Trūksta jau ne tik statybininkų, bet ir aktorių: teatre Panevėžyje roles perima ukrainiečiai

Nieko nebestebina, kad užsieniečiai Lietuvoje remontuoja kelius, stato namus ar pluša statybose. Vis dažniau Lietuvos įmonės ar organizacijos svetur ieško ir aukštos kvalifikacijos profesionalų. Pavyzdžiui, Panevėžio lėlių vežimo teatre jau didžioji dalis diplomuotų aktorių – ukrainiečiai. Tačiau kvalifikuotos darbo jėgos besidairantys darbdaviai priekaištus žeria dėl nelanksčių ir ilgų užsieniečių įdarbinimo procedūrų.

 Lrytas.lt fotomontažas
 Lrytas.lt fotomontažas
 Stop kadras
 Stop kadras
 Stop kadras
 Stop kadras
 Stop kadras
 Stop kadras
 Stop kadras
 Stop kadras
 Stop kadras
 Stop kadras
Daugiau nuotraukų (6)

Nerija Kaulakienė

Feb 10, 2020, 8:54 PM

Marija iš Kijevo Panevėžio lėlių vežimo teatro scenoje repetuoja Suzanos vaidmenį spektaklyje suaugusiesiems „Figaro vedybos“. Panevėžio lėlių vežimo teatre ukrainietė – jau trečius metus. Į Lietuvą jauna aktorė atvyko nemokėdama nė žodžio lietuviškai.

„Pamenu, pirmam spektakliui buvo labai sunku išmokti – žiūrėjome į tekstą ir supratome, kad nieko nesuprantam“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo aktorė iš Ukrainos Marija.

Ji į Panevėžį atvyko su kurso draugu Aleksandru. Aleksandras – taip pat jau ne naujokas teatro scenoje. 23-ejų vyras vos įsikūręs Lietuvoje pasikvietė ir žmoną.

„Gerai, fantastika. Pirmiausia, yra vieta, kur gyventi, yra vieta , kur dirbti ir dirbti įdomu“, – džiaugėsi pašnekovas.

Tiek Aleksandras, tiek Marija džiaugiasi gavę savivaldybės būstą. Jaunus žmones tenkina ir atlygis – per 600 eurų atskaičius mokesčius.

Marija teigė, kad pagrindiniame Kijevo lėkių teatre aktoriams moka tikrai mažiau. „Man gerai su pinigais – galiu pirkti, ko man reikia, ko aš noriu“, – kalbėjo Marija.

„Ir dėl to jautiesi gerai, negalvoji, ką valgysi rytoj“, – tęsė aktorius iš Ukrainos Aleksandras.

Panevėžio lėlių vežimo teatre iš aštuonių aktorių – vos du lietuviai. Kiekvieną repeticiją stebi ir užsieniečius moko lietuvių kalbos mokytoja. Ji neslepia – su tartimi yra problemų.

„Bet kai mažai teksto, nesigirdi, kad tai – ne lietuviai. Labai dirbam ties kiekvienu žodžiu, kiekvienu sakiniu, viską taisom šimtą kartų, kad mūsų vaikai girdėtų taisyklingą kalbą“, – komentavo lietuvių kalbos mokytoja Daiva Matiukaitė.

Teatro vadovas profesionalų dairytis užsienyje pradėjo neatsitiktinai. Esą Panevėžyje nebepavyksta rasti norinčiųjų ir galinčiųjų vaidinti – aktorių ieško net per Darbo biržą.

„Mes paskelbėme. Kaip bebūtų keista – nieko neatsirado, – kalbėjo Panevėžio lėlių vežimo tearto vadovas Antanas Markurckis. – Idealistų nebėra. Gerai viena aktorė pasakė: „Nebegaliu aš taip gyventi: pusryčiams – blynai, pietums – blynai, vakarienei – blynai. O vaikai prašo mėsos“.

Teatro vadovas neatmeta, kad trūkstamų darbuotojų teks vėl ieškoti svetur. Tik išgyvena, kad kol kas užsieniečių įdarbinimo sistema Lietuvoje labai sudėtinga.

Užsieniečiai — teatro scenoje, gamyklose, statybose, remontuoja Lietuvos kelius. Tačiau darbdaviai skundžiasi, kad norint juos įdarbinti laukia daugybė biurokratinių kliūčių.

„Turim pavyzdžių, kai specialistas Lietuvoje galėjo pradėti dirbti po 9 mėnesių. Įsivaizduokite – aukštos kvalifikacijos, paklausus žmogus 9 mėnesius laukia, kol pradės gauti atlygį“, – pasakojo Personalo valdymo profesionalų asociacijos direktorė Aušra Bytautienė.

Jai pritarė Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Vidmantas Janulevičius:

„Tokie dalykai neskatina noro knistis toje biurokratijoje. Ir dažnai pats žmogus, tas užsienietis, nusivilia ir verčiau važiuoja į Lenkiją, nes ten leidimas dirbti išduodamas greitai“.

Migracijos departamentas aiškina, kad įdarbinant aukštos kvalifikacijos specialistus tvarka paprastesnė: jeigu kalbama apie trūkstamų profesijų sąrašą, užsienietis aukštos kvalifikacijos specialistas gali pradėti darbą iškart ir prašyti leidimo gyvent, kurį gali gauti per 15 dienų.

Tačiau verslininkai aiškina, kad tikrovė kitokia – bet kokį užsienietį įdarbinti trunka mažiausiai kelis mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.