Kinijos skaičiai stebina – staigmeną pateikė balandžio eksporto rodikliai

Kinijos eksportas balandį, nepaisant pasaulinės koronaviruso pandemijos poveikio, netikėtai šoktelėjo 3,5 proc., parodė ketvirtadienį paskelbti oficialūs duomenys, nors analitikai perspėjo apie pasaulinės ekonomikos silpnumą pagrindinėms rinkoms patiriant nuosmukį.

Sausio–vasario mėnesiais koronaviruso protrūkis Kinijoje buvo pasiekęs piką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sausio–vasario mėnesiais koronaviruso protrūkis Kinijoje buvo pasiekęs piką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-07 09:53

Stebėtojai teigė, kad problemų gali sukelti ir didėjanti prekybos karo su JAV atsinaujinimo grėsmė.

Tuo tarpu importas balandį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė 14,2 proc., rodo Muitinės administracijos duomenys.

„Bloomberg“ apklausti analitikai prognozavo, kad eksportas sumenks 11 proc., o importas – 10 procentų.

Pekinas tvirtina, kad jam iš esmės pavyko sustabdyti viruso plitimą šalyje, o daugelis įmonių ir gamyklų vėl atnaujino darbą po kelių mėnesių pertraukos.

Louisas Kuijsas, tyrimų bendrovės „Oxford Economics“ Azijos ekonomikos skyriaus vadovas, pažymėjo, kad „balandžio mėnesio siuntų skaičių galėjo paskatinti eksportuotojai, kurie išsiuntė pirmąjį ketvirtį dėl tiekimo grandinių sutrikimų neišsiųstus siuntinius“.

Sausio–vasario mėnesiais, kai koronaviruso protrūkis Kinijoje buvo pasiekęs piką, eksportas smuko 17,2 procento.

Pasak banko ING ekonomistės Iris Pang, kitas galimas postūmis buvo medicinos prekių, kurių prireikė su pandemija susidūrusioms kitoms šalims, eksportas.

Taip pat Azijos tiekimo grandinėse buvo toliau eksportuojama 5G infrastruktūros įranga, kurios poreikis yra susijęs su vyriausybių planuojamais projektais, todėl rinkos paklausa turi mažesnės įtakos „, – teigė I.Pang.

Nepaisant balandį stebėto eksporto atsigavimo – pirmojo šiais metais grįžimo į teigiamą teritoriją – analitikai nesitiki, kad tendencija tęsis kiek ilgiau, nes pagrindiniai Kinijos prekybos partneriai patiria nuosmukį.

„Capital Economics“ ekspertas Julianas Evansas-Pritchardas teigė, kad ilgalaikėje perspektyvoje Kinijos eksportas, tikėtina, nėra apsaugotas nuo stipraus pasaulinės veiklos sulėtėjimo poveikio, atkreipdamas dėmesį į pastaruoju metu smukusį Pietų Korėjos eksportą.

Analitikai perspėjo apie didžiulį koronaviruso pandemijos, kuri jau nusinešė daugiau kaip 260 500 žmonių gyvybes visame pasaulyje, poveikį pasaulinei prekybai.

„Oxford Economics“ analitikai skaičiuoja, kad 2020 metais pasaulinė prekyba prekėmis ir paslaugomis gali būti sumenkti iki 15 proc. – tai daugiau nei 10 proc. susitraukimas 2009 metų pasaulinės finansų krizės metu.

J.Evansas-Pritchardas pridūrė, kad nereikėtų ignoruoti ir papildomų JAV muitų Kinijos prekėms grėsmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.