„Laisvės įkvėpti“ suvienijo kelių kartų juvelyrus – rodo, ką sukūrė 30 juvelyrų

Kovo 11 dieną Lietuvos autorinės juvelyrikos kūrėjų asociacija kviečia į parodą „Laisvės įkvėpti“, skirtą Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui. Šią parodą, kaip ir kitas autorines parodas, galima pamatyti trečiadienį duris atvėrusioje tarptautinėje Baltijos juvelyrikos parodoje „Amber Trip“.

 Tado Deksnio sagė.
 Tado Deksnio sagė.
 Sigito Virpaičio darbai.
 Sigito Virpaičio darbai.
 Sigito Virpaičio darbai.
 Sigito Virpaičio darbai.
 Parodos dalyvių darbai.
 Parodos dalyvių darbai.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 11, 2020, 9:38 AM

Lietuvos autorinės juvelyrikos kūrėjų asociacija parodą „Laisvės įkvėpti“ pristato pirmąją „Amber Trip“ parodos dieną organizuojamame Autorinės juvelyrikos vakare.

Asociacijos surengtoje parodoje demonstruojami 30 autorių kūriniai, o jos dalyvių skaičius simboliškai siejamas su Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiu.

„Parodos „Laisvės įkvėpti“ tikslas – suburti metalo plastiko ir juvelyrikos meno skirtingų kartų kūrėjus“, – sako Lietuvos autorinės juvelyrikos asociacijos prezidentė Kristina Dulevičiūtė.

Tarp vyriausiajai kartai atstovaujančių parodos autorių yra anapilin iškeliavęs Feliksas Daukantas, tebekuriantis Kazimieras Simanonis, o vyresniajai kartai – Vytautas Matulionis Marytė Dominaitė-Gurevičienė, Arvydas Gurevičius, anapilin išėjęs Rimas Burneika.

Parodoje – ir išskirtinai kuriantis R. Mėnulio Katinas. Dalyvauja ir kiek jaunesni menininkai Sigitas Virpilaitis, Indrė Diržienė, Solveiga ir Alfredas Krivičiai, užsienyje kuriantis Kristoforas Valaitis, Tadas Deksnys, Eimantas Ludavičius, Niujorke gyvenantys ir kuriantys Jonas Balčiūnas bei Vaidilutė Vidugirytė ir kitų menininkų darbai.

Jaunajai kartai atstovauja Kornelija Gerikaitė-Ludavičienė, Jurgita Erminaitė-Šimkuvienė, Eglė Čėjauskaitė-Gintalė, Ramunė Jundaitė.

„Vilnius kaip niekad suteikia retą galimybę vienoje vietoje ir pasigrožėti išskirtiniais ne tik Lietuvos, bet ir kitų pasaulio šalių juvelyrų sukurtais dirbiniais, ir įsigyti autorinės juvelyrikos papuošalus.

Po vienu stogu subūrėme ir daugiau juvelyrikos parodų, kūrybinių dirbtuvių ir seminarų, vyks tarptautinis juvelyrikos meno konkursas, pritraukęs 76 juvelyrus iš 22 pasaulio valstybių“, – sako tarptautinės Baltijos juvelyrikos parodos „Amber Trip“ organizatorius Giedrius Guntorius.

Jau trečius metus specialiai juvelyrams rengiamoje Autorinės juvelyrikos zonoje šiemet susibūrė iš viso 40 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir JAV.

Tai – tarsi paroda parodoje, kurioje pristatomi vienetiniai autoriniai darbai ir yra puiki galimybė pabendrauti su juvelyru apie jo kūrybos kelią ar įsigyti patikusį juvelyrinį dirbinį. Kovo 11-ąją Autorinės juvelyrikos zona lauks lankytojų net iki 20 val.

Tarp parodos dalyvių, be jau minėtų menininkų, taip pat yra tokie žinomi juvelyrai kaip Algirdas Mikutis, Jurga Gusarovienė ar neregys dizaineris juvelyras iš Vokietijos Homayoun Esfarjani.

„Amber Trip“ metu vyks kūrybinės dirbtuvės su vašku, gintaru ir emaliu, seminaruose bus dalinamasi žiniomis, ką reikia žinoti perkant papuošalą, kaip panaudojamos perkūno dujos juvelyrikoje arba Baltijos gintaras maisto gamyboje, dalinamasi ir kitomis naujienomis bei patirtimi.

Parodos lankytojai turės galimybę iš arti pamatyti mažiausiai prieš 50 tūkst. metų gyvenusio ir Sibire rasto mamuto skeletą, skulptūras iš mamuto kaulų ar laivus iš gintaro.

Didžiausioje Baltijos jūros regione juvelyrikos parodoje „Amber Trip“ šiais metais dalyvauja beveik 240 juvelyrikos ir gintaro gamintojų bei meistrų iš 30 pasaulio šalių.

Renginys sulaukia ypač daug kolekcininkų, muziejininkų, didmenininkų, žaliavos tiekėjų ir pirkėjų, jį pamėgo sostinės gyventojai ir svečiai.

„Amber Trip“ aplankant vis daugiau svečių iš Artimųjų Rytų šalių, jau antrus metus veiks musulmonų maldos namai.

XVII tarptautinė Baltijos juvelyrikos paroda „Amber Trip 2020“ kovo 11-14 dienomis vyksta „Litexpo“ parodų centre. Bendras parodos plotas – daugiau nei 6,6 tūkst. kvadratinių metrų. Daugiau kaip pusę (apie 60 proc.) ekspozicijų ploto skirta gintarui, apie 40 proc. – juvelyriniams dirbiniams.

Pernai parodą aplankė 8 tūkst. lankytojų, arba dešimtadaliu daugiau nei prieš metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.