Rusijos premjerui turtus sukrovė animacinis filmas „Maša ir lokys“?

Rusijoje netyla kalbos apie pasakiškus naujojo premjero Michailio Mišustino turtus, kurie skaičiuojami milijonais JAV dolerių. O juk jis didžiąją dalį gyvenimo praleido valstybės tarnyboje, kurioje pinigais tikrai nelyja.

M.Mišustinas.<br>lrytas.lt koliažas
M.Mišustinas.<br>lrytas.lt koliažas
M.Mišustinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Mišustinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Mišustinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Mišustinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Maša ir lokys“<br>„Domino“ teatro nuotr.
„Maša ir lokys“<br>„Domino“ teatro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 9:32 PM

Portale compromat.ru iki šiol galima rasti straipsnių apie korupcinius nusikaltimus, įvykdytus tuo metu, kai M.Mišustinas vadovavo mokesčių inspekcijai. „Jis radikaliai pagerino mokesčių surinkimą valstybėje. Tų pačių mokesčių, kurie vėliau buvo išvogti įgyvendinant niekam nereikalingus valstybinių projektus, praturtinusius Vladimiro Putino aplinką“, – ironijos neslėpė žinoma žurnalistė Julija Latynina.

Pats premjeras galiausiai nusprendė atverti kortas. Tiesa, ne savo lūpomis – apie M.Mišustino pajamas papasakojo investicijų kompanijos UFG valdančioji partnerė Polina Gerasimenko. Apie šią bendrovę iki šiol mažai kas žinojo. Tačiau dabar paaiškėjo, kad jos valdomo turto vertė tikrai nėra kukli – daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių (2,08 mlrd. eurų).

„Uždirbame valdydami fondus, kurie investuoja į Rusijos ar Nepriklausomų valstybių sandraugos kompanijas, infrastruktūrą, akcijas bei obligacijas“, – pasakojo P.Gerasimenko.

Ji tvirtino, kad UFG niekad nebuvo pritraukusi biudžeto lėšų ar valstybinių įmonių investicijų, nėra gavusi kokių nors subsidijų. Kitaip tariant, iš valstybės – nė kapeikos.

Tačiau fondų pelningumas pavydėtinas – nuo 2013 iki 2019 metų jo metinis vidurkis siekė 11,2 procento. Kur kas daugiau, nei augo Rusijos prekybos sistemos indeksas (6,9 proc.) ar investicijų į nekilnojamąjį turtą bei žemės ūkį vertė (8-12 proc.).

Kaip vieną sėkmingiausių investicijų P.Gerasimenko įvardijo animacinį filmą „Maša ir lokys“, kuris tapo populiarus ne tik Rusijoje, bet ir Europoje, Lotynų Amerikoje, Kinijoje bei Artimuosiuose Rytuose.

Kuo dėtas dabartinis Rusijos premjeras? Pasirodo, 2008 metais laikinai palikęs valstybės tarnybą jis atėjo darbuotis į šią kompaniją. Grupėje jis tapo „UFG Capital Partners“ prezidentu bei „UFG Asset Management“ vadovaujančiu partneriu. Už tai jam atiteko 25 procentai tuomet valdytų fondų vienetų.

Po poros metų M.Mišustinas paliko kompaniją. „Mes žinojome, kad jį prezidentas yra įtraukęs į kadrų rezervą, nutuokėme, kad kada nors gali būti pasiūlytas postas, dėl kurio teks palikti mūsų įmonę. Tai nutiko 2010-aisiais, kai M.Mišustinas buvo paskirtas mokesčių inspekcijos vadovu. Jo pasitraukimas, žinoma, nuliūdino UFG“, – pasakojo moteris.

P.Gerasimenko tikslaus dabartinio premjero atlyginimo UFG kompanijoje nenurodė. Tačiau, anot jos, 2009 metais M.Mišustinui buvo išmokėta 2,5 mln. dolerių (2,26 mln. eurų). Palikęs įmonę savo valdomą dalį jis perleido žmonai, kuriai 2010-2013 metais buvo išmokėta 11,55 mln. dolerių (10,45 mln. eurų). Vėliau turtas perduotas M.Mišustino motinai bei seseriai, kurios 2013-2015 metais irgi gavo išmokas. Iš viso jų iš kompanijos UFG dabartinio ministro pirmininko šeima susižėrė 33,55 mln. dolerių (30,35 mln. eurų).

Ar tokie P.Gerasimenko paaiškinimai įtikins M.Mišustino skaidrumu suabejojusius rusus, sunku nuspėti. Anot ekspertų, tai tik dalis duomenų apie jo valdomo turto kilmę. O pats premjeras kol kas nekalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.