Rinkoje susidarė netipiška situacija – elektra gaminama ir Elektrėnuose

Sumažėjus gamtinių dujų kainai, kaimyninėse šalyse atliekant kelių elektrinių remontą ir prognozuojant mažesnę vėjo jėgainių gamybą, nuo ketvirtadienio elektros energiją visa galia gamina „Ignitis gamybos“ valdomas kombinuotojo ciklo blokas (KCB) Elektrėnuose.

Elektros energiją visa galia gamina kombinuotojo ciklo blokas (KCB) Elektrėnuose.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Elektros energiją visa galia gamina kombinuotojo ciklo blokas (KCB) Elektrėnuose.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2020, 3:00 PM

Palankios sąlygos bloko gamybai susidarė dėl kelių priežasčių. Visų pirma, gamtinių dujų kaina, „GET Baltic“ biržos duomenimis (pagal BGSI indeksą), šį mėnesį yra apie 12 proc. mažesnė nei praėjusį.

Be to, šiomis dienomis remontuojama Estijos Auvere elektrinė ir elektros jungtis tarp Švedijos ir Lenkijos, gamyba sumažėjo ir Latvijos hidroelektrinėse.

Dar vienas svarbus faktorius – nuo praėjusio savaitgalio vyravo stiprūs vėjai, todėl Skandinavijoje, Baltijos šalių regione ir Lenkijoje vėjo jėgainių gamyba buvo stipriai išaugusi, tačiau nuo ketvirtadienio vėjo elektrinių gamyba sumažėjo ir prognozuojama, kad artimiausiu metu nedidės.

Pažymėtina ir tai, kad elektros biržoje susidarė netipiška situacija – „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje ketvirtadienį susiformavo vidutinė didmeninė 38,51 Eur/MWh kaina, t. y. 1,98 Eur/MWh mažesnė nei Latvijos ir Estijos kainų zonose (40,49 Eur/MWh) ir 1,01 Eur/MWh mažesnė nei Suomijos kainų zonoje (39,52 Eur/MWh).

Planuojama, kad gamyba KCB bloku bus vykdoma iki šeštadienio. Jeigu tinkamos sąlygos rinkoje toliau laikysis, gamyba gali būti pratęsta ir kitą savaitę.

455 MW maksimalios galios KCB yra nuolat parengtas gaminti elektros energiją. KCB įjungiamas tuomet, kai rinkoje elektros reikia labiausiai, pavyzdžiui, neveikiant elektros energijos jungtims su aplinkinėmis šalimis ar konkurencingiems kitų šalių gamybos įrenginiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.