Karas dėl elektroninių cigarečių tęsiasi: draudimais nespręs esminės problemos

Elektroninių cigarečių asociacija apkaltino Seimo narį Mykolą Majauską melu įstatymo projekto aiškinamajame rašte. Pastarasis irgi atsakė kaltinimais. O vienintelis projektui prieštaravęs Simonas Gentvilas yra tikras, kad jokie draudimai problemų neišspręs.

 Elektroninių cigarečių asociacija kreipėsi į Seimo valdybą dėl M.Majausko tikrovės neatitinkančių teiginių, kuriais paremtas įstatymo projekto aiškinamasis raštas.<br> Lrytas.lt montažas
 Elektroninių cigarečių asociacija kreipėsi į Seimo valdybą dėl M.Majausko tikrovės neatitinkančių teiginių, kuriais paremtas įstatymo projekto aiškinamasis raštas.<br> Lrytas.lt montažas
Pozicija. Parlamentaro S.Gentvilo įsitikinimu, vien draudimais jokių teigiamų rezultatų pasiekti neįmanoma<br> T.Bauro nuotr.
Pozicija. Parlamentaro S.Gentvilo įsitikinimu, vien draudimais jokių teigiamų rezultatų pasiekti neįmanoma<br> T.Bauro nuotr.
S.Gentvilas: „Stiprinti reikia kontrolę, o ne uždrausti galutinį produktą.“<br> Reuters/Scanpix nuotr.
S.Gentvilas: „Stiprinti reikia kontrolę, o ne uždrausti galutinį produktą.“<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Toma Aleksėjūnaitė

2019-11-13 12:43, atnaujinta 2019-11-13 13:07

Seimo nario M.Majausko iniciatyva spalio pabaigoje buvo įregistruotas Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektas dėl draudimo prekiauti elektroninių cigarečių produktais, turinčiais kvapiųjų medžiagų.

Jis sukėlė daugybę diskusijų. Rugsėjį Seime įvykus balsavimui už pataisas buvo 72 Seimo nariai, prieš – tik liberalas Simonas Gentvilas, penki parlamentarai susilaikė.

Elektroninių cigarečių asociacija kreipėsi į Seimo valdybą dėl tikrovės neatitinkančių teiginių, kuriais paremtas įstatymo projekto aiškinamasis raštas.

Neatsakinga teisėkūra?

Kreipimesi teigiama, kad aiškinamasis raštas yra paremtas tikrovės neatitinkančia, klaidinančia ir netgi melaginga informacija.

Taip pat nesutinkama su M.Majausko pateikta statistika ir dar 6 teiginiais.

Pavyzdžiui, kad elektroninių cigarečių ir jų pildyklių pateikimas rinkai nėra niekaip ribojamas pagal nikotino turinčiame skystyje esančias kvapiąsias medžiagas, taip pat kad įsigaliojus draudimui verslininkai turės apriboti pasiūlos spektrą.

Pasak verslininkų, priešingai, nei teigiama aiškinamajame rašte, šių gaminių patekimas į rinką nėra laisvas, jam keliami įvairūs ribojimai ir reikalavimai.

Įsigaliojus ribojimams veiklą tektų nutraukti visai, o tai skatintų šešėlinės prekybos augimą.

„Apgailestaujame, tačiau tokio pobūdžio tikrovės neatitinkančios informacijos naudojimas įstatymo projekto aiškinamajame rašte, t. y. įstatymo projektą aiškinančiame ir pagrindžiančiame dokumente, ne tik galimai kertasi su Seimo nario priesaika, bet ir sudaro prielaidas neatsakingai, neteisingai bei klaidinančia informacija pagrįstai teisėkūrai“, – rašoma laiške Seimo valdybai.

Mėto vieni kitiems

Laišku kreiptasi ir į Vyriausybę, Ekonomikos ir inovacijų, Sveikatos apsaugos bei Teisingumo ministerijas, Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, Konkurencijos tarybą ir patį M.Majauską.

Tik mažuma šių įstaigų galėjo pateikti konkrečius atsakymus.

Teisingumo ministro patarėjas Audris Kutrevičius atsakė, kad šis raštas yra adresuotas Seimo valdybai, o ministerijoms perduota kopija.

„Seimas, svarstydamas šį įstatymo projektą, gali prašyti Vyriausybės išvados.

Kadangi tai susiję su sveikatos apsauga, greičiausiai išvadą teiktų Sveikatos apsaugos ministerija, kuri ir įvertintų šių duomenų patikimumą“, – teigė jis.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Šriubienė atsakė, kad projektas ne ministerijos, todėl komentarai nebus teikiami, tačiau ekspertinės nuomonės rekomendavo kreiptis į Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą (NTAKD).

NTAKD Analizės ir stebėsenos skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Žala visų aiškinamojo rašto teiginių teisingumo nepatvirtino, bet neslėpė, kad departamentas yra gavęs Elektroninių cigarečių asociacijos paklausimą su prašymu nurodyti kai kuriuos elektroninių cigarečių vartojimo tendencijų šaltinius.

„Į asociacijos raštą departamentas pateiks atsakymus su šaltinių nuorodomis. Kadangi aiškinamajame rašte minimas HBSC tyrimas, rekomenduojame dėl HBSC tyrimo rezultatų ir jų interpretavimo kreiptis į Lietuvos sveikatos mokslų universitetą, kuris šį tyrimą ir atliko“, – rašoma atsakyme „Lietuvos rytui“.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ryšių su visuomene vyriausioji specialistė Rūta Serapinaitė-Audickė patvirtino, kad ministerija gavo Vyriausybės pavedimą parengti išvadą dėl šio įstatymo projekto.

„Įstatymo projektą rengė Seimo narių grupė. Šiuo metu projektas yra vertinamas, o parengus išvadą bus derinama su suinteresuotomis institucijomis“, – teigė ji ir pridūrė, kad išvadų galima tikėtis kitą savaitę.

Konkurencijos tarybos Komunikacijos skyriaus specialistė Ieva Natanė „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad šiuo metu vertina Seime įregistruotą Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektą ir kitos savaitės pradžioje taip pat planuoja pateikti savo išvadas.

„Vertindama, ar minėto teisės akto pakeitimo projektas neprieštarauja Konkurencijos įstatymo nuostatoms, institucija atsižvelgs į Elektroninių cigarečių asociacijos pateiktą informaciją“, – rašė I.Natanė. Tarnybinės etikos komisija į klausimus neatsakė.

Atsikirto kaltinimais

Pats M.Majauskas savo aiškinamojo rašto teiginių nekomentavo, bet mestelėjo kaltinimų Elektroninių cigarečių asociacijai.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad Elektroninių cigarečių asociacija atstovauja kelioms kompanijoms, kurios, mano nuomone, piktybiškai pažeidinėja įstatymus prekiaudamos nikotino produktais internetu ir taip sudarydamos visas galimybes įsigyti šių produktų nepilnamečiams.

Mano žiniomis, didžiausia šios asociacijos narė bendrovė „Ecodumas“ nuo 2015 metų bausta 11 kartų, jai skirta 19 240 eurų baudų, 3 kartus iš jų – už elektroninių cigarečių ir jų pildyklių pardavimą nepilnamečiams asmenims.

Visi 3 kartai – kai elektronines pildykles įsigijo nepilnamečiai asmenys, jie jas pirko nuotoliniu būdu, o tai griežtai draudžiama vadovaujantis Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatomis.

Nepaisant Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento skirtų sankcijų, „Ecodumas“ ir dar kelios kompanijos dar ir šiandien prekiauja nikotino produktais savo puslapyje internetu, nors tai įstatymas griežtai draudžia ir jos tai žino.

Žinant šių asmenų požiūrį į Lietuvos Respublikos įstatymus, visiškai nestebina, jog imamasi priemonių viešai spausti atsakingus pareigūnus ir Seimo narius siekiant apginti savo finansinius interesus“, – atsakyme raštu teigė konservatorius.

Tikina esą persekiojami

Bendrovės „Ecodumas“ vadovas Edvinas Izokaitis tokį Seimo nario komentarą laiko dar vienu išsisukinėjimu. „Akivaizdžiai matome, kad, užuot pagrindęs savo teiginius, kuriais galimai klaidina visuomenę, ponas M.Majauskas toliau vykdo agresyvią kampaniją, nukreiptą būtent prieš bendrovę“, – sakė verslininkas.

E.Izokaitis pabrėžė, kad Seime kelią skinasi du panašaus tipo įstatymo projektai, tačiau vienas jų realiai sprendžia problemą, o kitu tiesiog siekiama susidoroti.

„Teigiamai vertiname Seimo nario Vytauto Kernagio siūlomą Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisą, pagal kurią siūloma įtvirtinti elektroninių cigarečių licencijavimą, taip pat suvienodinti joms ir įprastoms cigaretėms taikomus draudimus.

Tuo metu M.Majauskio siūlymu tiesiog siekiama uždrausti tokius gaminius, išstumiant verslą iš Lietuvos ir realiai nesprendžiant problemos – apsaugoti nepilnamečius nuo tabako gaminių įsigijimo.

Tai panašu į norą susidoroti“, – teigė E.Izokaitis.

Jo teigimu, Seimo narys neįvertina, kad absoliutus draudimas lemtų juodosios rinkos suklestėjimą, o šešėlinėje prekyboje atsirastų nereglamentuotų ir net galimai nuodingų produktų.

„Jei norima chaoso, nelegalios prekybos ir apsinuodijimo atvejų, tuomet Seimo nario M.Majausko siūlymas vertas dešimties balų.

Bet mes esame už skaidrų verslą su licencijavimo praktika, kai parduodami produktai yra saugūs, jie parduodami tik pilnamečiams, valstybei mokamas akcizas ir kiti mokesčiai, o šešėlinė prekyba traukiasi“, – sakė E.Izokaitis.

Siūlo alternatyvą

Seimo narys liberalas S.Gentvilas, kuris vienintelis nepritarė pačiam įstatymo projektui, teigė, kad M.Majausko argumentacija jo neįtikino, o įstatymo projektas nesprendžia esminės problemos.

„Pats įstatymo projekto rengėjas yra atsakingas, kad tiesa būtų jo pusėje. Jeigu kyla klausimų, ar tai nėra paremta melagingais teiginiais, tai jau yra M.Majausko atsakomybė.

Iš esmės manau, kad pats įstatymo projektas yra ne taip argumentuojamas.

Reikėtų žiūrėti į kontrolės dalykus, o ne visai jį uždrausti rinkoje.

Mes jau įregistravome alternatyvų įstatymo projektą, kad tai būtų licencijuojama veikla. Mano manymu, tai sutvarkytų situaciją.

V.Kernagio iniciatyva paruošto projekto esmė ta, kad elektroninėmis cigaretėmis prekiaujančios įmonės turėtų turėti licenciją tokiai prekybai. Kartu būtų ir baudų paketas, kur būtų numatyta didesnė atsakomybė už prekybą nepilnamečiams.

Stiprinti ir viešinti reikia kontrolę, o ne uždrausti galutinį produktą.

Manęs M.Majauskas savo aiškinamuoju raštu neįtikino, todėl buvau vienintelis, balsavęs „prieš“.

Šioje diskusijoje reikia žiūrėti į pačią esmę – Lietuvoje kiaura kontrolė. M.Majausko siūlymas – blogas precedentas.

Jei nepilnamečiai gali nusipirkti draudžiamų dalykų, viską reikia uždrausti – alų, ginklus ir kitką“, – teigė S.Gentvilas.

Tikimasi, kad licencijavimas padės mažinti elektroninių cigarečių, jų pildyklių ir kitų su rūkalais susijusių gaminių prieinamumą nepilnamečiams. Pataisomis taip pat siūloma drausti interneto svetainėse nurodyti jų kainas. M.Majauskas savo aiškinamojo rašto teiginių nekomentavo, tačiau mestelėjo kaltinimų Elektroninių cigarečių asociacijai. Lietuvoje kai kurie politikai norėtų licencijuoti, o kiti siekia paprasčiausiai sužlugdyti elektroninių cigarečių verslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.