Viešbučių ir restoranų darbuotojai patys prašosi būti atleidžiami

Daugiau nei 90 proc. šalies viešbučių jau užsidarę, o dalis jų bei restoranų darbuotojų patys prašosi būti atleidžiami, sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Daugiau nei 90 proc. šalies viešbučių jau užsidarę, o dalis jų bei restoranų darbuotojų patys prašosi būti atleidžiami<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nei 90 proc. šalies viešbučių jau užsidarę, o dalis jų bei restoranų darbuotojų patys prašosi būti atleidžiami<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nei 90 proc. šalies viešbučių jau užsidarę, o dalis jų bei restoranų darbuotojų patys prašosi būti atleidžiami<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nei 90 proc. šalies viešbučių jau užsidarę, o dalis jų bei restoranų darbuotojų patys prašosi būti atleidžiami<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nei 90 proc. šalies viešbučių jau užsidarę, o dalis jų bei restoranų darbuotojų patys prašosi būti atleidžiami<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nei 90 proc. šalies viešbučių jau užsidarę, o dalis jų bei restoranų darbuotojų patys prašosi būti atleidžiami<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

ELTA

Mar 18, 2020, 1:38 PM, atnaujinta Mar 18, 2020, 1:46 PM

Pasak jos, daugelis restoranų, praėjus ekstremaliam laikotarpiui, nebeatsidarys. „Situacija yra tikrai labai bloga. Aš manau, kad toks sektorius yra jautriausias – restoranai, viešbučiai, SPA ir, matyt, renginių organizatoriai, kuriems 100 proc. yra sustabdyta veikla.

Mūsų turizmo sektoriuje dirba 48 tūkst. darbuotojų, o mūsų sektoriuje – viešbučių ir restoranų – 30 tūkst., tai dabar yra tokia situacija, kad 93 proc. viešbučių jau užsidarę, o kiekvieną dieną jų užsidaro vis daugiau“, – Eltai sakė E. Šiškauskienė.

Jos teigimu, paradoksali situacija gali kilti su restoranais – gali atsitikti taip, kad įmonės, mokėjusius mažus atlyginimus, išliks, o labiausiai nukentės įstaigos, siūliusios aukštus darbo užmokesčius. „Verslas yra visiškai užsidaręs. (...) Kokia situacija išeina blogiausia – tie, kurie mokėjo mažus atlyginimus įmonėse arba vokeliuose, tai jie išliks, o įmonės ar įmonių grupės, kurios mokėjo gerus atlyginimus (...), tos įmonės kentės labiausiai, bankrutuos ir klausimas, ar atsigaus“, – teigė ji.

Anot E. Šiškauskienės, nors šiuo metu restoranai ir viešbučiai desperatiškai bando išlaikyti darbuotojus, didelė dalis jų, kaip sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė, patys nori būti atleisti.

„Dabar yra bandymas desperatiškai išlaikyti tuos žmones, darbuotojus, nes buvo sudėtinga tiek restoranams, tiek viešbučiams surinkti kolektyvą, darbuotojus. Labai daug ukrainiečių dirbo, jie masiškai išvažiuoja, žmonės jaučiasi nesaugūs“, – sakė ji.

„Bet darbuotojai masiškai ieško kitų variantų – kas išeina į prekybos centrus, kas ieško veikiančiose įmonėse darbų, kitiems ženkliai labiau apsimoka eiti į Užimtumo tarnybą ir gauti išmokas arba biuletenį. Tai yra nestabdomas procesas. Kaip Vyriausybė prašė sustabdyti ir neatleisti darbuotojų, tai dabar jau kai kurie paduoda (darbdavį – ELTA) į Darbo ginčų komisiją, kad jų neatleidžia, o jie nori būti atleisti“, – teigė E. Šiškauskienė.

E. Šiškauskienė taip pat įvertino Seimo priimtą sprendimą, kuris numato, kad paskelbus ekstremaliąją situaciją ar karantiną ir darbdaviui dėl to negalint suteikti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo, darbdavys darbuotojui mokės 10 proc. nuo minimalios algos, o valstybė prisidės 90 proc. nuo minimalios algos.

„Aš įsivaizduoju, kad įmonės, kurios dar dirba kažkiek, jos gali mokėti tą 10 (proc. – ELTA). Aš neįsivaizduoju, iš kur tą 10 proc. gali paimti įmonės, kurios (...) priverstinai Vyriausybės yra uždarytos, kaip restoranai, pavyzdžiui. Jie turėtų imti paskolą? Kas vėliau atiduos?

Daugelis, mes prognozuojame, kad nebeatsidarys, o bankrutuos. Nežinau, koks verslas gali imti paskolą atlyginimams išmokėti“, – Eltai teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Pasak viešbučių ir restoranų atstovės, didžiausia parama verslui būtų, „jei iš „Sodros“ būtų mokamas tiesiogiai darbuotojams kažkoks procentas jo vidutinio darbo atlyginimo“.

Pasak E. Šiškauskienės, šalyje įvedus karantiną, o visame žemyne apribojus judėjimą, užsienio šalių turistai, kurie buvo užsisakę vietas Lietuvos viešbučiuose, dabar juos masiškai atšaukia. Vis dėlto, kaip sakė ji, dalis įstaigų stengsis išgyventi iš vietinio turizmo.

„Masiškai prašo pinigų. Viešbučiai stengiasi perkelti rezervacijas, bet niekam nėra aišku, kuriam laikui. (...) Vieni užsidarę iki rugsėjo, kiti – iki gegužės, tikisi, kad kažkaip užsikurs bent vidinis, vietinis turizmas arba kaimynai keliautų“, – sakė ji.

Visgi viešbučiai, kaip prognozavo ji, atsigaus negreitai. Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje nuo pirmadienio vidurnakčio iki kovo 30 dienos įvestas karantinas. Šalies piliečiams draudžiama išvykti, uždarytos parduotuvės (išskyrus, maisto ir vaistines) bei kavinės, primena ELTA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.