimnastikos, lauko treniruoklių aikštelėse, atsiras ir atnaujintos net devynias paplūdimio tinklinio aikštelės. Galbūt, bet tik ne šiemet.

Kas panosėje – savivaldybei nerūpi

Žilvinas Šilgalis

Tarybos narys

„Kaip ir kitur, darbai prie Baltojo tilto dar praėjusiais metais prasidėjo energingai: tiesti pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengtas Upės gatvės apšvietimas. Paskui sustumdytos žemės, ir viskas sustojo.

Šį klausimą būtinai iškelsiu artimiausiame tarybos posėdyje. Juk savivaldybė žinojo apie įmonės „LitCon“ restruktūrizavimą, tai jau seniai ne paslaptis. O jeigu rangovas nevykdo įsipareigojimų, sutartyje su juo yra numatyti būdai išsireikalauti. Bet savivaldybė delsia, vis dar tvirtindama, kad darbai vyksta taip, kaip numatyta, nors plika akimi matyti – taip iš tikrųjų nėra.

Jeigu padėtis prasta, savivaldybė turėtų kuo skubiau nutraukti sutartį ir skelbti naują konkursą.

Bet niekam tai nerūpi.“

Upės gatvė žiemą skendėjo tamsoje

Netinkamu laiku pradėjusi viešosios erdvės prie Baltojo tilto atnaujinimo darbus savivaldybė aplink ją šią žiemą išmontavo visus šviestuvus, o naujų neįrengė.

Kiekvieną vakarą Upės gatvės ruožas nuo Baltojo tilto iki „Green Hall“ pastato paskęsdavo tamsoje.

Paklausti, kodėl judrioje gatvėje tamsu nors į akį durk, savivaldybės atstovai pradėdavo aiškinti ne apie apšvietimo bėdas, o apie būsimus aikštynus prie Baltojo tilto.

Darbai apie 8,36 hektaro teritorijoje prie Baltojo tilto pradėti vėlų praėjusių metų rudenį, todėl atnaujinamoje viešojoje erdvėje išmontavus apšvietimą Upės gatvėje naujų šviestuvų įrengti niekas neskubėjo. Iki žiemos buvo įrengti tik būsimo apšvietimo pamatai.

Buvusių aikštynų teritorijoje prie Baltojo tilto iki žiemos spėta išmontuoti pasenusius įrenginius, buvusius lauko tinklinio aikštynus, riedlenčių parką ir krepšinio aikšteles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.