S. Krėpšta apie koronavirusą: mūsų valdžios institucijos turėtų paruošti ekonomikos skatinimo planus

Prezidento Gitano Nausėdos Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas Simonas Krėpšta sako, kad koronavirusas turės įtakos pasaulio ekonomikos lėtėjimui, tačiau tai neturėtų smarkiai paveikti Lietuvos ekonomikos. Vis dėlto jis paragino valdžios institucijas pasiruošti visiems galimiems scenarijams.

Lrytas.lt koliažas
Lrytas.lt koliažas
EBPO tikisi, kad siaučiant virusui ekonomikos augimas sulėtės nuo 2,9 iki 2,4 proc.<br>AP/Scanpix nuotr.
EBPO tikisi, kad siaučiant virusui ekonomikos augimas sulėtės nuo 2,9 iki 2,4 proc.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 3, 2020, 9:26 AM

„Akivaizdu, kad tam tikrą poveikį šitas virusas ekonomikai (pasaulio – ELTA) turės, didysis klausimas, koks tas poveikis bus“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė S. Krėpšta.

Anot jo, EBPO tikisi, kad siaučiant virusui ekonomikos augimas sulėtės nuo 2,9 iki 2,4 proc.

„Viena vertus, tai yra gana akivaizdus sulėtėjimas, kita vertus, tai nėra kažkokie apokalipsiniai scenarijai, kurie turėtų ypač neigiamą poveikį. Be abejo, viskas priklauso nuo to, kaip toliau vystysis šio viruso plėtra“, – sakė S. Krėpšta.

Prezidento patarėjo teigimu, Europa taip pat bus paveikta importo iš Kinijos mažėjimo.

„Europa nemažai importuoja įvairių detalių, elektronikos priemonių ir šiek tiek matome tam tikrus uždelsimus šio importo iš Kinijos. Tas poveikis bus. Svarbus pasitikėjimo efektas, kaip rinkos ir gyventojai reaguos į pasaulinę situaciją, kiek atsidės savo vartojimui. Vakar prezidentas pakartojo, kad pasitiki šalies institucijomis, jos teikia informaciją ir valdo padėtį. Tikimės, kad Lietuvos labai smarkiai šios negandos užsienyje nepalies“, – teigė jis.

Pasak S. Krėpštos, koronaviruso išplitimas didžiosiose Lietuvos eksporto partnerėse Europoje galėtų lemti didesnius šalies gamintojų nuostolius, tačiau, pabrėžė jis, toks scenarijus kol kas neplanuojamas.

„Mūsų valdžios institucijos turėtų paruošti ekonomikos skatinimo planus, jei jų prireiktų, padaryti namų darbus įvairiems galimiems scenarijams. Situacija tokia, kad mes daugiau importuojame iš Kinijos nei į ją eksportuojame, tai labiausiai galėtų būti paveiktos tos įmonės, kurios importuoja elektronikos elementus, jų gamyba gali šiek tiek užstrigti, tačiau tokių tiesioginių ryšių su Kinija neturime. Dabar svarbiausia, kad tas virusas neišplistų Europoje, ypač didžiosiose rinkose, Prancūzijoje ir Vokietijoje, kur mūsų gamintojai tikrai nemažai eksportuoja ir tas poveikis būtų didesnis“, – teigė S. Krėpšta.

„Lietuvos ūkio augimo sulėtėjimas turėtų būti mažesnis nei pasaulinis“, – pridūrė jis.

Sprendimai dėl Egipto

Tuo metu už komunikaciją apie koronavirusą atsakingas premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tvirtina, kad Lietuvos įmonė jau šiandien pasiruošusi gaminti dezinfekcinį skystį. Kartu, jo teigimu, jau greitai bus sprendžiamas ir klausimas dėl kelionių į Egiptą, kuriame fiksuoti koronaviruso atvejai.

„Ką tik dar kartą susitikau su vienintelės Lietuvoje spirito gamyklos vadovu. Jie pasiruošę dezinfekcinį skystį gaminti jau dabar. Šiandien. Yra smulkių niuansų. Pvz., gal nepakaks vienodo standarto pakuočių ir jos skirsis ar pan., bet tai smulkmena. Dabar eilė parodyti valstybei, kaip sukasi biurokratiniai dantračiai“, – feisbuke antradienio rytą rašo premjero patarėjas.

ELTA primena, kad 15min.lt praėjusią savaitę skelbė, kad „Vilniaus degtinė“ norėjo pradėti masinę dezinfekcinio skysčio gamybą ir dėl leidimų kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją.

Tai pat socialinio tinklo įraše premjero patarėjas pranešė, kad pradėti tirti dar 10 naujų ėminių. Kartu jo, teigimu, netrukus bus svarstomas ir kelionių į Egiptą, kuriame fiksuoti koronaviruso atvejai, klausimas.

„Jau vakar oro ir jūrų uostuose pradėjo dirbti kariai. Šiandien žurnalistams bus parodyta, kaip sutinkamas lėktuvas iš Milano. Beje, į Milaną skrendančių žmonių skaičius labai mažėja. Iš 160 užpildomos vos 35-40 vietų. Tai ir gerai, ir rizikos kelionių organizatoriams ir skrydžių bendrovėms.

Turim fiksuotų atvejų Egipte ir tai dar skaudžiau atsilieps mūsų kelionių organizatoriams. Sprendimai dėl šios valstybės dar nepriimti, bet netrukus bus svarstomi. Čia jau matau didesnes rizikas – kiek turizmo sektoriuje veikiančios bendrovės finansiškai pajėgios amortizuoti tokius smūgius ir kiek jų klientai apsaugoti, jei sektoriuje prasidėtų bėdos“, – feisbuke teigė S. Malinauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.