Lietuva sušvelnino migracijos procedūras: kokie esminiai pakeitimai

Rugsėjo 1-ąją įsigalioja dalis Įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties pakeitimų, kurie turėtų užtikrinti paprastesnę ir patogesnę užsieniečių įdarbinimo tvarką. Be to, nuo 2021 m. sausio 1 d. užsieniečiai galės gauti Lietuvos e. rezidento statusą ir elektroninį parašą.

Eilės Migracijos departamente.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eilės Migracijos departamente.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Agnietė Venckienė, advokatė, „Sorainen“ Darbo teisės praktikos vadovė Lietuvoje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Agnietė Venckienė, advokatė, „Sorainen“ Darbo teisės praktikos vadovė Lietuvoje.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Agnietė Venckienė, advokatė, „Sorainen“ Darbo teisės praktikos vadovė Lietuvoje

2019-08-01 11:27

1. Migracija

Ypač palankios sąlygos gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje ekonomiškai stiprių valstybių piliečiams.

Nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. Australijos, Japonijos, JAV, Kanados, Naujosios Zelandijos, P. Korėjos piliečiams, kurie ketina dirbti ar užsiimti kita teisėta veikla Lietuvoje, bus taikomos išskirtinai lengvos sąlygos gauti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje. 

Šių šalių piliečiams nereikės atitikti papildomų sąlygų dėl išsilavinimo, atlyginimo dydžio, darbo patirties, o pradedant verslą – dėl nuosavo kapitalo dydžio, veiklos trukmės ir darbuotojų atlyginimo, kurios taikomos kitų ES nepriklausančių šalių piliečiams.

Leidimas laikinai gyventi šiems asmenims bus išduodamas trejų metų laikotarpiui. Minėtų šalių piliečiai taip pat galės iš karto prašyti išduoti leidimus laikinai gyventi ir savo šeimos nariams. Didžiajai Britanijai išstojus iš ES, šios sąlygos turėtų būti taikomos ir jos piliečiams. 

Kvotos įdarbinant tam tikrų specialybių darbuotojus

Iki šiol įmonės, įdarbinančios trečiųjų šalių piliečius pagal trūkstamų profesijų sąrašą (pvz., statybininkus, krovinių pervežimo vairuotojus, elektrikus ir pan.), naudojosi paprastesne įdarbinimo procedūra. Tokiems darbuotojams nereikėjo leidimo dirbti ar Užimtumo tarnybos sprendimo dėl atitikties darbo rinkos poreikiams. Tačiau nuo 2020 m. liepos 1 d. įvedamos tokių užsieniečių įdarbinimo kvotos. 

Pasiekus nustatytą kvotą, užsieniečius bus galima įdarbinti, tačiau paprastesnė įdarbinimo procedūra nebebus taikoma. Tai reiškia, kad darbdaviams teks skelbti apie laisvą darbo vietą ir atitinkamai gauti leidimą dirbti arba Užimtumo tarnybos sprendimą. Šis pakeitimas ypač palies statybų ir transporto sektorius.

Atkreipiame dėmesį, kad kvotos nebus taikomos aukštos kvalifikacijos specialistams, pvz., programuotojams ar kitiems IT profesionalams.

Patvirtintų įmonių sąrašas

Iki šiol įmonės įtraukimas į patvirtintų įmonių sąrašą buvo naudingas tik prašant išduoti nacionalines vizas darbo pagrindu, o kitais atvejais daug praktinės naudos iš to nebuvo. Tačiau nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. tam tikros lengvatos bus pradėtos taikyti ir gaunant leidimus laikinai gyventi Lietuvoje. Pavyzdžiui, siekiant gauti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje darbo pagrindu, užteks atitikti arba kvalifikacijos, arba darbo patirties reikalavimą, o ne abu. Dėl to kur kas daugiau darbuotojus iš užsienio samdančių įmonių bus naudinga kreiptis dėl įtraukimo į šį patikimų įmonių sąrašą.

Studentų darbas

Įdarbinant studijas Lietuvoje baigusį užsienietį, nepriklausomai nuo įgytos kvalifikacijos, nereikės papildomai gauti leidimo dirbti Lietuvoje ar atitinkamo Užimtumo tarnybos sprendimo. Ši nuostata taikoma, jeigu užsienietis dėl leidimo laikinai gyventi Lietuvoje kreipsis ne vėliau kai per 2 metus nuo studijų baigimo. Ankščiau tokia išimtis buvo taikoma tik tuo atveju, jeigu studentas planuoja dirbti pagal įgytą kvalifikaciją.  

2. Atsiras galimybė gauti e. rezidento statusą

Nuo 2021 m. sausio 1 d. užsieniečiai galės gauti Lietuvos e. rezidento statusą ir elektroninį parašą. Tai leis užsieniečiams naudotis Lietuvoje teikiamomis elektroninėmis administracinėmis, viešosiomis ir komercinėmis paslaugomis, pvz., steigti įmones, deklaruoti mokesčius, atsidaryti banko sąskaitas ir kt. Ši galimybė ne tik išspręs nemažai užsieniečiams iki šiol kildavusių problemų, bet ir padidins Lietuvos konkurencingumą bei patrauklumą. 
Prašymai gauti e. rezidento statusą bus teikiami Migracijos departamentui tiesiogiai arba per išorės paslaugų teikėjus. Konkrečios tvarkos bus parengtos iki įsigaliojimo dienos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.