Pasakė skaudžią tiesą – iš akcizų dininimo pelną susižeria tik kontrabandininkai

„Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys sako, kad akcizų didinimas tik didina kontrabandininkų pelnus.

Akcizų didinimas tik didina kontrabandininkų pelnus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Akcizų didinimas tik didina kontrabandininkų pelnus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šešėlio mastai Lietuvoje tik auga.<br>T.Bauro nuotr.
Šešėlio mastai Lietuvoje tik auga.<br>T.Bauro nuotr.
K.Kupšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Kupšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 3, 2019, 8:35 AM, atnaujinta Dec 3, 2019, 8:40 AM

„Užsienyje tos prekės po truputį brangsta, ir kuras kur nors Baltarusijoje, ir cigaretės, ir alkoholis, po truputį ir tų kaimyninių šalių valdžios didina tų prekių kainas, bet Lietuvoje jos auga dar greičiau ir pelningumas kontrabandininkų išlieka aukštas.

Galima būtų akcizą didinti laipsniškai, bet tai neturėtų būti daroma tokiais drastiškais šuoliais, kokius kartais stebime. Akcizas gali būti per vienerius metus pakeliamas labai žymiai, bet tuo būdu vėl dar kartą kontrabandos vykdytojams duodame dovanėlę ir didiname jų verslo pelningumą“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė K.Kupšys.

„Lietuva be šešėlio“ vadovas pastebi, kad šešėlio mastai Lietuvoje tik auga.

„Mūsų taškų, kuriuos piliečiai žymi patys žemėlapyje, kreivė yra stabiliai auganti, matome dar 7 proc. šiemet padidėjusį šešėlio taškų skaičių. Atsirado dar virš 100 naujų taškų, ir bendras jų skaičius jau yra 2,5 tūkst. Aiškiai matosi tos grindys, į kurias atsimušė visos šešėlio mažėjimo kreivės. Išsėmėme įvairias galimybes kovoti su šešėliu, todėl reikalingos kažkokios naujos priemonės. Tos priemonės, kurias daro valdžia, ir tai yra labai aiškiai identifikuojama, kad akcizų politika didina nelegalių prekių kainą, tai tuo būdu didina ir nelegalių prekių patrauklumą. Ši priemonė gadina bet kokią šešėlio mažėjimo tendenciją“, – laidoje teigė K.Kupšys.

Primename, kad šešėlis stipriųjų gėrimų rinkoje sudaro apie 22 proc., cigarečių – 19 proc. visos rinkos, rodo Lietuvos laisvosios rinkos instituto kartu su rinkos tyrimų bendrovėmis atlikti tyrimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.