Rusija sieks stiprinti Arkties regiono ekonomiką ir remti jo gyventojus

Rusija tikisi paskatinti daugiau žmonių gyventi savo Arkties regione, žadėdama išmokas ir infrastruktūros plėtrą šioje ekologiškai jautrioje teritorijoje, sakoma paskelbtoje 15 metų strategijoje.

Rusijos tikslas – didinti Arkties regiono gyventojų gyvenimo kokybę ir spartinti ekonomikos plėtrą.<br>„Scanpix nuotr.“
Rusijos tikslas – didinti Arkties regiono gyventojų gyvenimo kokybę ir spartinti ekonomikos plėtrą.<br>„Scanpix nuotr.“
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2020, 10:38 AM

Prezidento Vladimiro Putino pasirašytame Kremliaus dokumente „Valstybės politikos Arktyje iki 2035 metų pagrindai“ išdėstomi vyriausybės tikslai, susiję su šiuo energetikos išteklių turtingu regionu.

, kuriant geresnę infrastruktūrą ir technologijas, turinčias padėti „apgyvendinti Arktį“.

Tarp ekonomikos priemonių numatoma skatinti privačias investicijas į pagrindinius energetikos projektus Arkties vandenyno šelfe, taip pat skirti išmokas rusams, norintiems persikelti į Tolimąją Šiaurę.

Maskva planuoja plėtoti didžiulio masto naujus energetikos projektus savo atokiose Arkties srityse, sukurti ten dešimtis tūkstančių darbo vietų ir naudoti vadinamąjį Šiaurės jūrų kelią naftos ir dujų eksportui į užsienio rinkas, dėl šylančio klimato vis trumpiau išliekant ledo dangai.

Vis dėlto atšiauriose srityse ties Šiaurės poliaračiu visa infrastruktūra turi būti pritaikyta amžinojo įšalo sąlygomis. Be to, sąlygos šiame regione sparčiai kinta šylant pasaulio klimatui, todėl Rusijos Arktyje pastaruoju metu neretai kildavo didelių potvynių ir miškų gaisrų.

Penkiolikos metų plane numatoma, kad bus parengta mokslinių ir inžinerinių sprendinių, turinčių „apsaugoti nuo infrastruktūros pažeidimų kintant pasaulio klimatui“, juolab kad šis procesas Arktyje pasireiškia ypač smarkiai.

Dokumente taip pat apžvelgiami planai palei Šiaurės jūrų kelią nutiesti šviesolaidžio kabelį.

Arktyje planuojama įrengti naujų sienos perėjų, siekiant paskatinti Rusijos bendradarbiavimą su kaimynėmis šiame regione. Sienos apsaugos tarnybą numatoma aprūpinti moderniais lėktuvnešiais, pritaikytais plaukioti tarp ledo lyčių, sakoma strategijoje.

Ketvirtadienį Rusijos įstatymų leidėjai taip pat antruoju skaitymu pritarė teisės aktui, numatančiam mokesčių lengvatas investuojantiems į Arkties energetikos projektus.

Rusijos Tolimoji Šiaurė istoriškai buvo menkai išplėtota šalies dalis, kurioje skurdas ir nedarbas būdavo didesnis už valstybės vidurkį, todėl per pastaruosius du dešimtmečius gyventojų ten smarkiai sumažėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.