Seimas spręs, ar lapkričio 2-ąją išbraukti iš atmintinų dienų sąrašo

Seimas iš antro karto priėmė svarstyti siūlymą lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną išbraukti iš atmintinų dienų sąrašo, nes ją norima įtraukti į šventinių dienų, per kurias nedirbama, sąrašą.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą lapkričio 2-ąją įrašys į nedarbo dienų sąrašą, nedarbo dienos būtų ir lapkričio 1-oji, ir 2-oji. <br>M.Patašiaus nuotr.
Jeigu Seimas per galutinį balsavimą lapkričio 2-ąją įrašys į nedarbo dienų sąrašą, nedarbo dienos būtų ir lapkričio 1-oji, ir 2-oji. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 2:04 PM

Už tai balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 9, o 20 parlamentarų susilaikė.

„Keičiasi tos dienos statusas“, – pristatydama Atmintinų dienų įstatymo pataisą antradienį aiškino Socialinių reikalų ir darbo komiteto Rimantė Šalaševičiūtė, pabrėžusi kad lapkričio 2-osios nedarbo dienos nori šalies gyventojai.

Dabar visos į atmintinų sąrašą įtrauktos dienos yra darbo dienos.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą lapkričio 2-ąją įrašys į nedarbo dienų sąrašą, nedarbo dienos būtų ir lapkričio 1-oji, ir 2-oji. Pastaroji, beje, nedarbo diena būtų tik nuo 2020 metų.

Tokią Darbo kodekso pataisą pasiūlė Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narė Vanda Kravčionok.

Socialdemokratas Algirdas Sysas abejojo, ar visi gyventojai pasinaudos lapkričio 2-ąja, kaip nedarbo diena: „Vieni pasinaudos, kiti ne. Tai lietingas, tamsus metas“.

Liberalas Simonas Gentvilas per anksčiau vykusius svarstymus atkreipė dėmesį, kad kažkuriais metais lapkričio 1-oji ir 2-oji, dvi iš eilės dienos būtų prieš savaitgalį: „Tai turėtume keturias nedarbo dienas. Tai yra neteisingas būdas rodyti pagarbą ir švęsti šią dieną“.

Tačiau Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys mano, kad Vėlinių paminėjimas yra svarbiau už tai, kad dėl to į biudžete nebus surinkta lėšų.

„Tai yra mūsų gilios tradicijos, ne šiaip, net palyginus su kitomis šventėmis, žymiai gilesnės, fundamentalesnės, tai yra paveldo dalykas ir man keistas mūsų prieštaravimas tam ir spekuliavimas, kad tą dieną daug BVP prarasime, kai tą dieną praktiškai niekas ir taip nedirba“, – teigė jis.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas anksčiau nesutiko, kad mainais į lapkričio 2-ąją iš nedarbo dienų sąrašo būtų išbraukta gegužės 1-oji. Buvo siūlymų dirbti ir per Joninės bei Žolines, nes dabar šios dienos taip pat nedarbo dienos, bet konkrečių pataisų nebuvo registruota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.