FNTT: televizorių prekeiviai galėjo nuslėpti 200 tūkst. eurų mokesčių

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) keturis prekeivius televizoriais įtaria nuslėpus 200 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio.

 Pirminiais tyrimo duomenimis, keturi kauniečiai, tarp kurių yra dviejų Kaune registruotų bendrovių direktoriai, iš Europos Sąjungos valstybėse esančių įmonių pirko televizorių.<br>FNTT nuotr.
 Pirminiais tyrimo duomenimis, keturi kauniečiai, tarp kurių yra dviejų Kaune registruotų bendrovių direktoriai, iš Europos Sąjungos valstybėse esančių įmonių pirko televizorių.<br>FNTT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2019, 10:54 AM

Kaip pirmadienį pranešė tarnyba, keturių bendrovių darbuotojai įtariami sukčiavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. 

Tarnybos duomenimis, per kelerius metus parduota garsių prekės ženklų televizorių už 1 mln. eurų, o į valstybės biudžetą nesumokėta beveik 200 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio.

Pirminiais tyrimo duomenimis, keturi kauniečiai, tarp kurių yra dviejų Kaune registruotų bendrovių direktoriai, iš Europos Sąjungos valstybėse esančių įmonių pirko televizorių.

Buhalterijos dokumentuose buvo įrašyta, kad televizorius perka kelių įtariamųjų valdomos garso ir vaizdo technika prekiaujančios bendrovės.

Įmonės visus įsigytus televizorius realizuodavo vienam pirkėjui – Didžiojoje Britanijoje registruotai bendrovei, jai per trejus metus parduota prekių už beveik 1 mln. eurų.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad Didžiojoje Britanijoje registruota bendrovė yra neveikianti – šios šalies mokesčių administratorius nepatvirtino, kad ji būtų gavusi televizorius ar apmokėjusi už juos.

FNTT tyrėjai surinko duomenų, kad sandoriai su Didžiosios Britanijos bendrove galėjo būti fiktyvūs, o televizoriai parduoti Lietuvoje. Apgaulės schemoje, vengiant sumokėti pridėtinės vertės mokestį, pasinaudota trimis Kaune registruotomis bendrovėmis.

Įtariama, kad šių bendrovių dokumentuose fiksuota, kad taikant 0 procentų pridėtinės vertės tarifą deklaruojamas vaizdo technikos pirkimas ir pardavimas Europos Sąjungos valstybių bendrovėms.

Tačiau televizoriai parduoti privatiems asmenims Lietuvoje. Nuo 500 iki kelių tūkstančių eurų kainuojantys televizoriai buvo parduodami savo pažįstamiems arba internetu gavus užsakymus.

Beveik 20 proc. pigesni televizoriai iš tiekėjų atgabenti naudojantis siuntas pervežančių bendrovių paslaugomis. Surinkta duomenų, kad šie pardavimai nebuvo fiksuojami bendrovių buhalterijoje.

Ikiteisminio tyrimo metu FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjai atliko 11 kratų. Per jas rasta ir paimta įvairių dokumentų, užrašai, susiję su televizorių prekyba.

Televizorių pardavėjams skirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.