Analitikai dėl koronaviruso mažina naftos kainų ir paklausos augimo prognozes

JAV banko „Morgan Stanley“ analitikai dėl naujojo koronaviruso plitimo sumažino naftos kainų ir paklausos augimo prognozes.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2020, 4:52 PM

Banko vertinimais, „juodojo aukso“ pasiūlos perteklius pasaulio rinkoje 2020 metais sudarys 300 tūkst. barelių per dieną.

Naftos paklausos augimo šiais metais prognozę „Morgan Stanley“ sumažino 15 proc. iki 850 tūkst. barelių per dieną.

Banko ekspertai dabar numato, jog „Brent“ rūšies nafta pirmąjį ketvirtį kainuos vidutiniškai 55 JAV dolerius už barelį, o antrąjį ketvirtį – 57,5 JAV dolerio už barelį. Anksčiau jie prognozavo atitinkamai 67,5 ir 65 JAV dolerių už barelį vidurkius.

Vidutinės WTI rūšies naftos kainos prognozės buvo sumažintos atitinkamai nuo 62 iki 50 JAV dolerių už barelį ir nuo 60 iki 52,5 JAV dolerio už barelį.

„Manome, jog OPEC+ [OPEC šalys ir jų partneriai] galiojantį susitarimą [dėl gavybos ribojimo] pratęs iki 2020 metų pabaigos ir taip pat paskelbs apie papildomą gavybos sumažinimą 600 tūkst. barelių per dieną iki pirmojo pusmečio pabaigos“, – pažymima „Morgan Stanley“ ekspertų parengtoje apžvalgoje, kurią cituoja agentūra „Bloomberg“.

Analitikai mano, jog Brazilija, Norvegija, Gajana ir Kanada, kaip ir tikėtasi, padidins gavybą ir naftos pasiūla iš OPEC nepriklausančių šalių 2020 metais padidės maždaug 1,9 mln. barelių per dieną.

Tuo tarpu tyrimų bendrovės „Sanford C. Bernstein“ analitikai mano, jog koronaviruso protrūkis ir jo poveikis naftos paklausai ir toliau darys slopinantį poveikį „juodojo aukso“ kainoms, net jei tiekimas iš OPEC šalių bus sumažintas labiau negu tikėtasi.

„Trumpalaikė naftos kainų prognozė tebebus nepalanki, nebent OPEC imsis tolesnių veiksmų ir sumažins gavybą 500 tūkst. barelių per dieną, kad rinkoje būtų galima atkurti paklausos ir pasiūlos pusiausvyrą“, – pažymima ekspertų parengtoje apžvalgoje.

Nors epidemijos trukmės neįmanoma prognozuoti, „Benstein“ skaičiuoja, jog naftos paklausa dėl jos poveikio sumažės 350 tūkst. barelių per dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.