Seimas ruošia pokyčius parduotuvėms – matysime ne visas prekes

Parduotuves mažuose miesteliuose ir kaimuose valdantys verslininkai piktinasi nauju ribojimu, kuris bręsta Seime. Sveikatos reikalų komitetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymui nuo 2020 metų lapkričio riboti prekybą cigaretėmis, kitais tabako gaminiais ir tabakui kaitinti skirtais įrenginiais.

Prekybininkams ruošiami nauji reikalavimai.<br>D.Umbraso nuotr.
Prekybininkams ruošiami nauji reikalavimai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2019, 8:29 AM

Parduotuvėse būtų leidžiamas tik tekstinis tabako gaminių ir jų kainų sąrašas – prekyba vyktų vadinamuoju nematomu būdu. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškina, kad šiuo metu tiek tabako gaminių pakelis, tiek jo padėjimas šalia pirkėjo ir rodymas veikia tarsi tam tikra rinkodaros priemonė.

Jeigu Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos būtų priimtos, prekiauti tabako gaminius būtų galima tik specializuotose tabako gaminių parduotuvėse arba parduotuvių tabako gaminių skyriuose.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Gintaras Vilda yra pažymėjęs, kad naujas draudimas neigiamai paveiktų verslo aplinką, o smulkieji prekybininkai nukentėtų labiausiai. Viceministro duomenimis, iš viso Lietuvoje yra 4800 vietų, kur prekiaujama tabaku ir tabako gaminiais. Skaičiuojama, kad priėmus įstatymo pataisas, prekybininkų lauktų papildomos išlaidos – nuo 1200 eurų iki 2500 eurų prekybos vienoje kasoje vietai.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas užsibrėžė tvarką pakeisti nuo 2020 metų lapkričio, nors Vyriausybė siūlė draudimą įvesti nuo 2022 metų gegužės.

Mišriai frakcijai priklausanti parlamentarė Aušrinė Armonaitė ragina Seimo Sveikatos reikalų komitetą atsižvelgti į Vyriausybės išvadą, kuria siūloma nustatyti vėlesnį įstatymo įsigaliojimą, nes dabartinis įstatymo projekte numatytas laikotarpis, per kurį ūkio subjektai turėtų prisitaikyti prie naujo reguliavimo, yra per trumpas.

A.Armonaitės teigimu, valstybė privalo užtikrinti stabilią reguliavimo aplinką ūkio subjektams – mažmeninės prekybos vietos turės skirti papildomo laiko, finansinių išlaidų siekiant persitvarkyti savo prekybos vietas pagal įstatyme įtvirtintas reguliavimo sąlygas.

Savo ruožtu smulkieji prekybininkai naują draudimą vertina kaip naują kliūtį verslui, todėl beveik 600 įmonių atstovų pasirašė peticiją, norėdami atkreipti dėmesį į administracinę naštą ir galimas neigiamas pasekmes. Peticijos autoriai atkreipia dėmesį, kad pastaraisiais metais smulkieji prekybininkai ir taip turėjo prisitaikyti prie daugybės naujų reikalavimų. Seimo ir kitų valdžios institucijų prašoma neapsunkinti verslo sąlygų smulkiesiems prekybininkams, kurių vaidmuo yra gyvybiškai svarbus kaimiškose vietovėse, mažesniuose miesteliuose.

Susivieniję smulkieji prekybininkai atkreipia dėmesį, kad įstatymo pakeitimus Lietuvoje siekiama priimti labai skubotai, nepaliekant laiko verslui prisitaikyti prie naujosios tvarkos.

„Prekyba tabako gaminiais nematomu būdu neseniai buvo įvesta kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje, tačiau kaimyninėse šalyse diskusijos apie šio įstatymo priėmimą prasidėjo beveik prieš 5 metus, o smulkiesiems prekybininkams tarp įstatymo pakeitimo priėmimo ir įsigaliojimo buvo duota pusantrų metų pasiruošti“, – rašome peticijoje.

Smulkieji verslininkai prašo dar kartą įvertinti prekybos nematomu būdu reikalingumą ir kol kas atsisakyti prekybos ribojimo. Akcentuojama būtinybė įtraukti smulkiųjų prekybininkų atstovus į įstatymo svarstymą numatytuose Seimo komitetuose ir įvertinti, kad prisitaikymas prie naujų prekybos reguliavimų ribojimų reikalauja atitinkamų investicijų, papildomų žmogiškųjų išteklių ir adekvataus laiko tinkamai pasiruošti, o ypač trumpas prisitaikymo laikas yra labai finansiškai skaudi administracinė našta prekybininkams, ypač – smulkiesiems ir vidutiniams.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.