Vokietija kitais metais uždraus plastikinius pirkinių maišelius

Vokietija planuoja nuo kitų metų uždrausti plastikinius pirkinių maišelius, prisijungdama prie įsisiūbuojančio kovos su pasauline tarša judėjimo, penktadienį pranešė aplinkos ministrė.

Daugelio valstybių aplinkosaugininkai seniai įspėja, kad plastiko maišeliai vis labiau užteršia gamtą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugelio valstybių aplinkosaugininkai seniai įspėja, kad plastiko maišeliai vis labiau užteršia gamtą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2019, 3:50 PM

Prekybos centrams ir kitoms mažmenininkėms bus draudžiama kasose siūlyti lengvus plastikinius pirkinių maišelius, įskaitant tuos, kurie dabar parduodami kaip biologiškai skaidūs arba pagaminti naudojant atsinaujinančius šaltinius, o ne naftą.

„Didžioji dauguma vokiečių palaiko šį draudimą“, – pažymėjo aplinkos ministrė Svenja Schulze (Svenia Šulcė), pristatydama iniciatyvą, kurią ji tikisi netrukus paversti įstatymu.

Kitų metų pirmąjį pusmetį įsigaliosiantį draudimą pažeidusioms įmonėms grės iki 100 tūkst. eurų siekiančios baudos, rašo laikraštis „Bild“.

Plastikinė tarša, ypač vandens keliuose ir vandenynuose, kelia didelį ekologinį pavojų, nes žaloja arba pražudo jūrų gyvūnus ir paukščius, teršia paplūdimius, o vandenynuose kaupiasi plūduriuojančių šiukšlių salos.

Mokslininkai perspėja, kad, plastikui lėtai skylant, mikrodalelės patenka į maisto grandinę ir galiausiai atsiduria lėkštėse ant mūsų stalų.

Vokietijoje 2016 metais mažmeninės prekybos pramonė įsipareigojo nebedalinti nemokamų plastikinių pirkinių maišelių.

Tai padėjo sumažinti vartojimą nuo 68 plastikinių maišelių vienam gyventojui iki 24-ių praėjusiais metais, pažymėjo ministerija.

Šis rodiklis jau viršija Europos Sąjungos (ES) tikslą iki 2025 metų sumažinti plastikinių maišelių naudojimą iki 40 pirkinių maišelių vienam asmeniui per metus.

Daugelis mažmenininkių jau yra visiškai atsisakiusios plastikinių pirkinių maišelių, nes vartotojai išmoko atsinešti savo tvirtus daugkartinio naudojimo maišelius ar krepšelius iš tinklelio.

Planuojamas draudimas neapima plonų atplėšiamų plastikinių maišelių, kurių paprastai būna vaisių ir daržovių prekybos vietose, kadangi baiminamasi, jog augintojai ims fasuoti vaisius ir žalumynus dideliais kiekiais taroje iš plastiko, o tai galiausiai gali lemti didesnį maisto švaistymą, teigė ministerija.

Planuojama, kad bus skirtas šešių mėnesių pereinamasis laikotarpis mažmenininkėms sumažinti esamas atsargas prieš įsigaliojant draudimui.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.