JAV gruodį sukurta vos 145 tūkst. darbo vietų, nedarbas laikėsi ties 3,5 proc. riba

Gruodį Jungtinėse Valstijose toliau buvo aktyviai kuriamos darbo vietos, tačiau šio proceso greitis yra sulėtėjęs, o darbuotojų atlyginimai – sumažėję, pranešama penktadienį paskelbtoje atidžiai stebimoje apklausoje.

Gruodį daug darbo vietų atsisakė JAV pramonės sektorius, kurį į recesiją įstūmė D.Trumpo prekybos konfliktai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gruodį daug darbo vietų atsisakė JAV pramonės sektorius, kurį į recesiją įstūmė D.Trumpo prekybos konfliktai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2020, 4:54 PM, atnaujinta Jan 10, 2020, 4:55 PM

Pasak JAV Darbo departamento, paskutinio praėjusių metų mėnesio duomenys parodė, kad, palyginti su 2018-aisiais, 2019-ųjų gruodį samdymo tempas buvo daug lėtesnis.

Šalyje gruodį buvo sukurta apie 145 tūkst. darbo vietų, o tai – lėčiausias tempas per pastaruosius septynis mėnesius. Apklausos duomenys taip pat parodė, kad nedarbo lygis išliko stabilus ir siekė 3,5 proc., žymėdamas rekordines 50 metų žemumas.

2019-aisiais kiekvieną mėnesį buvo sukurta vidutiniškai po 175 tūkst. darbo vietų, tačiau šie duomenys yra prastesni nei 2018-ųjų, kai mėnesinis vidurkis siekė 225 tūkst. darbo vietų.

Pagal apklausą, gruodį daug darbo vietų atsisakė sunkumus patiriantis šalies pramonės sektorius, kurį į recesiją įstūmė Donaldo Trumpo prekybos konfliktai ir vangus pasaulio ekonomikos augimas.

Tuo metu prekybininkai, viešbučiai, restoranai, švietimas, statybos ir sveikatos priežiūros sektorius gruodį skatino darbo vietų kūrimą, taip parodant dominuojamų Amerikos sektorių atsparumą išoriniams veiksniams.

Tačiau darbuotojų atlygis buvo nuviliantis, kadangi gruodį, lyginant su tuo pačiu 2018-ųjų laikotarpiu, buvo užfiksuotas tik 2,9 proc. augimas. Šis rodiklis pirmąkart nuo 2018-ųjų liepos nukrito žemiau 3 proc. ribos.

2019-aisiais sulėtėjus šalies ekonominiam augimui, didžiausią pasaulio ekonomiką nuo didesnių problemų gelbėjo didelės vartotojų išlaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.