Prieš pensijų reformą prancūzai stoja mūru – dėl streiko Paryžių toliau kausto spūstys

Besitęsiantys streikai prieš pensijų reformą ir pirmadienį lėmė milžiniškas spūstis Paryžiaus regione. Ryte transporto spūstys driekėsi 600 kilometrų, dieną jos taip pat neištirpo. Apie tai pranešė transporto tarnyba „Sytadin“. Paprastai spūstys tokiu metu būna perpus mažesnės.

Pirmadienį toliau streikavo Paryžiaus metro ir priemiesčio traukinių darbuotojai.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Pirmadienį toliau streikavo Paryžiaus metro ir priemiesčio traukinių darbuotojai.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Žmonės į darbą traukia savo automobiliais arba taksi, ir tai sukelia ilgalaikes spūstis.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Žmonės į darbą traukia savo automobiliais arba taksi, ir tai sukelia ilgalaikes spūstis.<br>„AFP/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-12-09 12:35, atnaujinta 2019-12-09 17:17

Pirmadienį toliau streikavo Paryžiaus metro ir priemiesčio trakinių darbuotojai. Tai jau penkta diena iš eilės, kai smarkiai trikdomas viešasis transportas. Ribotai kursuoja ir tolimojo susisiekimo traukiniai. Prancūzijos valstybinio geležinkelio SNCF duomenimis, važiuoja tik 20 proc. greitųjų TGV traukinių.

Ateinančiomis dienomis pagerėjant situacijos nesitikima. Streikas nukreiptas prieš vyriausybės planuojamą pensijų reformą. Antradienį profsąjungos kviečia žmones į dar vieną masinį protestą. Trečiadienį premjeras Edourd‘as Philippe‘as ketina pristatyti reformos detales.

Pensijų reforma yra vienas centrinių prezidento Emmanuelio Macrono projektų.

Pirmadienį prie streikuotojų prisidėjo ir autobusų vairuotojai, taigi streikas dar labiau apsunkino susisiekimą Paryžiuje, kur įprastu režimu veikė vos dvi iš 16 metropoliteno linijų ir susidarė į darbą ir iš jo skubančių žmonių automobilių spūstys.

Praėjusią savaitę daugelis žmonių buvo nusprendę dirbti iš namų ir į darbo vietą turėjo sugrįžti tik šią savaitę, turinčią parodyti, kaip visuomenė palaiko streikuojančiuosius.

Laikraštyje „Journal du Dimanche“ sekmadienį paskelbtos apklausos rezultatai rodo, kad 53 procentai prancūzų palaiko streiką arba supranta streikuojančiųjų reikalavimus. Per savaitę šis skaičius išaugo šešiais procentiniais punktais.

Profesinės sąjungos antradienį organizuoja antrą masinių protestų dieną. Trečiadienį vyriausybė turėtų atskleisti savo siūlomos reformos detales. Jos siūloma vienintelė taškais grįsta pensijų schema panaikins dešimtis darbuotojams palankesnių pensijų planų, kuriais naudojosi, traukinių mašinistai, jūrininkai, teisininkai ir kitų profesijų atstovai.

Pasak reformos kritikų, dėl šios reformos milijonai žmonių privačiame ir viešajame sektoriuje bus priversti dirbti gerokai ilgiau nei iki 62 metų – oficialaus pensinio amžiaus – arba neteks anksčiau turėtų privilegijų. Nors E. Macronas žada, kad oficialus 62 metų pensinis amžius liks nepakitęs.

Spaudimą vyriausybei dar labiau padidino pirmadienį pasirodęs pranešimas, kad deryboms su profesinėmis sąjungomis vadovaujantis Jeanas-Paulis Delevoye savo vėliausioje pajamų deklaracijoje nenurodė, kad priklauso vieno draudimo specialistų mokymų instituto tarybai.

Pirmadienį J.-P. Delevoye prisipažino padaręs klaidą ir sakė, jog jau atsisakė neatlygintinų pareigų taryboje, kad „užbaigtų šią diskusiją“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.