Prancūzijos „Idex“ įsigijo biokuro bendrovę „Pusbroliai“

Prancūzijos atsinaujinančios energetikos grupė „Idex“ įsigijo vieną didžiausių Lietuvos biokuro gamybos ir tiekimo įmonių „Pusbroliai“.

„Pusbroliai“ yra biokuro, miško pirkimo ir apvaliosios medienos gamybos bei pardavimo verslo įmonė, veikianti visoje Lietuvoje.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
„Pusbroliai“ yra biokuro, miško pirkimo ir apvaliosios medienos gamybos bei pardavimo verslo įmonė, veikianti visoje Lietuvoje.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
„Pusbroliai“ yra biokuro, miško pirkimo ir apvaliosios medienos gamybos bei pardavimo verslo įmonė, veikianti visoje Lietuvoje.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
„Pusbroliai“ yra biokuro, miško pirkimo ir apvaliosios medienos gamybos bei pardavimo verslo įmonė, veikianti visoje Lietuvoje.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-02-04 13:21

Sandorį dėl 100 proc. bendrovės „Pusbroliai“ akcijų įsigijimo „Idex“, gavusi Konkurencijos tarybos leidimą, įgyvendino per savo Lietuvoje valdomą šilumos gamybos įmonę „Idex Baltic“. Sandorio vertė neatskleidžiama.

Nuo 2008 m. veikiantys „Pusbroliai“ yra pirmaujanti biokuro, miško pirkimo ir apvaliosios medienos gamybos bei pardavimo verslo įmonė, veikianti visoje Lietuvoje. Vidutinės jos gamybos ir tiekimo apimtys sudaro apie 60 tūkst. tonų naftos ekvivalento per metus. Šiuo metu bendrovėje dirba 48 specialistai.

Pasak „Idex“ grupės prezidento Thierry Francko de Preaumonto, šis sandoris prisidės skatinant atsinaujinančios energetikos plėtrą Lietuvoje.

„Lietuvos ambicijos atsinaujinantiems ištekliams centrinio šildymo sektoriuje – didelės, o strategija, kuria siekiama, kad jų dalis kuro struktūroje 2030 m. sudarytų 90 proc., yra viena geriausių Europoje.

„Idex“ turi beveik 60 metų patirtį atsinaujinančių išteklių energetikoje, todėl manome, kad galime prisidėti ir paspartinti procesus“, –sako T. Franckas de Preaumontas.

„Idex“ grupės prezidentas įsitikinęs, kad augant biokuro poreikiui jo gavyba tiek Lietuvoje, tiek kaimyninėse šalyse taps vis svarbesnė.

„Gaminant šilumą iš biokuro ir norint optimizuoti procesus bei diegti inovacijas yra svarbu dalyvauti visoje grandinėje. Matome galimybių tapti patikimu partneriu Lietuvoje ir pradėti plėtrą į kitas Baltijos ar Skandinavijos šalis“, – sako T. Franckas de Preaumontas.

„Idex Baltic“ generalinė direktorė Aušra Ignotaitė teigia, kad biokuro naudojimas centrinio šildymo sistemoje per aštuonerius metus nuo 2012-ųjų išaugo nuo 20 iki 70 proc. ir pakeitė iki tol dominavusias gamtines dujas.

Biokuras tapo strategine žaliava Lietuvai, leidusia sumažinti centralizuoto šildymo kainas apie 40 proc. Tai yra mūsų šalies sėkmės istorija. Manome, kad biokuro ir jį sudarančių medienos skiedrų paklausa artimiausiu metu tik augs dėl naujų gamybos pajėgumų medienos apdirbimo ir energetikos sektoriuose“, – sako A. Ignotaitė.

Lietuvos sėkmę centralizuotame šilumos ūkyje gamtines dujas keičiant biokuru ir taip sumažinant šilumos kainas, kreipdamasis į Pasaulio šalių lyderius Jungtinių Tautų Generalinėje asamblėjoje, praėjusių metų rugsėjį pažymėjo ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Lietuvos biomasės energetikos asociacijos LITBIOMA skaičiavimais, anglies dvideginio (CO2) išmetimai iškastinį kurą pakeitus biokuru centralizuoto šilumos tiekimo sektoriuje sumažėjo net 60 proc. Asociacijos duomenimis, Lietuvos biomasės energetikos sektorius sukūrė 7500 darbo vietų, o jo apyvarta per metus siekia 400 mln. eurų.

„Idex Baltic“ bendrovę „Pusbroliai“ įsigijo iš Nyderlanduose registruotų įmonių „Genopas B.V.“ ir „Nunica Holdings B.V.“. Bendrovę „Genopas B.V.“ valdo Lietuvos investuotojas Artūras Rakauskas, „Nunica Holdings B.V.“ – investicinė grupė „Žabolis ir partneriai“.

„Idex“ grupė yra pirmaujanti Prancūzijos integruotos energetikos infrastruktūros turto operatorė, valdoma vienos didžiausių Europoje investicinių kompanijų „Antin“. Prancūzijoje „Idex“ eksploatuoja 50 centralizuoto šilumos tiekimo ir aušinimo tinklų, jai priklauso 160 biokuro katilinių, 16 energijos gamybos iš atliekų įrenginių bei platus energijos paslaugų teikimo sutarčių portfelis.

Prancūzijos „Idex“ veiklą Lietuvoje pradėjo praėjusių metų spalį, kai įsigijo didžiausią nepriklausomą šilumos gamintoją „Danpower Baltic“, dabar veikiantį „Idex Baltic“ vardu.

Prancūzijos kapitalo atsinaujinančios energetikos bendrovė „Idex Baltic“ yra didžiausia nepriklausoma šilumos gamintoja Lietuvoje.

Vilniuje ir Kaune kompanijai priklauso penkios biokuro katilinės ir viena kogeneracinė elektrinė, kurios kartu per metus pagamina apie 15 proc. Lietuvos centralizuoto šilumos tiekimo sektoriui reikalingos šilumos energijos. Bendrovės šilumos gamybai naudojamas biokuras leidžia sumažinti CO2 taršos bei dujų importo apimtis.

90 proc. „Idex Baltic“ akcijų priklauso Prancūzijos atsinaujinančios energetikos grupei „Idex“, likusios – lietuviško kapitalo kompanijai „GECO Investicijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.