Paryžių paralyžiavo didelis viešojo transporto sektoriaus darbuotojų streikas

Penktadienį didelis streikas paralyžiavo Paryžiaus viešojo transporto sistemą, profsąjungoms protestuojant dėl Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybės numatomos didelės apimties pensijų reformos.

Ant platformų paskelbti pranešimai prancūzų ir anglų kalbomis įspėjo keleivius apie streiką, kuris yra didžiausias nuo 2007 metų.<br> Reuters nuotr.
Ant platformų paskelbti pranešimai prancūzų ir anglų kalbomis įspėjo keleivius apie streiką, kuris yra didžiausias nuo 2007 metų.<br> Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2019, 1:43 PM

Paryžiaus viešojo transporto įmonė RATP pranešė, kad buvo uždarytos dešimt metro linijų, o traukinių judėjimas keliomis kitomis linijomis, įskaitant priemiesčio geležinkelį RER, buvo sutrikęs.

Taip pat sutriko autobusų ir tramvajų eismas.

Ant platformų paskelbti pranešimai prancūzų ir anglų kalbomis įspėjo keleivius apie streiką, kuris yra didžiausias nuo 2007 metų.

O tuose traukiniuose, kurie nebuvo atšaukti, keleivių buvo pastebimai mažiau nei įprastai, kadangi institucijos rekomendavo Paryžiaus regione gyvenantiems žmonėms likti dirbti namuose ar pasirinkti kitas transporto priemones.

Vyriausybės svetainė, skelbianti informaciją apie padėtį keliuose, pranešė apie didelius kamščius Prancūzijos sostinėje ir aplink ją.

RATP darbuotojai protestuoja dėl kitais metais planuojamos pensijų reformos, kuri, kaip prognozuojama, padidins pensinį amžių.

Le Vezinė priemiestyje, esančiame į vakarus nuo Paryžiaus, gyvenantis Benjaminas Royouxas, kuris kelionėms Paryžiaus centre renkasi elektrinį paspirtuką, teigė buvęs „gana maloniai nustebęs“ sužinojęs, kad traukiniai važiuoja kas 15 minučių.

Visgi jis nerimauja, kad streikų gali būti daugiau. „Vieną dieną iškęsime. Bet jei tai tęsis... pamatysime“, – pridūrė vyras.

Paryžiaus miesto rotušės darbuotoja Catherine Reine, taip pat laukianti RER traukinio Le Vezinė priemestyje, sakė palaikanti darbuotojų streiką, „kadangi jie labai nerimauja dėl savo ateities ir tai normalu“.

RATP darbuotojai patenka tarp tam tikrų profesijų darbuotojų, kuriems taikoma speciali pensijų sistema, šiuo metu leidžianti išeiti į pensiją anksčiau nei daugumai prancūzų.

E. Makronas nori pertvarkyti pensijų sistemą, tvirtindamas, kad pakeitimai padarys valstybinę pensijų sistemą „teisingesne“. Jis pažadėjo, kad bazinis pensinis amžius išliks 62 metai, tačiau naujos sąlygos paskatins žmones ilgiau dirbti prieš išeinant į pensiją.

Vyriausybė taip pat nori pradėti taikyti tas pačias taisykles visiems naujiems pensininkams ir panaikinti 42 skirtingas sistemas, taikomas atitinkamų profesijų atstovams.

Reforma bus oficialiai pristatyta ir svarstoma parlamente kitais metais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.