TVF vadovė: pasauliui reikia koordinuoto fiskalinio atsako į pandemiją

Pasaulio vyriausybės privalo bendradarbiauti ir, kaip ir per 2008 metų finansų krizę, gerokai padidinti išlaidas bei padėti ekonomikai atlaikyti koronaviruso pandemijos daromą žalą, pirmadienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva.

K.Georgieva pažymėjo, jog TVF yra „pasirengęs mobilizuoti savo 1 trln. JAV dolerių skolinimo pajėgumus.<br>  K.Georgievos feisbuko nuotr.
K.Georgieva pažymėjo, jog TVF yra „pasirengęs mobilizuoti savo 1 trln. JAV dolerių skolinimo pajėgumus.<br>  K.Georgievos feisbuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 9:09 PM, atnaujinta Mar 16, 2020, 9:11 PM

Besivystančioms rinkoms gresia milžiniškas lėšų nutekėjimas ir joms taip pat reikės paramos, parašė ji tinklaraštyje.

K. Georgieva vėl pažymėjo, jog fondas yra „pasirengęs mobilizuoti savo 1 trln. JAV dolerių skolinimo pajėgumus ir padėti savo nariams“. Be kita ko, besivystančios ir besiformuojančios ekonomikos šalims gali būti skubiai skirta 50 mlrd. JAV dolerių.

„Vyriausybės ėmėsi tam tikrų priemonių, kuriomis visų pirma siekia pažaboti COVID-19 plitimą, tačiau jos turėtų plėsti šias pastangas ir stengtis aprėpti labiausiai nukentėjusius žmones bei įmones“, - pareiškė TVF vadovė, be kita ko, paminėjusi tokias priemones kaip tikslinės mokesčių lengvatos ir ilgesnis apmokamas nedarbingumas.

Tačiau vien atskirų šalių veiksmų nepakanka ir, „plintant virusui, kone kas valandą didėja koordinuotų ir sinchronizuotų pasaulinių fiskalinių paskatų poreikis“.

Vien 2009 metais Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalys skyrė 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), arba daugiau nei 900 mlrd. JAV dolerių.

„Taigi dar reikia padaryti daug daugiau“, – pažymėjo K. Georgieva.

Ji taip pat paminėjo Tarptautinių finansų instituto (IIF) duomenis, iš kurių matyti, jog investuotojai nuo krizės pradžios iš besivystančių rinkų atsiėmė beveik 42 mlrd. JAV dolerių.

„Tai didžiausias lėšų nutekėjimas šiuolaikinėje istorijoje“, – pabrėžė Fondo vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.