Nekuklūs pirmieji V. Putino dukters žingsniai versle – užmojis iškart suvalgys pusę milijardo

Marija Voroncova, vyriausioji Rusijos prezidento Vladimiro Putino duktė, yra įmonės, kuri dalyvauja įgyvendinant stambiausią privatų investicinį projektą Rusijos sveikatos apsaugos sistemoje, bendrasavininkė. Jos taikinyje – šiuolaikiniai kovos su vėžiu metodai. Projekto, kurį palaiko stambūs žaidėjai ir įtakingi valdininkai, vertė – 40 mlrd. rublių (566,8 mln. eurų). Baigus darbus, Rusijoje turėtų imti veikti daugiafunkcis medicinos kompleksas.

M.Voroncova, vyriausioji V.Putino duktė, yra įmonės, kuri dalyvauja įgyvendinant stambiausią privatų investicinį projektą Rusijos sveikatos apsaugos sistemoje, bendrasavininkė.<br> Lrytas.lt fotomontažas
M.Voroncova, vyriausioji V.Putino duktė, yra įmonės, kuri dalyvauja įgyvendinant stambiausią privatų investicinį projektą Rusijos sveikatos apsaugos sistemoje, bendrasavininkė.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 V.Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Medicinos centro vizualizacija.<br>Nomeko.ru nuotr.
 Medicinos centro vizualizacija.<br>Nomeko.ru nuotr.
 M.V.Voroncova.<br> Youtube.com stop kadras
 M.V.Voroncova.<br> Youtube.com stop kadras
 K.Tichonova.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 K.Tichonova.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  K.Tichonova.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
  K.Tichonova.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 3, 2019, 9:56 AM

„Nomeko“ arba „Novaja medicinskaja kompanija“ – menkai žinoma, tik šių metų sausį įsteigta akcinė bendrovė. Tarp „Nomeko“ akcininkų – ir Marija Vladimirovna Voroncova. Būtent taip žurnalas „The New Times“ vadina vyriausiąją V.Putino dukterį.

Iki šiol buvo žinoma tik apie mokslinius jos pasiekimus. Bet dabar jau galima kalbėti ir apie šios moters pirmąjį verslą.

Stulbinantys planai

„Tai bus vienas iš labiausiai aprūpintų medicinos kompleksų pasaulyje“, – taip projektą šį birželį pristatė „Sogaz Medicina“ generalinis direktorius Vladislavas Baranovas.

Medicinos kompleksą Leningrado srityje numatyta baigti statyti 2021 metais.

Draudimo kompanijai „Sogaz“ priklauso apie 40 proc. savanoriško medicinos draudimo rinkos. Čia draudimo polisus savo darbuotojams pirko Leningrado srities valdžia, dujų milžinė „Gazprom“, atominės energetikos korporacija „Rosatom“, naftos koncernas „Rosneft“.

„Sogaz“ valdybos pirmininko pavaduotoju dirba prezidento pusbrolis Michailas Putinas, o kompanijai vadovauja Antonas Ustinovas. Jis buvo V.Putino patarėjas naftos ir dujų klausimais bei dabartinio „Rosneft“ vadovo Igorio Sečino aparato bendradarbis, kai šis dirbo vyriausybėje.

Pirmą sykį apie „Sogaz“ ketinimus prisidėti prie aukštųjų technologijų daugiafunkcio medicinos komplekso su europinio lygio onkologijos centru buvo pranešta pernai rudenį. Apie tai pranešime spaudai informavo Leningrado srities valdžia.

Statyboms buvo numatytas 30,4 ha sklypas miške. Čia turėtų iškilti 110 tūkst. kv. m ploto centras. Šių metų sausį valstybė skyrė reikiamo dydžio sklypą, kurį „Sogaz“ nuo gegužės mėnesio išsinuomojo 49-eriems metams. Skirtoji žemė – prestižiniame rajone.

Valdžios sprendimas leisti sklype vykdyti statybas sutapo su kompanijos „Nomeko“, kuri ir realizuos projektą, atsiradimu.

„Nomeko“ gimimas

Sankt Peterburgo centre esančiame viename pastatų galima įsigyti draudimo polisą ir užsiregistruoti pas stomatologą. Pagrindinis pastato nuomininkas – „Sogaz“, statinio savininkas – „Sogaz Nedvižimost“.

Būtent čia įregistruota ir „Nomeko“. Tačiau, kai BBC korespondentė pasiteiravo pastate dirbančių žmonių, ar čia galima rasti „Nomeko“ biurą, visi atsakydavo tą patį: „Pirmą kartą apie tai girdžiu“.

Kaip nurodoma valstybiniame juridinių asmenų registre, „Nomeko“ įstatinis kapitalas – pusė milijono rublių (7085 eurai), įmonė turi penkis steigėjus, kurių kiekvieno indėlis į įstatinį kapitalą – 100 tūkst. rublių (1417 eurai). Keturi šių asmenų gavo vietas kompanijos direktorių taryboje.

Tarp savininkų – tas pats V.Baranovas iš „Sogz Medicina“. Kiti trys – tai tarybos mokslo ir švietimo reikalams prezidiumo prie prezidento narys ir buvęs švietimo ministro pavaduotojas Sergejus Mazurenka, tarptautinio medicinos centro „Sogaz“ vyriausiasis gydytojas Andrejus Obrezanas ir Natalija Bugajenko.

Apie pastarąją žinoma nedaug. Iki šių metų liepos ji buvo pirmoji „Nomeko“ generalinė direktorė. Greičiausiai ji – „Sogaz Medicina“ bendradarbė.

Penktasis „Nomeko“ akcininkas – Marija Vladimirovna Voroncova. Kad ji ir tokia pat pavarde besivadinanti V.Putino dukra – tas pats asmuo, BBC išsiaiškino štai kaip: liepos pradžioje per valstybinį kanalą „Rossija 1“ buvo rodomas reportažas, kuriame pasakota, kad 2021 m. prie Sankt Peterburgo atsiras branduolinės medicinos centras. M.V.Voroncova buvo viena tų, kuri siužete šią naujieną komentavo kaip „Nomeko“ direktorių tarybos narė.

Putinų šeimos pažįstamas patvirtino BBC, kad tai – vyriausioji Rusijos prezidento duktė.

Šią moterį televizija yra rodžiusi ir anksčiau – valstybinės televizijos eteryje ji pasirodo nuo 2017 metų. Iki šių metų liepos mėnesio siužeto ji buvo įvardijama kaip nacionalinio medicinos tyrimų centro mokslinė bendradarbė endokrinologijos srityje.

Asmenį tokiu vardu ir pareigomis žurnalas „The New Times“ įvardijo vyriausiąja V.Putino dukra.

Naujienų agentūra „Reuters“ 2015 m. paskelbė, kad pirmoji V.Putino duktė Marija baigė fundamentaliosios medicinos fakultetą Maskvos universitete ir siekia karjeros endokrinologijos srityje.

Į klausimus – tyla

Rusijos prezidentas apie savo atžalas nemėgsta kalbėti. Šiokių tokių detalių apie M.V.Voroncovą galima susirankioti iš jos kandidatinės disertacijos. Pagal ją, dabar moteriai turėtų būti 34-eri, prieš dvejus metus ji apsigynė disertaciją.

M.V.Voroncova yra ir Rusijos jaunųjų endokrinologų bendruomenės pirmininko pavaduotoja. Bendruomenės tinklapyje nurodyta, kad moteris moka keturias kalbas: anglų, vokiečių, prancūzų ir olandų.

„The New Times“ ir „Reuters“ yra skelbę, kad M.V.Voroncovos vyras – verslininkas iš Nyderlandų Jorritas Faassenas. 2006 m. jis atvyko į Rusiją tikėdamasis gauti darbo vietą „Gazprom“. Kitais metais jis tapo verslo plėtros direktoriumi. Tuo laiku vyras jau pažinojo Mariją. Bent taip tvirtina „The New Times“. Tačiau kada pora susituokė, neaišku.

Branduolinės medicinos tema nesvetima ir jaunesniajai M.V.Voroncovos seseriai – Katerinai Tichonovai. Protonų terapijos centras bus pastatytas Maskvos universiteto technologijų slėnyje, kurį kuruoja K.Tichonovos kompanija „Innopraktika“. Projektą vysto valstybinė korporacija „Rostech“.

„Innopraktika“ pavadinimas tapo garsus 2015 m. sausį. Tąsyk pranešta, kad kompanija imasi vystyti didžiulį projektą – mokslo ir technologijų slėniu plėsti Maskvos universitetą. Šiandien projektas vertinamas 110-120 mlrd. rublių (1,55-1,7 mlrd. eurų).

K.Tichonovą prezidento V.Putino dukra vadina naujienų agentūros „Reuters“ ir „Bloomberg“.

Nei Kremliaus spaudos tarnyba, nei Maskvos universitetas, nei „Rostech“ ir „Innopraktika“, nei M.V.Voroncova į BBC klausimus neatsakė.

Dar didesni planai

Liepą „Nomeko“ parodė atnaujintus medicinos centro Leniningrado srityje planus. Jie – dar didesni nei ankstesnieji. Projektui numatytas dvigubai didesnis plotas nei buvo anksčiau – dabar kalbama jau apie 200 tūkst. kv. metrų.

Pagal naujausius planus čia turėtų iškilti onkologijos centras, įvairaus profilio klinika, reabilitacijos ir sporto medicinos centras, mokslinis kompleksas ir branduolinės medicinos centras. Juos tarpusavyje jungs galerijos.

Teigiama, kad naujasis kompleksas per metus aptarnaus 20 tūkst. pacientų, kasmet čia bus atliekama apie 10 tūkst. operacijų, 3,5 tūkst. onkologinių pacientų kiekvienais metais turėtų gauti gydymą stacionare. „Nomeko“ žada, kad medicinos kompleksas pagal aprūpinimą įranga pateks tarp trijų geriausių pasaulio klinikų.

Kaip didžiausias „Sogaz“ pranašumas įvardijamas protonų terapijos centras. Teigiama, kad tai – vienas šiuolaikiškiausių būdų gydyti onkologinius susirgimus. Ši terapija laikoma kur kas mažiau kenksminga nei spindulinis gydymas.

Nuo 2020 m. protonų terapiją pacientams apmokės valstybė. Pirmaisiais metais tam numatyta skirti 5 mlrd. rublių (70,8 mln. eurų), po metų – puse milijardo daugiau (7 mln. eurų).

Nors kompleksą numatyta atidaryti 2021 m. pabaigoje, kol kas ten, kur turės vykti statybų darbai, ramu.

„Sogaz“ oficialiai neskelbia, kiek ketina investuoti į projektą. Balandį žiniasklaidoje buvo galima rasti vertinimų, kad suma turėtų suktis apie 30 mlrd. rublių (4,2 mlrd. eurų).

Tačiau didelio įvairaus profilio klinikų tinklo „Skandinavia“ ir „AVA-Peter“ įkūrėjas Glebas Michailikas skaičiuoja, kad tokiam centrui įrengti reikės panašiai 3 tūkst. eurų investicijų vienam kvadratiniam metrui. Vadinasi, bendrai projektas gali atsieiti ir daugiau nei 40 mlrd. rublių (566,8 mln. eurų).

„Privataus verslo investicijos į šio centro statymą ir darbo organizavimą mūsų šalyje – beprecedenčiai“, – apie projektą sakė Leningrado srities gubernatorius Aleksandras Drozdenka.

Anot jo, dėl tokio komplekso Leningrado sritis taps atspirties tašku kalbant apie pasaulinio lygio medicininio turizmo Rusijoje vystymą.

Kas ta „Nomeko“?

Niekur neskelbiama, koks formalus „Nomeko“ vaidmuo šiame brangiame projekte. Tuo pat metu, kai „Rossija 1“ parodė siužetą, informacija apie „Nomeko“ ir naująjį medicinos kompleksą buvo publikuota laikraštyje „Izvestija“, skelbta Penktajame kanale ir „REN TV“, priklausančiose grupei, kurios akcininkai – „Sogaz“ ir V.Putino artimas draugas Jurijus Kovalčiukas. Tačiau niekur nebuvo paaiškinta, kas tokia yra „Nomeko“ ir kuo ji verčiasi.

Bendrovės „Nomeko“ interneto svetainėje rašoma, kad jos tikslas – sukurti „pirmaujančių mokslo tiriamųjų organizacijų ir medicinos įstaigų tarpusavio sąveikos priemones ir taisykles – sąsąją, kuri leistų efektyviai diegti aukštosiomis technologijomis paremtus diagnostikos ir gydymo metodus praktiniame klinikų darbe“. Siekdama įgyvendinti šiuos tikslus „Nomeko“ tobulins ir sertifikuos naujus diagnostikos ir gydymo metodus – taip pat ir metodus, naudojamus branduolinės medicinos srityje. Be to, kompanija ketina sukurti medikų ir gretutinių sričių specialistų mokymo programą bei vieningą IT platformą, skirtą visoms bendrovės verslo sritims ir darbui su didžiaisiais duomenimis.

Savo partneriais „Nomeko“ įvardija kompanijų grupę „GK Sogaz Medicina“, mokslo tiriamąjį centrą „Kurčiatovo institutas („NIC Kurčiatovskij institut“) ir Berezino Sergejaus medicinos institutą (Medicinskij institut im. Berezina Sergeja – MIBS).

„Nomeko“ vaidmuo projekte bus vienas svarbiausių. Bent jau taip teigia MIBS direktorių tarybos pirmininkas Akradijus Stolpneris. „Kiek man žinoma, ji prisiims valdančiosios kompanijos funkcijas, ir, įmanoma, imsis ir komplekso statybų, – teigė A.Stolpneris. – Tačiau pagrindinė jos užduotis – parūpinti klinikai personalo, šiuolaikinės technikos ir organizuoti klinikos darbą“.

Kaip prekybos centras

Glebas Michailikas medicinos kompleksą Leningrado srityje lygina su prekybos centru.

„Tai iš tiesų sveikatos paslaugų prekybos centras. Čia bus teikiamos poliklinikos lygio paslaugos, o tai pat – sudėtingiausia medicininė pagalba. Ligoninė galės pasitelkti pačias šiuolaikiškiausias medicinos technologijas, kurios tik bus pasaulyje“, – sakė G.Michailikas.

A.Stolpneris, Sergėjaus Beriozino medicinos instituto direktorių tarybos pirmininkas, atkreipė dėmesį, kad jo institutas jau taiko protonų terapiją, o viename regione turėti du vienodų funkcijų centrus, nelogiška.

Jo žiniomis, 2025 m. pasaulyje bus 100 centrų, kurie taikys protonų terapiją. Todėl, A.Stolpnerio manymu, Leningrado sričiai nereikėtų tikėtis didelių medicinos turistų srautų.

Vėžio profilaktikos fondo direktorius Ilja Fomincevas atkreipė dėmesį ir į tai, kad naujajam kompleksui gali pristigti personalo. Mat visi geriausi Sankt Peterburgo onkologai jau dirba komandose, kurių nenorės palikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.