Profsąjungos: dėl krizės neturėtų nukentėti vien darbuotojai

Vyriausybei dviem savaitėms sustabdžius ugdymo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, darbuotojų profesinės sąjungos pasigenda dialogo su Vyriausybe ir sako, kad žmonių darbo vietos ir pajamos turi būti užtikrintos.

Profsąjungų teigimu, kol kas masinių atleidimų nėra, tačiau nerimą kelia nemokamų atostogų išleidžiamų darbuotojų skaičius.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Profsąjungų teigimu, kol kas masinių atleidimų nėra, tačiau nerimą kelia nemokamų atostogų išleidžiamų darbuotojų skaičius.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Kristina Krupavičienė<br>R.Neverbicko nuotr.
Kristina Krupavičienė<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2020, 9:08 AM

Profsąjungų teigimu, kol kas masinių atleidimų nėra, tačiau nerimą kelia nemokamų atostogų išleidžiamų darbuotojų skaičius. Labiausiai baiminasi kultūros, transporto, turizmo, medicinos ir švietimo darbuotojai.

„Šiandien patvirtintų atvejų, kad masiškai būtų atleidžiami žmonės, tokios informacijos neturime, bet mus neramina faktas, kad žmonės verčiami paimti nemokamų atostogų. Tas vyksta, dar ne taip gausiai, bet su kiekviena valanda vis intensyvėja“, – BNS sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Jos teigimu, kol kas didžiausią poveikį jaučia kultūros darbuotojai.

„Skaudžiausiai jaučia mažosios įmonės, ypač kultūros sektorius kalba apie tai, kad jaus skaudžias pasekmes, nes ne tik švietimo įstaigos užsidarė, bet ir visos įstaigos, atsakingos už tam tikrus renginius“, – sakė ji.

I. Ruginienė pabrėžia, kad krizė neturėtų būti valdoma vien darbuotojų sąskaita, veiksmai turėtų būti suderinti, o atsakomybės pasidalintos po lygiai tarp darbuotojų, darbdavių ir Vyriausybės.

Apie tai planuojama kalbėtis Trišalės tarybos posėdyje, jis preliminariai numatytas kovo 24 dieną.

Tuo metu Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sako, kad darbuotojai susirūpinę, ar jiems bus mokama už darbą.

„Kad nebūtų taip, kad išmetam darbuotojus ir gyvenkit kaip norit. Yra darbuotojų daugybė, gyvenančių nuo algos iki algos ir neturinčių santaupų, kad sėdėtų, pavyzdžiui, iki gegužės vidurio be jokių pajamų. Tai klausimas, kurį reikia ir Vyriausybėje diskutuoti. Reikia kalbėti, kaip bus su nuostoliais darbuotojams, kurie negali eiti į darbą ir dirbti“, – BNS teigė K. Krupavičienė.

Pasak jos, švietimo darbuotojai nerimauja, ar jiems bus mokama už dvi savaites, kai nedirbs visos mokyklos ir darželiai, nežino, ar reikės vasarą dirbti, ar mokyti nuotoliniu būdu.

„Solidarumo“ pirmininkė teigė, jog dalis vilkikų vairuotų nebenori važiuoti į Italiją, bet nežino, kaip jiems bus atlyginta.

Pasak K. Krupavičienės, nerimauja ir turizmo darbuotojai, gidai. Be to, medikai siekia papildomų draudimų nelaimingų atsitikimų atveju.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ketvirtadienį sakė, kad verslininkai norėtų, jog būtų atidėti mokesčiai, naujai reglamentuojamos atostogos, būtų leidžiama paprasčiau atleisti iš darbo.

Vyriausybė ketvirtadienį dėl koronaviruso grėsmės nusprendė dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, uždrausti keliones į kai kurias valstybes.

Galutinai pritarus VESK vadovui Aurelijui Verygai, sprendimas dėl švietimo įstaigų įsigalios nuo penktadienio ir kol kas truks iki kovo 27-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.