Suskaičiavo, kiek šiemet gali susitraukti Lietuvos ekonomika

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad, remiantis baziniu scenarijumi, Lietuvos ekonomika dėl situacijos, susijusios su koronavirusu, šiais metais galėtų sumažėti 1,3 proc. „Pagal prielaidas, kurias dėlioja tarptautinės institucijos, bazinis scenarijus sudarytas remiantis prielaida, kad ES ekonomika 2020 m. susitrauks 1,1 proc.

V. Šapoka<br>T.Bauro nuotr.
V. Šapoka<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ekonomika dėl situacijos, susijusios su koronavirusu, šiais metais galėtų sumažėti 1,3 proc.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos ekonomika dėl situacijos, susijusios su koronavirusu, šiais metais galėtų sumažėti 1,3 proc.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kornelija Mykolaitytė, ELTA

Mar 17, 2020, 12:58 PM, atnaujinta Mar 17, 2020, 1:13 PM

Tokiu atveju, atsižvelgus į ekonominio skatinimo priemones, preliminariai numatoma, kad Lietuvos ekonomika 2020 metais susitrauktų 1,3 proc.“, – Seime antradienį sakė V. Šapoka.

Remiantis mažiau palankiu scenarijumi, ekonomikos smukimas galėtų siekti apie 2,8 proc.

„Darant prielaidą, kad euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) smuktų apie 2,5 proc., Lietuvos ekonomika susitrauktų 2,8 proc.“, – sakė finansų ministras.

Jo teigimu, sutrikusios gamybos grandinės lems gamybos mažėjimą, o sumažėjusi užsienio paklausa neigiamai veiks eksportuojančias įmones. Tuo metu mažesnė vidaus paklausa atitinkamai pasijus paslaugų ir prekybos sektoriuose.

„Tai kelionių, maitinimo, apgyvendinimo, laisvalaikio pramogų, grožio ir kitos įmonės. Paslaugas teikiantis verslas ir prekybos sektoriai pirmieji pajus ir pajautė neigiamą poveikį, bet gamybos sektorius taip pat susidurs su sunkumais“, – sakė finansų ministras.

Vyriausybė pirmadienį po pasitarimo pritarė Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planui, kurį sudaro 2,5 mlrd. eurų. Vyriausybei taip pat suteikiama teisė skolintis papildomai 5 mlrd. eurų. Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje nuo pirmadienio vidurnakčio iki kovo 30 dienos įvestas karantinas.

Šalies piliečiams draudžiama išvykti, uždarytos parduotuvės (išskyrus, maisto ir vaistines) bei kavinės.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.