Valdantieji nusiteikę palaidoti bankų turto mokestį – vietoj jo siūlo kitą

Valdantieji nusiteikę palaidoti bankų turto mokestį ir vietoj jo siūlo papildomą 7 proc. pelno mokestį. Taip bankai mokėtų 22 proc. pelno mokestį.

V.Šapoka sako, kad „šis variantas yra geresnis“ negu anksčiau siūlytas bankų turto mokestis.<br> Lrytas.lt fotomontažas
V.Šapoka sako, kad „šis variantas yra geresnis“ negu anksčiau siūlytas bankų turto mokestis.<br> Lrytas.lt fotomontažas
V.Šapoka.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Šapoka.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Zalatorius.<br>T.Bauro nuotr.
M.Zalatorius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 1:46 PM, atnaujinta Dec 5, 2019, 2:33 PM

Išimtis būtų taikoma pelno daliai iki 2 mln. eurų – taip esą siekiama, kad neaugtų paskolų palūkanos ar kitos bankų paslaugų kainos.

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad „šis variantas yra geresnis“ negu anksčiau siūlytas bankų turto mokestis.

„Ši alternatyva nėra diskriminacinė ir neigiamų pasekmių turi tikrai nepalyginamai mažiau, nes susieta su ekonominiu ciklu“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą teigė ministras.

Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas naujienų agentūrai BNS teigė, kad šis pasiūlymas yra „reikšmingai geresnis nei bankų turto apmokestinimas“.

„Akivaizdu, kad bankai turi resursų ir gali papildomai prisidėti prie valstybės gerovės, nes Lietuvos bankų pelningumas yra du kartus didesnis negu kitose euro zonos šalyse veikiančių bankų“, – teigė parlamentaras.

Anot jo, išvengti pelno mokesčio, skirtingai negu apyvartos mokesčio, galimybių bus mažiau.

Pasak M.Majausko, Latvijoje pelno mokestis yra 20 proc., todėl Lietuvoje pritaikius 22 proc. tarifą, šalis neišsiskirtų.

Pelno mokesčio įstatymo pataisą siūlo valstiečiai Valius Ąžuolas, Vida Ačienė, Juozas Varžgalys ir Viktoras Rinkevičius bei socialdarbietis Andrius Palionis.

Bankų turto mokestį siūlė valdančiajai koalicijai priklausanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija -Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Šį mokestį siūlyta mokėti daugiau kaip 300 mln. eurų turto sukaupusiems bankams, kredito unijoms bei kitoms paskolų bendrovėms.

Mokestis, iniciatorių teigimu, valstybės biudžetą papildytų 52,2 mln. eurų. Šio mokesčio pajamos jau yra įtrauktos į 2020 metų valstybės biudžeto projektą.

Paskutinės minutės mokesčiai

Valdantiesiems pasiūlius vietoj bankų turto mokesčio nuo 15 iki 22 proc. padidinti jų pelno mokestį, Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius sakė, kad valdantieji išgirdo ekspertų perspėjimus, tačiau jis apgailestavo, kad ir toliau norima apmokestinti finansų rinkos dalyvius.

„Tokie paskutinės minutės mokesčiai ypač ydingi, nes jų apsvarstymui neturime nė dviejų savaičių. Staigūs mokestiniai pakeitimai naujų finansinių metų išvakarėse – neatsakingas sprendimas ir gali turėti neprognozuojamų pasekmių“, – sakė M.Zalatorius.

Anot jo, 22 proc. pelno mokestis mažins šalies finansų sektoriaus konkurencingumą ir Lietuvos, kaip palankios šalies verslui steigti, patrauklumą.

Kartu jis sveikino valdančiųjų sprendimą įsiklausyti į ekspertų perspėjimus, kokios žalos žmonėms ir šalies ekonomikai būtų padaręs bankų turto apmokestinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.