Lietuva į Baltijos šalis 2019 m. transportavo rekordinį dujų kiekį

Kryptingai investuojant į Lietuvos dujų infrastruktūrą ir jos jungtis su kaimyninėmis šalimis pernai, palyginti su 2018 m., dujų perdavimas į Baltijos šalis augo 2,6 karto iki beveik 6 teravatvalandžių (TWh) dujų.

Jauniūnų dujų kompresorių stotis.<br>Organizatorių nuotr.
Jauniūnų dujų kompresorių stotis.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2020, 10:01 AM

Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ duomenimis, per šį laikotarpį dujų srautas į Latviją ir Estiją sudarė penktadalį (20 proc.) viso įleisto dujų kiekio, skirto Lietuvos ir kitų Baltijos šalių vartotojams.

Pasak laikinojo „Amber Grid“ generalinio direktoriaus Nemuno Bikniaus, Latvijos kryptimi transportuotų dujų kiekis per pastaruosius kelis metus išaugo 10 kartų. 2019 metų rezultatas – visų laikų dujų transportavimo į Latviją rekordas.

„Lietuvoje sukurta dujų infrastruktūra – Klaipėdos SGD terminalas, išvystytas ir kokybiškai prižiūrimas vamzdynas pasiteisina. Laiku atliktos investicijos sukūrė prielaidas pasinaudoti itin palankiomis dujų kainomis ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių rinkos dalyviams.

Žemų kainų ir gerai išnaudojamos infrastruktūros sąveika patvirtina, kad rinka veikia, o Lietuva tapo regiono dujų rinkos kryžkele“, – sako Nemunas Biknius, laikinasis „Amber Grid“ generalinis direktorius.

Pasak jo, Lietuvos vaidmuo bendroje regiono dujų rinkoje dar labiau išryškės 2021 m. pabaigoje užbaigus dujotiekių jungties su Lenkija statybą.

Dėl suskystintų gamtinių dujų konkurencingumo rinkoje, rekordiškai didelis buvo ir dujų transportavimas per Klaipėdos SGD terminalą. Pernai dujų importas per SGD terminalą sudarė 65 proc. viso per Lietuvą į ES dujų rinką patiekto dujų kiekio. 2018 m. šis rodiklis siekė tik 35 proc.

Per 2019 metus 1,2 teravatvalandės (TWh) arba 5 proc. padidėjo dujų vartojimas Lietuvoje, iš viso pernai Lietuvoje buvo suvartota 23,5 TWh dujų.

Praėjusiais metais į Lietuvą buvo transportuota 30 TWh gamtinių dujų, neskaitant dujų transportavimo į Kaliningrado sritį. Tai 20 proc. daugiau, lyginant su 2018 m., kai į Lietuvą buvo transportuota 25 TWh gamtinių dujų.

Dujų transportavimas per Lietuvą į Kaliningrado sritį 2019 m. sudarė 26 TWh ir buvo 6,6 proc. mažesnis nei 2018 m., kai per mūsų šalį į Kaliningradą buvo perduota 27,8 TWh gamtinių dujų. Sumažėjimą lėmė buvusi šiltesnė, nei įprasta, žiema bei metų pradžioje vykdyti Kaliningrado SGD terminalo testavimo darbai.

Dujos į Lietuvą tiekiamos per Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalą ir iš Rusijos per Baltarusiją ir Latviją. Iš Latvijos taip pat dažniausiai šaltuoju metų laiku gaunamos dujos iš Inčiukalnio požeminės dujų saugyklos.

Ateityje, 2021 m. pabaigoje pastačius dujotiekių jungtį tarp Lenkijos ir Lietuvos, bus sukurtas dar vienas alternatyvus dujų tiekimo šaltinis, užtikrinsiantis dujų tiekimą iš Vakarų Europos ir kitų šaltinių per Lenkiją į Lietuvą, kitas Baltijos šalis ir Suomiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.