Ši vasara gali būti paskutinė – naujas draudimas nebeleis lauko kavinėje pakelti bokalo

Seimo narė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė siūlo atsisakyti kitais metais įsigaliosiančio draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais lauko kavinėse, neturinčiose stacionarios prekybos vietos, bei paplūdimiuose. Šie draudimai buvo priimti dar 2017 m. kartu su visu alkoholio kontrolės paketu.

2017 m. Seimui priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, žymiai sumažėjo verslo susidomėjimas skelbiamais savivaldybės lauko kavinių konkursais.<br>M.Patašiaus nuotr.
2017 m. Seimui priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, žymiai sumažėjo verslo susidomėjimas skelbiamais savivaldybės lauko kavinių konkursais.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 6, 2019, 2:53 PM, atnaujinta Aug 6, 2019, 3:02 PM

„Kavinėse prisėdę žmonės toli gražu nėra didžiausi alkoholio vartotojai, taigi, kol draudimas dar neįsigaliojo, kviečiu Seimą iš naujo apsispręsti ir jo atsisakyti. Kitu atveju ši vasara gali būti paskutinė, kai pakeliate vyno taurę ar alaus bokalą lauko kavinėje Vilniaus senamiestyje ar paplūdimio kavinėje Palangoje“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Seimo narės teigimu, ši perteklinė alkoholio kontrolė daro neigiamą įtaką smulkiam kavinių verslui, menkina Lietuvos patrauklumą turizmo srityje ir mažina verslo susidomėjimą skelbiamais savivaldybių lauko kavinių konkursais.

Be to, anot A.Armonaitės, griežtėjanti alkoholio kontrolė visiškai nesprendžia esminių sveikatos ir socialinių problemų, kurios susijusios su besaikiu alkoholio vartojimu.

„Lietuvoje vis dar sunku gauti greitai prieinamas priklausomybės gydymo paslaugas, o būtent priklausomybę turintys žmonės suvartoja daugiausiai alkoholio, tai darydami ne kavinėse, o tiesiog namuose“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Seimo narė nurodė, kad numatomi įsigalioti draudimai neigiamai paveiks Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kurortuose veikiančias sezonines lauko kavines, kurios neturi stacionarios prekybos vietos, taip pat Palangoje, Nidoje, Juodkrantėje įsikūrusias paplūdimio kavines bei kai kuriuos viešbučių restoranus.

Vilniaus savivaldybės duomenimis, 2017 m. Seimui priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, žymiai sumažėjo verslo susidomėjimas skelbiamais savivaldybės lauko kavinių konkursais. Skaičiuojama, jog Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai palies daugiau nei 30 Vilniaus miesto lauko kavinių. Dalis jų ketina nutraukti veiklą, kita dalis – planuoja mažinti darbuotojų skaičių.

Pranešime spaudai pažymima, kad taip pat dėl šių pakeitimų nuo 2020 m. sausio bus nebegalima prekiauti karštu vynu kalėdiniame miestelyje Katedros aikštėje.

„Tuo tarpu Palangoje šiais metais yra išduota 18 licencijų verstis sezonine mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais paplūdimyje ir 19 licencijų kavinėse ar laikinuose statiniuose. Klaipėdoje įstatymo pataisos palies iš viso 16 konkursinių ir paplūdimio kavinių“, – teigiama pranešime.

Seimo narė pažymėjo, kad jau šiuo metu draudžiama paplūdimyje vartoti alkoholį ne tam skirtose vietose, dar daugiau – draudžiama apsvaigus maudytis, todėl būsimi draudimai yra pertekliniai.

Kalba tik apie atstumus

Tuo metu Seimo valdančiųjų valstiečių frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sakė, kad Seimas galėtų grįžti prie diskusijos dėl prekybos alkoholiu miestų kavinėse ir peržiūrėti atstumus. Patį siekį atšaukti draudimą prekiauti alkoholiu paplūdimiuose R.Karbauskis vertina skeptiškai.

„Vienintelis dalykas, kuris man kelia šiokį tokį klausimą: ar mūsų sprendimai yra visiškai pamatuoti? Bet jei šnekėtume apie pliažus, čia net minties negali būti. To sprendimo tikrai niekas neatšauks“, – žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Pasak jo, būtent dėl atstumų klausimo valstiečiai galėtų imtis iniciatyvos.

„Mes turime laiko, mes draudimus peržiūrėsime, nes alkoholio vartojimas labai stipriai mažėja. Aišku, kad tas sprendimas dėl lauko kavinių dar neveikia. Dėl to galėtume šiandien atsižvelgti į tuo momentu išsakytus argumentus ir peržiūrėti atstumus“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.