Statybų įmonėms Kretinga – lyg užkeikta, rangovus paralyžiuoja bankrotai

Šiemet rangovai Kretingoje pasitraukė jau iš dviejų mieste statomų objektų, nes atsidūrė prie bankroto slenksčio.

Kiek dar laiko teks kretingiškiams laukti sporto ir sveikatingumo komplekso, tiksliai nežino net šio rajono valdžia.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Kiek dar laiko teks kretingiškiams laukti sporto ir sveikatingumo komplekso, tiksliai nežino net šio rajono valdžia.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Komplekse dar liko nemažai nebaigtų statybos darbų, ypač vidaus apdailos.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Komplekse dar liko nemažai nebaigtų statybos darbų, ypač vidaus apdailos.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2020, 3:11 PM

Šiuolaikišką baseiną vėliau nei Kretingoje pradėję statyti palangiškiai jau metus džiaugiasi vandens pramogomis.

Tuo metu kaimyninėje Kretingoje dar 2015 metų pabaigoje pradėtas statyti sporto ir sveikatingumo kompleksas nežinia kada bus baigtas.

Statybvietę perdavė užsakovui

Kompleksą statantis rangovas – restruktūrizuojama Vilniaus bendrovė „Litcon“ – oficialiai pripažino Kretingoje stabdanti darbus ir praėjusią savaitę nebaigtą statyti objektą perdavė savivaldybei.

Iš sutartos komplekso statybos kainos (6,26 mln. eurų) dar liko 900 tūkst. eurų vertės neatliktų darbų.

Statybvietę apvaikščiojusi komisija įsitikino, kad sparčiausiai dirbta tik būsimojoje sporto salėje, kurioje jau paklotas parketas ir pastatytos tribūnos.

Visur kitur yra likę daug įrangos montavimo darbų, pastate nėra pradėta patalpų apdaila.

Liko be pusės milijono eurų

Kad finansinių sunkumų patirianti įmonė buksuoja, buvo matyti dar 2018 metais, kai „Litcon“ nespėjo atlikti 800 tūkst. eurų vertės darbų.

Praėjusiais metais buvo atlikti visi suplanuoti darbai ir rangovo atstovai savivaldybę drąsino baigsią viską iki šių metų pabaigos. Tačiau po Naujųjų statybininkai komplekse taip ir nepasirodė. Be to, pernai spalį paaiškėjo, kad „Litcon“ Kretingoje dirba neturėdamas sutarties įvykdymo garanto.

Savivaldybei buvo pateiktas draudimo polisas, kad dėl rangovo kaltės nutraukus sutartį užsakovui bus išmokėta 517,5 tūkst. eurų suma, kurią būtų galima kompensuoti baigiamų darbų pabrangimą.

Bet kai 2019 metais rangovas nepateikė garanto pratęsimo, paaiškėjo, kad savivaldybės turimas draudimo polisas yra negaliojantis, nes „Litcon“ nebuvo sumokėjęs kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų draudimo įmokos.

Būsimi darbai pabrangs

Apgauta Kretingos savivaldybė dėl negauto garanto dabar ketina bylinėtis, tačiau akivaizdu, kad darbams užbaigti trūkstamų pinigų teks ieškoti rajono biudžete.

Naują konkursą likusiems darbams ruošiamasi paskelbti tik po kelių mėnesių, kai bus įvertinti visi rangovo atlikti darbai.

Be to, pagal objekto sąmatinę vertę, tai turės būti tarptautinis konkursas, kuris užtruks mažiausiai tris mėnesius.

Neabejojama, kad pagal 2015 metų medžiagų ir statybinių darbų kainas įvertinti likę darbai dabar gali kainuoti ir iki dviejų milijonų eurų.

Juo labiau kad teks pataisyti ir projektą, kuriame 2013 metais, lyginant su šiandiena, buvo numatytos mažiau pažangios technologijos.

Rangovai pabėgo ir iš nakvynės namų

Kita Vilniaus bendrovė „Lyderio grupė“ šiemet nutraukė darbus Kretingoje baigiamuose statyti nakvynės namuose.

Beveik už 300 tūkst. eurų iki kovo 5 dienos pastatyti ir įrengti nakvynės namus žadėjusi įmonė atliko tik 77 proc. darbų. Liko nepabaigta pastato vidaus ir išorės apdaila.

Skubėti skelbti naują konkursą savivaldybę verčia ir tai, kad didžioji dalis šiam objektui skirtų pinigų – 222,8 tūkst. eurų – yra Europos Sąjungos fondų lėšos, kurios turi būti panaudotos iki rugsėjo.

„Lyderio grupė“ yra jau antrasis rangovas, kuris pasitraukė iš Kretingoje statomų nakvynės namų, kurie pagal pirmąją sutartį su Telšių bendrove SMD turėjo būti pastatyti dar iki 2018 metų rudens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.