Užkūrė pirtį – su įmonėmis tariamasi dėl skubios dezinfekcinio skysčio gamybos

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kviečia gamintojus, galinčius gaminti dezinfekcinį skystį, teikti pasiūlymus ir taip prisidėti prie valstybinio užsakymo. Taip ieškoma būdų užtikrinti, kad visos gydymo, ugdymo ir kitos viešosios įstaigos, kurioms reikia dezinfekcinio skysčio, kuo greičiau jo gautų.

SAM tariasi su verslu, kaip įsukti dezinfekavimo skysčio gamybą.<br>V.Skaraičio nuotr.
SAM tariasi su verslu, kaip įsukti dezinfekavimo skysčio gamybą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Spirito varyklą Obeliuose valdanti bendrovė „Vilniaus degtinė“ sakė gali prigaminti rankų dezinfekavimo skysčio.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Spirito varyklą Obeliuose valdanti bendrovė „Vilniaus degtinė“ sakė gali prigaminti rankų dezinfekavimo skysčio.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 2, 2020, 1:19 PM, atnaujinta Mar 2, 2020, 5:00 PM

Šiuo klausimu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šiandien susitiko su verslo ir atsakingų institucijų atstovais.

„Pirmiausia prašome gamintojų patenkinti valstybės poreikį – tai skubiai padaryti leidžia paskelbta ekstremalioji situacija. Tačiau noriu nuraminti ir gyventojus – rūpinamės, kad jus taip pat kaip galima greičiau pasiektų rankų higienai skirtos priemonės.

Kol jų pakankamai atsiras vaistinėse ir parduotuvėse, dezinfekcijai drąsiai naudokite muilą – jis yra taip pat puiki priemonė išvengti infekcijų“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

SAM šiuo metu baigia formuoti valstybės, t. y., asmens sveikatos priežiūros, ugdymo ir kitų viešųjų įstaigų, poreikį dezinfekciniam skysčiui ir kviečia gamintojus – tiek dideles, tiek mažas įmones – teikti pasiūlymus dėl šio poreikio patenkinimo.

Sprendimai dėl užsakymo pateikimo ir apmokėjimo priimami skubos tvarka – tai galima daryti dėl, kaip minėta, paskelbtos ekstremaliosios situacijos. Valstybės užsakymui leidimas gaminti dezinfekcinį skystį gali būti išduodamas per 1 dieną.

Lygiagrečiai sprendžiamas klausimas, kaip sutrumpinti leidimų išdavimą, kad dezinfekcinį skystį gamintojai galėtų kuo greičiau galėtų pradėti gaminti ir kitiems vartotojams. Šiuo metu tokio leidimo išdavimas užtrunka iki 4 mėnesių.

Tikimasi, kad šį terminą išimties tvarka bus galima sutrumpinti ir nedelsiant pradėti jį tiekti į rinką.

Situacija gerėja

Sveikatos apsaugos ministro patarėjos Linos Bušinskaitės teigimu, po pirmadinį įvykusio A.Verygos susitikimo su gamintojų ir atsakingų institucijų atstovais, situacija dėl dezinfekcinio skysčio stygiaus sparčiai gerėja.

„Informuojame, kad Lietuvoje yra dar 17 įmonių, jau iš anksčiau turinčių leidimus gaminti biocidinius produktus komercinei rinkai, pardavimui, tarp jų – ir dezinfekcinį skystį. Tuo tikslu mūsų kolegos bendrauja su įmonių atstovais ir aiškinasi, ar šios įmonės norėtų prisidėti prie valstybinio užsakymo, ar nori gaminti, ar gamintų reikiamą produkciją mūsų šalies rinkai.

Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į jas prašydama pateikti informaciją, kiek dezinfekcinio skysčio, kurio reikia gydymo, ugdymo ir kitoms įstaigoms, šios įmonės galėtų pagaminti per parą, ir ar pageidautų prisidėti prie valstybinio užsakymo. Pasiūlymui įvertinti SAM taip pat išsiuntė šioms įstaigoms formulę, pagal kurią turėtų būti gaminamas dezinfekcinis skystis“, – pranešime spaudai cituojama ministro patarėja.

Jos teigimu, įmonė „Koslita“ jau suskubo atnaujinti savo leidimą, kad jis atitiktų dezinfekcinio skysčio gamybai keliamus reikalavimus. Reikiamą leidimą šiandien jau gavo „BIOK laboratorija“, kad galėtų rinkai tiekti dezinfekcini skystį rankoms. Šiuo metu laukiama reakcijos ir iš kitų įmonių.

„Tad situacija išspręsta, netrukus Lietuvos gydymo, ugdymo bei kitose viešosiose įstaigose atsiras dezinfekcinio skysčio. Jis bus ir prekyboje. Be to, lygiagrečiai sprendžiamas klausimas, kaip paspartinti leidimų išdavimą dezinfekcinio skysčio, kuriuo gyventojams būtų prekiaujama vaistinėse, parduotuvėse, kitose prekybos vietose.

Spręsdama leidimų išdavimo ir gamybos spartinimo klausimus, SAM primena gamintojams, kad visų pirmiausia prioritetas turi būti taikomas mūsų šalies poreikiams, o ne eksportui“, – komentavo L.Bušinskaitė.

Užlūdo užsakymai 

Kosmetikos bendrovės „Biok laboratorija“ direktorė Romualda Stragienė sakė, kad dezinfekcinių skysčių poreikis rinkoje yra didžiulis, įmonę užplūdo užsakymai, tačiau reikia greitesnio leidimų išdavimo.

„Panašu, kad yra galimybių pagaminti Lietuvoje tuos produktus, kokių reikia, labai greitai. Mums reikia greitesnių leidimų ir žaliavos tiekimo.

Mes, kaip kosmetikos gamintojas, esme pasiruošę, formules turime, jeigu jų reikės kitokių, esame labai greiti tą sutvarkyti ir sukuri tai, ko reikia Lietuvos gyventojams“, – sakė R.Stragienė.

Koncerno „MG Baltic“ valdomos stipraus alkoholio gamintojos „MV Group Production“ vadovas Algirdas Čiburys sakė, kad įmonė dezinfekcinio skysčio negamina, tačiau esant poreikiui galėtų tam pritaikyti kelias gamybos linijas.

„Etilo alkoholio, žaliavų turime pakankamai, kad ministro įvardintus kiekius galėtume užtikrinti artimiausią laikotarpį“, – teigė A.Čiburys.

„Vilniaus degtinės“ vadovas Rokas Mituzas taip pat užtikrino, kad įmonė gali pagaminti tiek skysčio, kiek reikės.

„Labiausiai džiaugiuosi išgirdęs, kad vietoje registracijos keturių mėnesių galima leidimą padaryti ir per savaitę, tai labai smarkiai keičia situaciją ir mus visus gelbėja.

Galime užtikrinti, kad tikrai galime jo pagaminti ir tikrai jo netrūks. Norėtume žinoti kiekius, poreikį, nes reikia planuoti gamybą, kada galima gauti licencijas, startuoti. Šiandien į daug klausimų gavom atsakymus, liko klausimų neatsakytų, bet esam sutarę, kad gausime atsakymus ir į juos“, – teigė R. Mituzas.

Šiuo metu Lietuvoje nustatytas vienas koronaviruso atvejis – jis praėjusį penktadienį diagnozuotas iš Italijos grįžusiai šiaulietei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.