Šilumininkai kaunasi net teismuose – verčia verslininkus būti sinoptikais

Mediena prekiaujantis verslininkas turėtų būti ir sinoptikas – nuspėti, kiek laiko tęsis liūtys. Jeigu traktoriai įklimps miške, nuo ieškinių už nepristatytą produkciją neapsaugos net kelių tarnybų pažymos.

„Šiaulių energijos“ atstovai teismuose tvirtino dėl nutrūkusio biokuro tiekimo patyrę didelių nuostolių.<br> P.Mantauto asociatyvi nuotr.
„Šiaulių energijos“ atstovai teismuose tvirtino dėl nutrūkusio biokuro tiekimo patyrę didelių nuostolių.<br> P.Mantauto asociatyvi nuotr.
„Šiaulių energijos“ atstovai teismuose tvirtino dėl nutrūkusio biokuro tiekimo patyrę didelių nuostolių.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
„Šiaulių energijos“ atstovai teismuose tvirtino dėl nutrūkusio biokuro tiekimo patyrę didelių nuostolių.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
„Šiaulių energijos“ atstovai teismuose tvirtino dėl nutrūkusio biokuro tiekimo patyrę didelių nuostolių.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
„Šiaulių energijos“ atstovai teismuose tvirtino dėl nutrūkusio biokuro tiekimo patyrę didelių nuostolių.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
A.Vaitkevičiaus nuotr.
A.Vaitkevičiaus nuotr.
Kad 2017-ųjų rudenį sunkiasvorė technika negalėjo įvažiuoti į miškus, patvirtino ir Generalinė miškų urėdija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kad 2017-ųjų rudenį sunkiasvorė technika negalėjo įvažiuoti į miškus, patvirtino ir Generalinė miškų urėdija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-03-02 06:25

Lietingą dieną sutartis su verslo partneriais reikėtų pasirašinėti atsargiai.

Tuo įsitikino Telšių rajone įsikūrusios bendrovės „Robmona“ vadovai, pliaupiant lietui bendrovei „Šiaulių energija“ pažadėję 26 savaites tiekti biokurą – smulkintą medieną.

„Būdamas verslininkas ir šios srities profesionalas atsakovas turėjo numatyti, kad lietingasis sezonas gali nesibaigti, ir įvertinti savo galimybes tiekti biokurą“, – teigiama teismui pateiktame „Šiaulių energijos“ ieškinyje.

Lietus pliaupė du mėnesius

Kad biokurą tiekiantys verslininkai turėjo numatyti orų prognozes, pritarė ir Šiaulių apygardos bei Apeliacinis teismai, iš bendrovės „Robmona“ priteisę „Šiaulių energijai“ beveik 400 tūkst. eurų.

Nors dėl 2017-ųjų rudenį net du mėnesius Lietuvą merkusių liūčių Vyriausybė buvo paskelbusi ekstremalią situaciją, o Prekybos, pramonės ir amatų rūmai bendrovei „Robmona“ pateikė pažymą apie nenugalimą jėgą (force majeure), teismai nusprendė, kad dėl neįvykdytų įsipareigojimų kalti patys verslininkai.

Šiaulių apygardos ir Apeliacinis teismai nutarė, kad Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų išduota pažyma turi tik procesinę teisinę reikšmę, bet bendrovės „Robmona“ neatleidžia nuo materialinės atsakomybės dėl neįvykdytos biokuro pirkimo ir pardavimo sutarties.

Technika klimpo purve

Teismas pabrėžė, kad liūtys buvo prasidėjusios jau sutarties sudarymo dieną – 2017 metų rugsėjo 5-ąją.

„Ar net pats profesionaliausias verslininkas galėtų numatyti situaciją, kurios Lietuvoje nebuvo 40 metų?“ – stebėjosi Aukščiausiajam teismui ankstesnių teismų sprendimus apskundę bendrovės „Robmona“ advokatai.

Tuomet dėl liūčių ir neįvažiuojamų laukų paskelbta ekstremali situacija buvo atšaukta tik 2018 metų gegužę.

Kad 2017-ųjų rudenį sunkiasvorė technika negalėjo įvažiuoti ne tik į laukus, bet ir į miškus, patvirtino ir Generalinė miškų urėdija.

Pažymą palaikė niekine

Kam iš viso reikalingos nenugalimas jėgas liudijančios pažymos, jei teismai į jas nekreipia dėmesio?

Atsakymą į šį klausimą Telšių bendrovės atstovai tikisi išgirsti iš Aukščiausiojo teismo.

Nevertinti force majeure liudijančio dokumento teismų prašė ir „Šiaulių energija“, nors patys prašė, kad bendrovė „Robmona“ ją pateiktų.

Teisininkus nustebino teismų sprendimas gamtos sąlygų, visoje Lietuvoje sukėlusių ekstremalią situaciją, nelaikyti force majeure ir neatleisti verslininkų nuo atsakomybės.

Bylą išnagrinėję teismai priminė tai, kas rašoma Civiliniame kodekse: „Nenugalima jėga (force majeure) nelaikoma tai, kad rinkoje nėra prievolei vykdyti reikalingų prekių, sutarties šalis neturi reikiamų finansinių išteklių arba tretieji asmenys neįvykdo savo prievolių.“

„Teismai tai prilygino prekių nebuvimui rinkoje, tačiau tam, kad įvykdytų sutartį, bendrovei „Robmona“ nereikėjo prekių.

Ji pati gamino prekę, bet dėl oro sąlygų negalėjo gauti žaliavų“, – skunde Aukščiausiajam teismui teigė bendrovės „Robmona“ advokatas Ignas Dargužas.

Įvertina ir sutartis

Prekybos, pramonės ir amatų rūmų teisininkų teigimu, force majeure pažymos gali būti naudojamos kaip įrodymas dėl sutarčių įsipareigojimų vykdymo ar civilinės atsakomybės taikymo.

„Rūmai, išduodami pažymą dėl nenugalimos jėgos, įsitikina ne tik tam tikrų faktinių aplinkybių egzistavimu, bet ir įvertina, ar būtent jos lėmė sutarties nevykdymą.

Pavyzdžiui, ar ūkininkas galėjo numatyti, kad dėl tam tikrų aplinkybių negalės įvykdyti sutarties, ar tikrai negalėjo išvengti ar nugalėti kliūties ar poveikio“, – aiškino Prekybos, pramonės ir amatų rūmų advokatė Jūratė Radzevičienė.

Sutartį su „Šiaulių energija“ 2017 metų rugsėjo pradžioje pasirašiusi Telšių bendrovė biokurą tiekė pirmosiomis savaitėmis, tačiau netrukus miško keliai tapo neišvažiuojami.

Spalio 31-ąją „Šiaulių energija“ buvo informuota, kad biokuro laiku pristatyti nepavyks.

Dėl gamtos sąlygų pristatyti biokuro negalėjusi „Robmona“ kitų metų sausį sutartį su „Šiaulių energija“ nutraukė, pristačiusi ne tik Šiaulių pramonės, prekybos ir amatų rūmų išduotą pažymą, bet ir dar penkių valstybės institucijų raštus.

Pakilo šildymo kainos

„Šiaulių energijos“ atstovai teismuose tvirtino dėl nutrūkusio biokuro tiekimo patyrę didelių nuostolių.

Sutartis buvo pasirašyta prieš pat šildymo sezoną – jo nutraukti nebuvo galima, todėl kurą teko pirkti iš kitų įmonių jau daug didesne kaina.

Jų teigimu, nuostolių patyrė ne tik „Šiaulių energija“, dėl to padidėjo šildymo kaina Šiaulių miesto gyventojams.

„Šiaulių energijos“ atstovų nuomone, dėl neįvykdytos sutarties kaltos ne tiktai ilgai užsitęsusios liūtys.

Teismui jie nurodė, kad bendrovė „Robmona“ tuo pačiu laikotarpiu sudarė biokuro tiekimo sutartis su dar 16 klientų ir net 14 iš jų įvykdė – pateikė tiek smulkintos medienos, kiek buvo sutarta.

Bendrovės „Robmona“ atstovai atsakė, kad kitiems klientams biokuro reikėjo kur kas mažiau – „Šiaulių energija“ buvo didžiausias jų užsakovas.

Pažymos padeda spręsti ginčus

Nenugalimos jėgos (force majeure) aplinkybes liudijančias pažymas Prekybos, pramonės ir amatų rūmai Vyriausybės nutarimu išduoda nuo 1997 metų.

Šias pažymas išduoda visi pagal veiklos teritorijas veikiantys Prekybos, pramonės ir amatų rūmai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių.

Norintieji gauti force majeure patvirtinančią pažymą turi pateikti reikalingus dokumentus tiems rūmams, kurių veiklos teritorijoje šios aplinkybės buvo užfiksuotos. Dokumentus reikia pateikti per protingą terminą, kad nebūtų išnykę nenugalimą jėgą liudijantys įrodymai.

Pažymos išduodamos asmenims, kurie įstatymų nustatyta tvarka verčiasi komercine-ūkine veikla.

Tokią pažymą norintys gauti asmenys turi pateikti sutartį, kurios įsipareigojimų neįvykdė dėl force majeure. Prašoma pateikti ir kompetentingų tarnybų išduotus dokumentus, įrodančius nenugalimos jėgos aplinkybių egzistavimą, dokumentus, patvirtinančius, kad asmuo nedelsdamas pranešė apie šias aplinkybes kitai sutarties šaliai.

Pateiktus prašymus rūmai išnagrinėja per 20 darbo dienų nuo jų gavimo.

Pažyma išduodama, jei asmens ar bendrovės pateikti dokumentai įrodo nenugalimos jėgos aplinkybes ir sąlygas atleisti jį nuo atsakomybės. Jei įrodymų trūksta, pažyma neišduodama. Rūmų atstovai kliento prašymu patys gali imtis veiksmų, padedančių nustatyti force majeure egzistavimą.

Visų regioniniai prekybos, pramonės ir amatų rūmai 2017 metais išdavė 47 force majeure pažymas, 2018 m. – 91, 2019 m. – 11 pažymų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.