I. Šimonytė apie ekonominio skatinimo planą: gali būti, kad neužteks to, kas yra

Buvusi finansų ministrė, Seimo narė Ingrida Šimonytė, vertindama pirmadienį pristatytą ekonominio skatinimo planą, skirtą suvaldyti koronaviruso sukeltus iššūkius, sako, kad Vyriausybė turi turėti daugiau lankstumo reaguoti į situaciją.

I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 10:45 AM, atnaujinta Mar 17, 2020, 10:48 AM

„Mano pagrindinis pastebėjimas tam planui, kad vis dėlto Vyriausybė turėtų turėti daugiau lankstumo reaguoti į situaciją. Gali būti, kad neužteks to, kas yra. Kalbėkime apie paramos formas kai kuriems verslams.

Yra tokių verslų, kuriems 40 proc. darbo užmokesčio artimiausius mėnesius nebus iš ko susimokėti. Ir tada klausimas, kokią mes čia turime riziką. Ar mes tuos verslus paliekame tą neapibrėžtą laikotarpį, ar turime nusimatyti daugiau lankstumo“, – žurnalistams antradienį Seime sakė I. Šimonytė.

„Kitas dalykas – mokestinių paskolų sutartys, kai dabar bus galimybė atidėti gyventojų pajamų mokesčio (mokėjimą. – ELTA), kas yra tikrai gerai, bet klausimas, ar nereikėtų padaryti horizontalių sprendimą bent jau smulkiam ir vidutiniam verslui, nes, jeigu daug verslų vienu metu kreipsis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), „Sodrą“ dėl mokestinių paskolų sudarymo, administracinė našta bus labai didelė“, – sakė ji.

G. Landsbergis: Lietuva greičiausiai bus eilės gale

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis teigia, kad priimtas Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planas yra geras žingsnis. Visgi, kaip sakė jis, gali kilti iššūkių skolinantis reikiamas sumas.

G. Landsbergis teigė, kad būtina parengti pagalbos paketą verslams, kuriems gresia bankrotas.

„Bent mūsų frakcija yra linkusi palaikyti skubias priemones (dėl koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo ekonomikai. – ELTA). Manome, kad pirmas žingsnis yra geras. Ko gero, vienintelė pastaba, kad tose priemonėse, kurios yra numatomos, kalbama apie situacijas ir įmones, kurios galbūt nėra tiesiogiai paveiktos karantino.

Didelė dalis sveikatos, maitinimo įstaigų pajamų negauna šiandien. (...) Palengvintos kreditavimo paslaugos jiems iš esmės nepadeda. (...) Mes siūlome neatidėliotinai, gal per savaitę, parengti pagalbos paketą tiems, kurie eina į bankrotą“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Visgi, pasak TS-LKD atstovo, gali susiklostyti tokia situacija, kad Lietuvai greitu metu nepavyks pasiskolinti norimos sumos.

„Tos sumos kol kas yra ore. Neaišku, kiek bus skiriama, kaip bus skiriama. Kryptis yra teisinga, bet, visų pirma, reikia pasiskolinti pinigų. Mes matome, kas dabar atsitiko su regentais, – kai Lietuva išeina pirkti 10 tūkst. regentų, valstybės, tokios kaip Vokietija, Italija, perka regentus milijonais, tai mes su savo pirkimu esame eilės gale ir nieko nusipirkti nebegalime.

Panašiai su skolinimusi – skolinasi visi ir skolinasi didžiulėmis sumomis. Lietuva, išeidama pasiskolinti 2 mlrd., ko gero, bus toli“, – sakė jis.

Pasak G. Landsbergio, šiuo atveju svarbus uždavinys tenka Finansų ministerijai.

„Finansų ministerijai tenka milžiniškas uždavinys. Visi pinigai, kurie ateis verslui, žmonėms, jie yra reikalingi, tik kad pavyktų tai padaryti“, – pridūrė jis.

Vyriausybė pirmadienį po pasitarimo pritarė Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planui, kurį sudaro 2,5 mlrd. eurų.

Vyriausybė pagal planą iki trijų mėnesių mokėtų savarankiškai dirbantiems, kurie mokėjo socialinio draudimo įmokas, fiksuotą 250 eurų dydžio išmoką per mėnesį, kai dėl nustatyto infekcijų plitimą ribojančio režimo negali vykdyti savo veiklos.

Pagal planą, valstybės lėšomis iki trijų mėnesių turi būti prisidedama prie darbdavių pastangų išsaugoti darbo vietas, padengiant dalinės prastovos ar prastovos išmokos dalį darbuotojams. Darbuotojui turi būti užtikrinta išmoka, ne mažesnė nei minimali mėnesinė alga.

Efektyviai sveikatos priežiūros ir visuomenės apsaugos sistemų veiklai būtų skirta 500 mln. eurų.

Vyriausybei taip pat suteikiama teisė skolintis papildomai 5 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.