Lietuva tapo „Fintech“ centru – pasaulis tai pastebėjo

Lapkričio 25-28 d. skelbiama „fintech“ savaite. Lietuvoje, didžiausioje Šiaurės Europos ir Baltijos šalyse finansinių technologijų konferencijoje „Fintech Inn“, susirinks 3 tūkst. dalyvių, atstovaujančių daugiau nei 500 kompanijų visame pasaulyje.

Lapkričio 25-28 d. skelbiama „fintech“ savaite.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Lapkričio 25-28 d. skelbiama „fintech“ savaite.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
Lapkričio 25-28 d. skelbiama „fintech“ savaite.<br>D.Umbraso nuotr.
Lapkričio 25-28 d. skelbiama „fintech“ savaite.<br>D.Umbraso nuotr.
MarketOrders.net tinklo įkūrėja ir trijų knygų apie „blockchain“ autorė Sukhi Jutla.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
MarketOrders.net tinklo įkūrėja ir trijų knygų apie „blockchain“ autorė Sukhi Jutla.<br>A.Bružinskaitės nuotr.
 G.Nausėda. <br>„Fintech Inn 2019“ nuotr.
 G.Nausėda. <br>„Fintech Inn 2019“ nuotr.
 V.Šapoka.<br> „Fintech Inn 2019“ nuotr.
 V.Šapoka.<br> „Fintech Inn 2019“ nuotr.
 M.Jurgilas.<br> „Fintech Inn 2019“ nuotr.
 M.Jurgilas.<br> „Fintech Inn 2019“ nuotr.
 Sukhi Jutla.<br> „Fintech Inn 2019“ nuotr.
 Sukhi Jutla.<br> „Fintech Inn 2019“ nuotr.
 „Fintech Inn“ atidarymo ceremonija.<br> „Fintech Inn 2019“ nuotr.
 „Fintech Inn“ atidarymo ceremonija.<br> „Fintech Inn 2019“ nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 27, 2019, 10:50 AM, atnaujinta Nov 27, 2019, 1:17 PM

Atsižvelgiant į nuolat kintančius vartotojų poreikius finansinių paslaugų srityje, paslaugų skaitmeninimas bus pagrindinė šių metų „Fintech Inn“ konferencijos tema. Dėl spartaus „fintech“ įmonių augimo, neišvengiamai kils naujų iššūkių, o pinigų plovimo prevencija ir kibernetinio saugumo problemos neliks nuošalyje. Taip pat didelis dėmesys bus skirtas diskusijoms apie „blockchain“ technologijos iššūkius ir plėtrą.

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, be reguliacinės aplinkos, infrastruktūros, mokestinių paskatų ir kitų palankių priemonių, mes turime unikalų bendradarbiavimą tarp viešojo ir privataus sektoriaus. Tai – viena iš pagrindinių sėkmės priežasčių šiame sektoriuje.

„Šiandien susirinkome jau į ketvirtą konferenciją. Labai džiaugiuosi, kad per tokį trumpą laiką Lietuva tapo „fintech“ centru, apie kurį kalba visas pasaulis. Mūsų sėkmės priežastis – bendras strateginis ir progresyvus požiūris fintech ekosistemoje. Ši konferencija, kuri per metus išaugo dešimt kartų, ne tik žymi tai, kad Lietuva pasirinko tinkamą kelią, bet taip pat leidžia auginti savo konkurencinį pranašumą“, – teigė V.Šapoka.

 

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas sakė, kad prieš penkerius metus Lietuvoje dar niekas nežinojo, kas yra „fintech“ inovacijos, o šiandien jos puikiai integruotos kasdieniame mūsų gyvenime. Jo teigimu, fintech bendrovės taip pat didina konkurenciją vietos rinkoje.

Pasak M.Jurgilo, 1 iš 10 gyventojų šiandien jau naudoja mobiliuosius mokėjimus, o bekontaktės kortelės tampa vis patrauklesnės vartotojams.

Taip pat, jo teigimu, net 81 proc. gyventojų mano, kad momentinių mokėjimų galimybė yra labai reikalinga arba reikalinga, kai tuo tarpu praėjusiais metais šis skaičius siekė tik 61 procentą.

„Ši konferencija yra puikus pavyzdys, kaip keičiasi mūsų inovacijų kultūra, o ypač viename svarbiausių sektorių – finansuose. Mums pavyko mažoje valstybėje sukurti judėjimą, kuris sprendžia mūsų pačių problemas. Mes norime greitesnių, pigesnių, geresnių paslaugų vartotojams ir verslui. Taip pat siekiame, kad finansų naujovės vyktų ne kokioje nors didesnėje Azijos šalyje, o mažoje Europos šalyje – Lietuvoje. Ši konferencija yra puikus pavyzdys, kaip sėkmingai link to judame“, – teigė Lietuvos banko valdybos narys.

Konferencijos „Fintech Inn“ pranešėja, MarketOrders.net tinklo įkūrėja ir trijų knygų apie „blockchain“ autorė Sukhi Jutla sveikino Lietuvą ir pabrėžė, kad ši šalis pripažįstama kaip viena perspektyviausių valstybių finansinių technologijų srityje.

„Fintech“ sparčiai plečiasi Baltijos regionuose, o ypač tai galime pastebėti čia – Lietuvoje. Tai reiškia, kad bus sukurta niša naujoms technologijoms ir kūrybiškumui, o tai svarbiausia, nes, jei turite specialistus, duodate jiems reikiamas priemones, kuriate naujus produktus. Netgi drįsčiau teigti, kad netolimoje ateityje konkuruosite su Londonu ir tapsite pagrindiniu „fintech“ pasaulio centru“, – Lietuvą sveikino S.Jutla.

Laukia ir Kinijos investuotojų

Naujienų agentūra BNS skelbia, kad Vilniuje surengto Vidurio bei Rytų Europos šalių ir Kinijos 17+1 formato forumo spaudos konferencijoje V.Šapoka teigė, jog Lietuva tikisi tolesnio „fintech“ sektoriaus augimo ir yra atvira visų šalių, įskaitant Kinijos, investuotojams.

„Mes esame atviri visoms šalims. Tikimės, kad mūsų „fintech“ sektorius augs“, – Vilniuje surengto Vidurio bei Rytų Europos šalių ir Kinijos 17+1 formato forumo spaudos konferencijoje sakė V. Šapoka.

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigė, kad Kinijos kompanijos Lietuvoje užima antrą vietą pagal turimų elektroninių pinigų licenciją skaičių, atsilikdamos tik nuo Jungtinės Karalystės. Tuo pat metu V.Vasiliauskas pabrėžė, kad Kinijos ir Lietuvos pozicijos dėl rizikų valdymo kai kuriais aspektais skiriasi.

„Be abejo, yra skirtumų, ypač suvokiant asmeninius duomenis (...) Bet šie skirtumai yra labai natūralūs, nes turime skirtingas tradicijas, sistemas, politines valdžias“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

Tuo metu V.Šapoka pridūrė, jog finansų sektoriaus reguliavimo standartai visame pasaulyje yra gana panašūs.

„Mūsų diskusijų tikslas yra susitelkti į bendrus iššūkius ir dalintis geriausia patirtimi. Lietuva taps ne tik „fintech“ centru, bet ir pavyzdžiu, kaip valdyti rizikas“, – tvirtino V.Šapoka.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos 17+1 sekretoriato vadovė Yuzhen Huo gyrė Lietuvą, kad ši kaip pagrindinę forumo temą pasirinko finansines technologijas.

„Aš labai vertinu Lietuvos žingsnį 17+1 forume pasirinkti tokią novatorišką temą (....) Finansinės technologijos yra viena svarbiausių temų paprastiems žmonėms. Jos teikia galimybę daryti dalykus, kurių negalime išvengti. Kitais žodžiais, šios technologijos švelnina rizikas ir teikia didesnį patogumą bei geresnes paslaugas“, – teigė Y.Huo.

BNS pranešime teigiama, kad aukšto lygio 17+1 forumas Lietuvoje vyksta pirmą kartą. Jame dalyvauja Vidurio bei Rytų Europos šalių Finansų ministerijų ir centrinių bankų atstovai.

Iš Kinijos į Lietuvą atvyko ir centrinio banko vicepirmininkas Hexinas Zhu, taip pat Kinijos finansų rinkos dalyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.