Painiava muitų kare: vieniems kalbant apie susitarimą, kiti tai vadina propaganda

Kinija ir Jungtinės Valstijos pasiekė susitarimą dėl laipsniško anksčiau įvestų abipusių importo muitų atšaukimo pirmajame prekybos ginčo sprendimo etape, patvirtino JAV prekybos departamento atstovas.

JAV ir Kinijos prezidentai D.Trumpas (kairėje) ir Xi Jinpingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
JAV ir Kinijos prezidentai D.Trumpas (kairėje) ir Xi Jinpingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2019, 9:02 AM

Kiek anksčiau apie tai pareiškė oficialus Kinijos prekybos ministerijos atstovas Gao Fengas. „Per pastarąsias dvi savaites šalys tęsė rimtas konstruktyvias derybas ir sutarė, jog, darant pažangą, bus laipsniškai atšaukiami anksčiau įvesti papildomi muitai“, – pareiškė jis.

JAV prekybos departamento atstovas agentūrai „Bloomberg“ pareiškė, jog laipsniškas muitų panaikinimas bus įtrauktas į pirmąjį prekybos ginčo sprendimo etapą. Jis pridūrė, jog derybos tęsiamos, o sprendimas, kur ir kada JAV ir Kinijos valstybių vadovai pasirašys susitarimą, kol kas nepriimtas.

Anksčiau buvo planuota, kad JAV ir Kinijos prezidentai Donaldas Trumpas ir Xi Jinpingas „pirmojo etapo“ prekybos susitarimą pasirašys per Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą Santjage, tačiau Čilė dėl pilietinių neramumų atšaukė šį renginį, kuris turėjo įvykti lapkričio 16–17 dienomis.

Tačiau Baltųjų Rūmų patarėjas prekybos klausimais Peteris Navarro žinias apie pasiektą susitarimą paneigė. Jo tvirtinimu, Vašingtonas ir Pekinas kol kas nepasiekė jokio susitarimo dėl dvišalėje prekyboje nustatytų muitų mažinimo ar atšaukimo. „Šiuo metu nėra jokio susitarimo dėl galiojančių muitų atšaukimo, kaip vienos iš sąlygų, kuriomis būtų sudarytas „pirmojo etapo“ prekybos susitarimas. Vienintelis žmogus, kuris gali priimti sprendimą šiuo klausimu, yra prezidentas Donaldas Trumpas“, – pareiškė jis televizijos kanalo CNN laidoje „Lou Dobbs Tonight“.

Jo teigimu, tokią informaciją platina „Kinijos propaganda“, siekianti „mus pastūmėti jai tinkama linkme“.

JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, jog į vadinamąjį pirmojo etapo prekybos susitarimą bus įtraukti pasiekti susitarimai dėl JAV žemės ūkio produktų tiekimo į Kiniją, dėl taisyklių, kurios užkirstų kelią manipuliavimui valiutos kursais, nustatymo, dėl intelektinės nuosavybės apsaugos priemonių ir dėl Kinijos rinkų atvėrimo JAV bendrovėms.

D.Trumpas spalio 11 d. paskelbė, jog su Kinija buvo pasiektas „labai svarbus susitarimas“, kurį pavadino pirmuoju prekybos ginčo sprendimo etapu.

JAV valstybės vadovas tuomet pažymėjo, jog susitarimas apima intelektinės nuosavybės, valiutos politikos ir finansinių paslaugų klausimus. Jis taip pat pranešė, jog Pekinas JAV žemės ūkio produktų pirkimui skiriamą sumą padidins 40–50 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.