Dar ne pabaiga: R. Karbauskiui nepatiko sprendimas dėl Žemės ūkio ministerijos

Žemės ūkio ministras (ŽŪM) Andrius Palionis, įvertinęs darbo grupės išvadas dėl ministerijos kėlimo į Kauną, patvirtino, kad visa ministerija nebus keliama.

Iki galo neaišku, ar ministro sprendimas bus paskutinis. <br>  Lrytas.lt fotomontažas
Iki galo neaišku, ar ministro sprendimas bus paskutinis. <br>  Lrytas.lt fotomontažas
Šiuo metu Kaune dirba 23 specialistai, planuojama iš viso patvirtinti 30 pareigybių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šiuo metu Kaune dirba 23 specialistai, planuojama iš viso patvirtinti 30 pareigybių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Palionis.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Palionis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2019, 10:37 AM, atnaujinta Dec 18, 2019, 6:25 PM

Laikinojoje sostinėje dirbs Programinio projektavimo ir valdymo analizės skyrius ir naujai kuriami Bendradarbiavimo su socialiniais partneriais ir savivaldybėmis bei Infrastruktūros, melioracijos ir biokuro skyriai.

Mokslo ir inovacijų skyrius veiks abiejuose miestuose. Taip pat laikinojoje sostinėje veiks ministerijos priimamasis.

„Stengsimės susigrąžinti dėl perkėlimo vajaus išėjusius iš darbo Vilniuje žmones, ministerijoje labai trūksta specialistų. Dėl pokyčių Kauno skyriuje konsultuosimės su profesine sąjunga, norime išsaugoti visus žmones, jau dirbančius jame“, – susitikime su ŽŪM darbuotojais kalbėjo ministras.

Šiuo metu Kaune dirba 23 specialistai, planuojama iš viso patvirtinti 30 pareigybių.

Ministerijos perkėlimui į Kauną kitąmet iš valstybės biudžeto buvo numatyta skirti 200 tūkst. eurų. Kitų metų biudžeto asignavimų programoje nurodoma, kad į Kauną 2020 metų antrąjį ketvirtį bus perkelta dalis ministerijos funkcijų, įdarbinti specialistai iš Kauno ir aplinkinių regionų.

A.Palionis anksčiau yra sakęs, kad ŽŪM tikriausiai dirbs ir Kaune, ir Vilniuje, o jis pats turėtų likti dirbti sostinėje.

ŽŪM perkelti iš Vilniaus į Kauną valdantieji ruošiasi nuo pat kadencijos pradžios. Šių metų balandį buvo pradėtas perkraustymas. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis rugpjūtį yra sakęs, kad ministerijos perkėlimo niekas nebeatšauks.

R.Karbauskis nepatenkintas 

Paskelbus ŽŪM ministro sprendimą nebeperkelti ministerijos į Kauną, valstiečių lyderio R.Karbauskio atstovė spaudai Dalia Vancevičienė portalui lrytas.lt perdavė, kad šis klausimas bus sprendžiamas koalicinėje taryboje.

„Koalicinėje sutartyje yra aiškiai apibrėžta, kas turi būti daroma žemės ūkio srityje ir, būtent, su Žemės ūkio ministerija. Yra numatytas ministerijos perkėlimas į Kauną. Šis sprendimas (ŽŪM ministro A.Palionio – red. past.) R.Karbauskio netenkina ir prie to bus grįžta“, – portalui lrytas.lt teigė valstiečių lyderio atstovė spaudai.

Koalicinėje sutartyje rašoma, kad partijos sieks užtikrinti ŽŪM perkėlimą į Kauną.

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau ne kartą yra pabrėžęs, kad iškėlimas numatytas Vyriausybės programoje, todėl privalo būti vykdomas.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia palaikantis regionų stiprinimo iniciatyvas, tačiau pabrėžia, kad ministerijos perkėlimas į Kauną turi būti ekonomiška pagrįstas.

S. Skvernelis žada tris padalinius

Žemės ūkio ministrui trečiadienį pareiškus, kad visa ministerija nesikraustys į Kauną, premjeras Saulius Skvernelis kartoja, kad padalinių perkėlimas į kitus miestus – svarbus skatinant regioninę politiką.

S.Skvernelio teigimu, atskiri padaliniai bus ne tik Kaune, bet ir Panevėžyje ir Alytuje.

„ŽŪM bus Kaune, tai – regioninės politikos dalis. Mes toliau svarstome galimybę statyti ministerijos pastatą vadinamame buvusios akademijos miestelyje. Prie to klausimo būtų grįžtama, bet svarbiausia, kad dalis arba atskiri ministerijų padaliniai keltųsi į regionus. Kiek kalbėjau su ministru, Kaunas – ne paskutinė stotelė, atskiri padaliniai planuojami ir Panevėžyje, ir Alytuje“, – trečiadienį žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Profsąjungos vertina teigiamai

Kaip portalui lrytas.lt teigė Lietuvos žemės ūkio darbuotojų profesinių sąjungų federacijos (LŽŪD) tarybos narys Audrius Gelžinis, profsąjungos žinią apie sprendimą ŽŪM palikti sostinėje pasitinka pozityviai. 

Anot pašnekovo, profsąjungos niekada nepasisakė prieš vienos ar kitos ministerijos perkėlimą į tam tikrą regioną. Tačiau, kalbant apie ŽŪM perkėlimą į Kauną, nebuvo įvertinti tokio sprendimo kaštai.

„Mes tik sakėme, kad prieš vykdant tokio pobūdžio projektą, reikėtų jį labai gerai pasverti, išanalizuoti ir, kaip sakė Prezidentūra, atlikti kaštų ir naudos analizę. Negalima to daryti skubotai. Bet kuriuo atveju, politikai, pasitarę su visuomene, turi nuspręsti, kokio viešojo sektoriaus mums Lietuvoje reikia – ar centralizuoto, ar decentralizuoto“, – teigė LŽŪD federacijos tarybos narys.

Jo tikinimu, Vyriausybės ir valdančiųjų programose, priešingai nei teigiama viešai, ŽŪM perkėlimas nėra numatytas. 

„Jeigu tiksliau, ten parašyta – svarstyti galimybę perkelti iš Vilniaus į Kauną dvi ministerijas – Žemės ūkio ir Aplinkos. Ten suformuota labai aiškiai – svarstyti galimybę. O šiuo atveju neatlikus analizės ir įvertinimo buvo iš karto imtasi veiksmo“, – teigė A.Gelžinis.

Visi darbuotojai negrįš

Kalbos apie galimą ministerijos perkėlimą paskatino jos darbuotojus ieškotis naujos darbovietės. A.Gelžinio įsitikinimu, ŽŪM vadovybei reikės daug pastangų siekiant tuos specialistus susigrąžinti.

„Specialistai neparengiami per savaitę ar mėnesį, įgūdžiai ir statistinės žinios įgyjamos per tam tikrą laiką. Jiems bus iššūkis.

Matėme statistiką, kad iš 300 darbuotojų liko tik apie 200.

Tai tikrai nėra svajonių darbas, nėra svajonių atlyginimai, tad tokio pobūdžio ir tokio lygio alternatyvų darbą susirasti kompetentingiems žmonėms nėra problema“, – sakė LŽŪD federacijos tarybos narys.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.