10 patarimų, kuriuos Robinas Sharma pažėrė apie sėkmę svajojantiems lietuviams

Bestselerio „Vienuolis, kuris pardavė Ferrari“ autorius Robinas Sharma trečiadienį Vilniuje vykusiame „Vilnius business forum“ susirinkusiems klausytojams pristatė 10 verslo ir gyvenimo pamokų, kurias išmoko per 23 sėkmingos veiklos metus.

Robinas Sharma šiandien Vilniuje vykusiame „Vilnius business forum“ susirinkusiems klausytojams pristatė 10 verslo ir gyvenimo pamokų<br>V.Balkūno nuotr.
Robinas Sharma šiandien Vilniuje vykusiame „Vilnius business forum“ susirinkusiems klausytojams pristatė 10 verslo ir gyvenimo pamokų<br>V.Balkūno nuotr.
Tarptautinio populiarumo sulaukusio kanadiečių saviugdos ir lyderiavimo metodų autoriaus Robino Sharma patarimai įkvėpė milijonus žmonių visame pasaulyje pradėti norimą veiklą<br>V.Balkūno nuotr.
Tarptautinio populiarumo sulaukusio kanadiečių saviugdos ir lyderiavimo metodų autoriaus Robino Sharma patarimai įkvėpė milijonus žmonių visame pasaulyje pradėti norimą veiklą<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Naureckaitė

Nov 6, 2019, 5:42 PM

Tarptautinio populiarumo sulaukusio kanadiečių saviugdos ir lyderiavimo metodų autoriaus Robino Sharma patarimai įkvėpė milijonus žmonių visame pasaulyje pradėti norimą veiklą, autorius taip pat konsultuoja didžiausias pasaulio įmonės, veda seminarus Jeilio universitete.

Gyvenimo tikslai

Savo seminarą Vilniuje Robin Sharma pradėjo nuo gyvenimo pabaigos. Pasak jo, paskutinę gyvenimo minutę bus svarbūs tik du dalykai.

Pirmas aspektas, pagal kurį galiausiai spręsime savo gyvenimo sėkmę yra tai, kuo mes tapome.

„Svarbiausia – kuo tapote? Ar pasinauojote savo skausmu, kad taptumėte stipresni, labiau mylintys, protingesni, garbingesni? Ar išnaudojote kasdieną, kad taptumėte geresniu žmogumi? Ar buvote užsiėmę tik dėl to, kad būtumėte užsiėmę, ar stengėtės išreikšti savo talentus, kurie pasitarnautų jūsų komandos nariams ir klientams?

Aš tikiu, kad gyvenimo tikslas yra augimas, ir viskas, kas gyvenime jums nutiko, jums padeda. Sunkumai, skausmas ir geriausi momentai – nėra nesėkmių. Nesėkmė tampa nesėkme tik tada, jeigu jūs pasirenkate ją taip matyti. Viskas, kas jums nutinka, gali jums padėti, gali būti išnaudota jūsų tikslams pasiekti“, – tikino R.Sharma.

Kitas svarbiausias dalykas, kuris rūpės gyvenimo pabaigoje – kiti mūsų gyvenimo žmonės.

„Kitas dalykas – kiek žmonių savo gyvenime padėjote. Kiek žmonių užauginote? Ar skleidėte pozityvumą, ar išugdėte naujų lyderių?

Kasdien turite pasirinkimą – galite būti auka arba lyderis. Svarbu suprasti, kad galite lyderiauti ir neturint svarbios pozicijos darbe. Aukos yra aukos, nes jos atiduoda savo galią. Nesvarbu, ar turite aukštą poziciją – kasdien turite galią atlikti puikius darbus. Kasdien turite galią rinktis tobulėti, inovuoti, priimti pokyčius. Pirmas dalykas, kaip žmonės tampa aukomis, yra galvojimas, kad jie neturi galios, pasirinkimo. Aukos teisinasi, lyderiai pristato rezultatus“, – kalbėjo saviugdos treneris.

Lyderystės patarimai

Naują knygą pristatantis autorius susirinkusiems atskleidė 10 gyvenimo ir sėkmingo verslo pamokų, kurių išmoko per 23 veiklos metus.

1. Mažai kas yra svarbiau, negu jūsų reputacija.

„Daug žmonių rinksis trumpesnį kelią, vietomis sukčiaus, nes jie mano, kad žmonės to nepastebės. Svarbiausia – nieko nedarykite, ko nenorėtumėte apie save perskaityti pirmame laikraščio puslapyje. Neleiskit prabangai jūsų hipnotizuoti. Apsaugokite savo gerą vardą visais įmanomais būdais. Kiti sako: „Jei nesukčiausiu, nelaimėsiu“. Tačiau tik žaisdami ilgąjį žaidimą galite laimėti. Jei sukčiausite, tiesa vis tiek jus pasivys. Žmonės ateis pas jus dėl jūsų patikimumo. Sukurkite vardą, kuris turės reikšmę. Tegul pats jūsų vardas tampa verte.“

2. Rinka apdovanoja magiją.

„95 proc. žmonių versle rinkai pateikia vidutinybę. Dauguma žmonių gamina vidutiniškus produktus, sukuria vidutiniškos vertės paslaugas, gamina vidutinišką kavą. Mano patarimas toks – vietoje to, kad sukurtumėte 1000 vidutinybių, skirkite laiko sukurti magijai. Aš tikiu, kad ateiname į didelio ekonomikos kaitumo laikotarpį, verslui gali kilti sunkumų. Todėl būkite tikri profesionalai toje srityje, kurioje dirbate, ir taip sukursite savo pačių asmeninę ekonomiką, atsiradusią iš meistriškumo. Yra tiek mažai žmonių, kuria kuria tik magiją.“

3. Gera fizinė būklė lemia didesnes pajamas.

„Jei norite didesnių pajamų, daryti didesnę įtaką, įgaukite gerą sportinę formą. Kai esame jauni, paaukojame savo sveikatą turtui. Kai pasenstame, visą savo turtą paaukojame sveikatai. Vienas svarbus dalykas, kuris padėtų ir sveikatai, ir produktyvumui – tai rytinė rutina ir mankšta. Atsikelkite 5 valandą ryto, skirkite tą laiką mankštai, savišvietai ir meditacijai. Bet kokia mankšta suteiks energijos. Galite pastebėti, kad sėkmingiausi žmonės dažnai nebūna protingiausi, jie tiesiog turi daugiausia energijos. Visi žymiausi pasaulio verslininkai turi vieną bendrą dalyką – jie visi keliasi prieš patekant saulei.“

4. Venkite blogų žmonių.

„Versle yra tiek daug žmonių, kurie jums meluos, kurie vogs iš jūsų. Kuo didesnė svajonė, tuo svarbesnė yra komanda. Kai Billo Gateso paklausė, kokia „Microsoft“ paslaptis, jis atsakė, kad tai ne programinė įranga, bet teisingas darbuotojų samdymas. Jei darbuotojas prastai atlieka savo darbą po 60 dienų, jis nesugebės to darbo atlikti gerai. Todėl turite išmokti gerai samdyti. Taip aš supratau, kad pigumas kainuoja daugiau. Jei galvojate, kad sutaupysite pasamdę žmones, kuriems galite mokėti mažiau, ilguoju laikotarpiu tai jums kainuos daug daugiau. Kai turite tinkamus žmones, skirkite laiko jų apmokymui, padėkite jiems patikėti savo talentais.“

5. Instinktas svarbesnis už intelektą.

„Jei pažiūrėsite į visus turtingiausius pasaulio žmones, pamatysite, kad jie darė kažką, kas kitiems atrodė neįmanoma. Kiekvienas vizionierius pirmiausia buvo išjuokiamas. Jūsų užduotis – pasitikėti savo instinktais ir kurti tokias grandiozines idėjas, kad žmonės iš jūsų juoktųsi. Žinosite, kad turite gerą idėją, kai kritikai apmėtys jus akmenimis. Aš irgi turėjau instinktą – parašyti knygą, ir žmonės juokėsi iš manęs. Tada aš pats išleidau savo knygą spausdinimo paslaugų parduotuvėje. Mano pirmame seminare dalyvavo 23 žmonės, 21 iš jų buvo mano šeimos nariai. Bet aš užsispyriau ir tęsiau.“

6. Negalvokite, kad labai daug pinigų būtinai atneš laimę.

„Žinokite, kad ir kur jūs beeitumėte, ten jūs esate. Jei nesate laimingas dabar, tai daug pinigų, naujas namas ar žinomumas nepadarys jūsų laimingu.“

7. Poveikis kitiems ir didelės pajamos kyla iš asmenybės.

„Galvojame, kad sėkmė yra išorėje. Jeigu turėtume geresnę poziciją darbe, turėtume daugiau pinigų, būtume laimingesni. Tačiau yra keturi vidiniai aspektai, kuriuos įvaldžius, viskas išoriniame pasaulyje bus pasiekiama. Nes niekada netapsite sėkmingu verslininku, jeigu savęs tokiu nematote. Jei netikite, kad galite tapti sėkmingu, tai nepajėgsite išsiugdyti įgūdžių, kurių reikia sėkmingam žmogui. Pasirūpinkite savo mąstysena, emocionalumu, sveikata, dvasingumu.“

8. Palikite žmones geresnius, nei juos sutikote.

„Verslas yra apie sukurtus santykius. Verslas yra pokalbis, ir jeigu nustosite kalbėti su savo klientais, juos prarasite. Geras šeimyninis gyvenimas irgi yra pokalbis. Taip pat jei nebendrausite su savimi, nerefklektuosite, greitai pastebėsite, kad gyvenate ne savo, bet visuomenės, tėvų jums primestą gyvenimą. Atidžiai klausykitės.

9. Žadėkite mažai, bet suteikite daug daugiau.

„Jei norite laimėti versle, savo klientams suteikite dešimt kartų daugiau vertės, negu jie galėtų tikėtis. Žmonės retai veikia remdamiesi dosnumu. Užsidirbsite klientų lojalumą, jeigu veiksite remdamiesi dosnumu.“

10. Nepriekaištingai žinokite savo produktą.

„Neįtikėtina, kiek mažai žmonių gerai išmano savo darbą, gerai pažįsta savo produktą. Gyvename paviršutiniškame pasaulyje, žmonėms būdingas paviršutiniškas žinojimas. Tačiau patys geriausi verslininkai gilinasi į savo darbą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.