I. Genytė-Pikčienė apie būtiniausių prekių kainų ribojimą: šiuo metu kišimasis į rinką nėra būtinas

Premjerui Sauliui Skverneliui pareiškus, kad, esant poreikiui, būtų svarstoma galimybė reguliuoti maksimalias būtiniausių produktų kainas, Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyriausioji ekspertė Indrė Genytė-Pikčienė mano, kad kišimasis į rinkos mechanizmus bent šiuo metu nėra būtinas. Jos teigimu, priežasčių kainoms kilti ji nematanti.

Indrė Genytė-Pikčienė mano, kad kišimasis į rinkos mechanizmus bent šiuo metu nėra būtinas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Indrė Genytė-Pikčienė mano, kad kišimasis į rinkos mechanizmus bent šiuo metu nėra būtinas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Palionis.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Palionis.<br>D.Umbraso nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Genytė-Pikčienė.<br>T.Bauro nuotr.
Indrė Genytė-Pikčienė mano, kad kišimasis į rinkos mechanizmus bent šiuo metu nėra būtinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Indrė Genytė-Pikčienė mano, kad kišimasis į rinkos mechanizmus bent šiuo metu nėra būtinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Indrė Genytė-Pikčienė mano, kad kišimasis į rinkos mechanizmus bent šiuo metu nėra būtinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Indrė Genytė-Pikčienė mano, kad kišimasis į rinkos mechanizmus bent šiuo metu nėra būtinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Malvina Baužytė, ELTA

Mar 19, 2020, 3:43 PM, atnaujinta Mar 19, 2020, 3:45 PM

„Kol kas kažkokių infliacijos proveržių tikrai nesimato ir, kalbant apie būtiniausias prekes, visų pirma maisto produktus, trūkumo nesijaučia. Galimybės apsipirkti yra suformuotos ir jų variantų bei alternatyvų tik daugėja, nes atsiranda vis daugiau pristatymo į namus galimybių. Tad kišimasis į rinkos mechanizmus šiuo metu, mano akimis, tikrai nėra būtinas ir atitinkamai gali netgi sukelti tam tikrų žmonių paniką, sėti daugiau nerimo. Žmonės gali pradėti galvoti, kad yra trūkumas šitų būtiniausių prekių, jei valdžia pradeda kištis į kainodaras“, – Eltai sakė LLRI ekspertė.

„Kol kas šitoje srityje procesai nestringa, (...) galbūt prekybos centrams reikia daugiau laiko prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų karantino atveju. (...) Kiekvieną rytą tų prekių gausa, įvairovė yra ir tai neturėtų keistis“, – komentavo I. Genytė-Pikčienė.

Jos teigimu, būtiniausių produktų maksimalių kainų ribojimas suformuotų žinią, kad egzistuoja realus tų prekių stygius.

„Tokios priemonės tik ir siunčia žinutę visuomenei – yra numatomas trūkumas būtiniausių prekių ir produktų, dėl to reikia riboti kainas, nors tokiu atveju reiktų galvoti, kaip patį trūkumą eliminuoti ir atitinkamai užtikrinti, kad tas trūkumas nesusidarytų“, – sakė pašnekovė.

Pasak I. Genytės-Pikčienės, šiuo metu ji nematanti jokių objektyvių priežasčių kainų kilimui.

„Kokios gali būti priežastys toms kainoms kilti, kai situacija yra visiškai priešinga – žmonės vartoja daug mažiau, paklausa yra nukritusi ir naftos kainos yra gerokai nukritusios. Infliacijai augti visiškai nėra jokių objektyvių makroekonominių priežasčių“, – aiškino LLRI vyriausioji ekspertė.

Ketvirtadienį po susitikimo su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos atstovais premjeras teigė, kad jei tiekėjai nuspręs pakeisti savo politiką keliant kainas, valdžia gali pasinaudoti galimybe riboti būtiniausių maisto produktų kainas.

Jis priminė, kad teisės aktai Vyriausybei ir Seimui sudaro tokias galimybes.

Vyriausybė antradienį teigė neatmetanti, kad, prireikus, būtinųjų prekių kainos galėtų būti reguliuojamos.

A. Palionis ragina nemažinti supirkimo kainų

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis ragina perdirbėjus dirbtinai nemažinti supirkimo kainų.

Ministras Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pranešime žiniasklaidai sureagavo į informaciją, kad supirkėjai dirbtinai mažina mėsos, pieno ir kitų produktų supirkimo kainas, o pardavėjai jas kelia.

„Sulaukiau nemažai ūkininkų nerimo žinučių, jog mažėja supirkimo kainos. Suprantu, kad kainos gali svyruoti dėl sezoniškumo, bet labai nesinorėtų, ypač šioje sudėtingoje situacijoje, kad kainos būtų mažinamos dirbtinai pasinaudojus situacija. Raginu supirkėjus, perdirbėjus nemažinti kainų dirbtinai, be objektyvių priežasčių, o pardavėjus – jų nekelti“, – pranešime cituojamas A. Palionis.

Anot žemės ūkio ministro, jeigu pasinaudojus situacija bus keliamos kainos ir vyks nesąžininga prekyba, Vyriausybė neatmeta galimybės fiksuoti ir bazinių produktų pardavimo kainų.

Pranešime teigiama, kad taip pat svarstoma apie intervencinių pirkimų galimybę, jai Vyriausybė yra pritarusi. Tokie pirkimai būtų galimi siekiant užtikrinti gamintojams kainų stabilumą.

Taip pat A. Palionis pirkėjus kviečia rinktis lietuviškas prekes.

„Toks žingsnis leistų mūsų produkcijos gamintojams ir perdirbėjams mažinti galimus finansinius praradimus dėl sumažėjusių eksporto rinkų bei išlaikyti darbo vietas“, – sako žemės ūkio ministras.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.