Ne už kalnų rusų laukia išbandymas – minios žmonių atsidurs gatvėje

2030 metais 15 milijonų žmonių Rusijoje neteks darbo. Pirmiausia bedarbiais taps tie, kurių darbui nereikia itin aukštos kvalifikacijos. Juos pakeis ir jau keičia robotai.

Nuo praėjusių metų Rusijoje pradėta laipsniškai ilginti darbinį amžių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Nuo praėjusių metų Rusijoje pradėta laipsniškai ilginti darbinį amžių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
2018 metais „Sberbank“ darbuotojų skaičius susitraukė 14 tūkst. žmonių.<br>„Reuters“ nuotr.
2018 metais „Sberbank“ darbuotojų skaičius susitraukė 14 tūkst. žmonių.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2019, 3:26 PM, atnaujinta Aug 10, 2019, 4:01 PM

Darbo rinkai grėsmingą skaičių nurodęs Valstybės Dūmos Darbo, socialinės politikos ir veteranų reikalų komiteto narys Olegas Šeinas paaiškino, kad į bedarbių eilę pirmiausia sustos tie, kurie turi aukštąjį išsilavinimą, bet atlieka nesudėtingas užduotis.

Šie žmonės priklauso vidurinei klasei.

Jų gretos jau retėja. Tarkim, „Sberbank“ nuo praėjusių metų robotais keičia teisininkus, kurie atlieka monotonišką darbą – pildo dokumentų formas, rengia ataskaitas, tikrina duomenis.

2018-aisiais banko darbuotojų skaičius susitraukė 14 tūkst. žmonių, o tai sudarė apie 4,6 proc. visų „Sberbank“ darbuotojų.

Banko vadovas Germanas Grefas sakė, kad dėl robotizavimo ir skaitmeninimo kolektyvas iki 2025 metų susitrauks perpus. Tas pat vyksta ir kituose Rusijos komerciniuose bankuose. Juose darbo neteks 50–75 tūkst. žmonių.

Ilgainiui atleidimų banga nusiris ir iki buhalterių. Oficiali statistika rodo, kad tai trečia pagal dažnumą profesija Rusijoje: 4,7 proc. dirbančių žmonių šioje šalyje – buhalteriai.

Pirmą ir antrą vietas pagal populiarumą užima vairuotojai ir pardavėjai – maždaug po 7 proc. rusų dirba tokį darbą.

Rusijoje yra 3,5 mln. buhalterių. Jiems visiems kol kas pakanka darbo dėl vienos priežasties – buhalterinės apskaitos sistemos šioje šalyje vis dar nėra modernios.

Be to, pastaraisiais metais krūvį užtikrina tai, kad Rusijoje reikalaujama buhalteriją tvarkyti ne tik pagal šalies, bet ir pagal tarptautines taisykles, bet po kelerių metų tokio dvilypumo neliks, tad buhalterių gretos retės. O skaitmeninimas etatų skaičių sumažins 15–25 proc.

Bedarbių skaičių padidins ir žmonės, kuriems bus likę vos keleri metai iki pensijos. Nuo praėjusių metų Rusijoje pradėta laipsniškai ilginti darbinį amžių – vyrams pensinis amžius sukanka nebe 60, o 65 metų, moterims – nebe 55, o 60 metų. O darbo tokiems žmonėms stinga jau dabar.

Kaip sakė Rusijos darbo biržos direktoriaus pavaduotojas Denisas Vasiljevas, kone 33 tūkst. Rusijos gyventojų, kuriems iki pensijos liko nedaug metų, gauna didesnę mėnesinę nedarbo išmoką – 11,28 tūkst. rublių (155 eurus).

Rusijos darbo ministerija apskaičiavo, kad kitais metais registruotų šios amžiaus grupės bedarbių padaugės 1,6 karto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.