Apklausa: Kinijos ekonomikos augimas pernai pasiekė 30 metų žemumas

Kinijos ekonomika 2019-aisiais augo lėčiausiai per tris dešimtmečius, rodo naujienų agentūros AFP vykdytos apklausos duomenys – praėję metai šaliai buvo sunkūs dėl silpnos vidaus paklausos ir sudėtingo prekybos karo su Jungtinėmis Valstijomis.

Iš 14 skirtingų institucijų apklausti analitikai prognozavo, kad antros didžiausios pasaulio ekonomikos bendrasis vidaus produktas(BVP) praėjusiais metais siekė 6,1 proc.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Iš 14 skirtingų institucijų apklausti analitikai prognozavo, kad antros didžiausios pasaulio ekonomikos bendrasis vidaus produktas(BVP) praėjusiais metais siekė 6,1 proc.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2020, 11:16 AM

Iš 14 skirtingų institucijų apklausti analitikai prognozavo, kad antros didžiausios pasaulio ekonomikos bendrasis vidaus produktas (BVP) praėjusiais metais siekė 6,1 proc.

Šis skaičius yra aiškiai žemesnis nei 2018-aisiais užfiksuotas 6,6 proc. augimas, kuris buvo lėčiausias nuo 1990-ųjų, tačiau jis atitinka Kinijos siekiamą 6-6,5 proc. augimą.

Analitikai prognozuoja, kad, kaip ir trečiąjį ketvirtį, trimis paskutiniais praėjusių metų mėnesiais šalies ekonomika paaugo apie 6 proc. Oficialūs Kinijos BVP duomenys greičiausiai bus paskelbti šį penktadienį.

Vyriausiasis „Oxford Economics“ ekonomistas Tommy'is Wu sakė, kad, nors BVP rodikliai greičiausiai pasieks pastarųjų dešimtmečių žemumas, nėra neįprasta, kad palaipsniui lėtėja tokių ekonomikų augimas, kurios yra pertvarkomos ir susitelkia labiau ties paslaugomis bei labiau vertinamomis pramonės šakomis.

„Natūralu, kad Kinijos ekonomikos augimas palaipsniui lėtėja, tačiau ji ilgainiui tampa tvaresnė“, – sakė jis.

Ekonomistas teigė, kad praėjusiais metais gamybai ir eksportui pakenkė ne vien JAV-Kinijos prekybos karas, o ir vyriausybės skatinamosios priemonės.

Jis teigė, kad šalies valdžia sumažino mokesčius, taip bandydama paskatinti paklausą, tačiau „tokios priemonės nėra tokios veiksmingos, kaip, pavyzdžiui, išlaidos infrastruktūrai.“

Teigiami ženklai

Investicijų banko „China International Capital Corporation“ analitikai naujausiame pranešime sakė, kad Kinijos ekonomikai atsigauti padėtų geresnė prekybos paklausa ir stipresnis vidaus infrastruktūros investicijų augimas.

Banko analitikai taip pat teigė, kad ekonomika turi netrukus įgauti pagreitį, kadangi lapkritį buvo užfiksuotas stiprus pramonės gamybos atsigavimas.

Horizonte matyti ir kitų pozityvių ženklų, sakė T. Wu, cituodamas JAV ir Kinijos pirminę prekybos sutartį, kurią šalių lyderiai turi pasirašyti sausio 15-ąją.

Neseniai paskelbtoje „JP Morgan“ ataskaitoje sakoma, kad prekybos atsigavimas gali smarkiai prisidėti prie ekonomikos augimo 2020-aisiais, nors augimo rodiklių pagerėjimas taip pat priklauso nuo tolesnės pažangos prekybos derybose ir laikotarpio, per kurį fiskalinė parama paskatins infrastruktūros investicijas.

Bankų ir finansinių paslaugų bendrovės ANZ vyriausioji Kinijos ekonomistė Betty Wang įspėjo, kad prekybos įtampa vis dar gali eskaluoti ir pakenkti kitų metų augimui. Vykdymo užtikrinimo klausimai gali sukurti neaiškumų, ji sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak „Nomura“ analitikų, Kinijos augimas dar greičiausiai nepasiekė dugno, kadangi šalyje toliau prastėja fiskalinės sąlygos, vėsta nekilnojamojo turto sektorius ir lėtėja eksportas.

Antradienį paskelbti muitinės duomenys parodė, kad Kinijos eksportas 2019-aisiais paaugo 0,5 proc., o importas nusmuko 2,8 proc.

Duomenys taip pat parodė, kad Baltuosiuose rūmuose galvos skausmą keliantis JAV ir Kinijos prekybos perteklius praėjusiais metais susitraukė 8,5 proc. iki 295,8 mlrd. dolerių.

Antradienį muitinės administracijos atstovas Zou Zhiwu sakė, kad pakilęs JAV importo lygis nekenks kitų šalių importo lygiams.

Tačiau „Capital Economics“ analitikas Julianas Evans-Pritchardas teigė, kad Kinijos importo augimas greičiausiai nepagerės dėl „vidaus paklausos problemų“, o JAV importo lygis nepagerės nepakenkdamas kitų šalių importo lygiams.

„Nomura“ analitikas Wang Lishengas naujienų agentūrai AFP sakė, kad, nepaisant to, jog šiuo metu vyksta prekybos derybos, Kinijos eksporto augimas ateinančiais ketvirčiais toliau patirs spaudimą dėl galiojančių JAV muitų ir pasaulio ekonomikos neaiškumų.

Pekinas greičiausiai pristatys dar vieną infrastruktūros skatinimo etapą, kuris bus sutelkiamas į didesnius pakrantės regiono miestus, sakė „Nomura“ analitikai.

Pasaulio bankas (PB) prognozuoja, kad Kinijos ekonomika šiemet paaugs 5,9 proc. Manoma, kad viso pasaulio ekonomikos augimas 2020-aisiais kiek pagerės.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.