Tarp Lietuvoje veikiančių bankų – naujas italų žaidėjas: giria lietuvius ir žada permainas

Neseniai banko licenciją gavusios Lietuvos finansų sektoriaus kompanijos „PayRay“ vadovas Renato La Fianza žada toliau teikti paskolas smulkiajam ir vidutiniam verslui. 

Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt koliažas
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos bankas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos bankas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 12, 2019, 11:25 AM, atnaujinta Dec 12, 2019, 11:33 AM

„Kodėl Lietuva? Lietuva – 11 vietoje pagal lengvumą užsiimti verslu, čia ganėtinai žemas nedarbingumo lygis. Lietuvos BVP auga sparčiau, negu kitose Europos valstybėse. Taip pat Lietuva neseniai įvedė eurą – nesijausčiau saugiai investuodamas valstybėje, kurioje kitokia valiuta.

Be to, Lietuva atrodo turinti stabilią politinę sistemą – tiek stabilią, kiek politinė sistema gali būti stabili. Patraukli buvo ir finansinės industrijos specifika“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje priežastis įvardino „PayRay“ generalinis direktorius Renato La Fianza.

R.La Fianza gyrė ir pačius lietuvius.

„Dažnai girdžiu, kad lietuviai patys kritikuoja valstybę, tačiau čia nėra taip blogai, jeigu lygintume su kitomis Europos valstybėmis. Lietuviai yra labai išsilavinę, moka daug kalbų, yra malonūs žmonės“, – kalbėjo R.La Fianza.

PayRay“ generalinis direktorius tikisi padidinti konkurenciją bankų sektoriuje.

„Aktyviai bendraudami su klientais, gilindamiesi į jų poreikius ir nagrinėdami situaciją rinkoje atradome nišą naujo banko veiklai. Pavyzdžiui, neseniai atlikto Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių vadovų nuomonės tyrimo duomenimis, net 44 proc. jų mano, jog naujas bankas padidintų konkurenciją dėl klientų tarp rinkos dalyvių. Dar 28 proc. jų įsitikinę, kad naujas bankas reikštų daugiau galimybių skolintis šalyje veikiančiam verslui. Būtent šiuos lūkesčius ir sieksime atliepti“, – sakė „PayRay“ generalinis direktorius.

Bendrovės specialistų komanda šiuo metu dirba siekdama sustyguoti visus platesnėms veiklos apimtims reikalingus procesus. Indėlių (eurais, nuo 6 mėn. trukmės) paslaugą numatoma pasiūlyti kitų metų viduryje.

„PayRay“ neatidarys fizinio padalinio, veiks internetu. Tolimesnė plėtros kryptis – Latvija.

Teikė faktoringo paslaugas

Lietuvos banko teikimu Europos Centrinis Bankas (ECB) išdavė bendrovei „PayRay“ banko licenciją, leisiančią skolinti ir priimti indėlius.

Lietuvoje įmonė savo veiklą pradėjo 2018 metų birželį kaip „Vilnius factoring company“, teikė faktoringo (trumpalaikių skolų perleidimo, perduodant kredito riziką) paslaugas bei mikrokreditus smulkiajam ir vidutiniam verslui. 

„PayRay“ vienintelė akcininkė yra Liuksemburgo bendrovė „2404“. Galutiniai įmonės akcininkai yra italų kilmės verslininkai Luigi Grandi ir Gabriele Balducci.

Pernai portalas delfi.lt rašė, kad „Vilnius factoring company“ nesėkmingai bandė įsigyti sąskaitų finansavimo paslaugas siūlančią bendrovę „Debitum fori“. Pasak vieno iš „Debitum fori“ įkūrėjų Donatas Juodelio, R.La Fianza pasiūlymo buvo atsisakyta, tačiau neformalaus bendravimo metu Italijos verslininkas patvirtino, kad jų tikslas Lietuvoje yra bankinė licencija.

„Tikslas yra surinkti kelis šimtus milijonų eurų indėlių, kuriais bus refinansuojama veikla Italijoje“, – portalui teigė D. Juodelis.

Anot Lietuvos banko, „PayRay“ prisidės prie konkurencijos Lietuvos finansų sektoriuje didėjimo, o tai bus naudinga ir šalies ekonomikai. 

Kaip anksčiau rašė BNS, nuo veiklos pradžios „PayRay“ finansavo sąskaitų už 165 mln. eurų, įmonės faktoringo portfelis siekia 28 mln. eurų, jos paslaugomis pasinaudojo 150 įmonių. Pernai bendrovė patyrė 941,5 tūkst. eurų nuostolių. „PayRay“ įstatinis kapitalas yra 20 mln. eurų, bendrovėje dirba daugiau kaip 20 žmonių.

Šiuo metu šalyje banko arba specializuoto banko licencijas turi aštuoni bankai, o kaip užsienio bankų filialai veikia devyni bankai. Lietuvos bankas kartu su ECB nagrinėja dar tris paraiškas dėl specializuoto banko licencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.