Renovacija Švenčionių rajono savivaldybėje padeda vystytis bendruomeniškumui

Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programa skatina vis didesnį savivaldybių įsitraukimą į modernizavimo procesą, apimantį ne tik pavienius daugiabučius, bet ir jų gyvenamąją aplinką. Kompleksiško kvartalų atnaujinimo iniciatyvų nestinga ir Švenčionių rajono savivaldybėje: planuojama, kad po kelerių metų bus atnaujinti beveik visi savivaldybėje esantys daugiabučiai namai ir jų kvartalai.

 Kompleksinė renovacija prisideda prie vizualiai gražėjančių daugiabučių kvartalų bei komfortiškesnės, funkcionalesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Kompleksinė renovacija prisideda prie vizualiai gražėjančių daugiabučių kvartalų bei komfortiškesnės, funkcionalesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2020, 9:09 AM

Kompleksiškai tvarkosi visi trys miestai

Švenčionių rajono savivaldybė apima tris miestus – Švenčionis, Švenčionėlius ir Pabradę, kuriuose, remiantis programos nuostatais, buvo suformuoti keturi daugiabučių namų kvartalai.

„Kvartalai dėl nuolat vykdomų atnaujinimo darbų sparčiai keičiasi – patys daugiabučiai yra energiškai efektyvesni, gyvenamoji daugiabučių aplinka tvarkingesnė ir patrauklesnė laisvalaikiui leisti, todėl net ir patys miestai tampa judresni“, – sako Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorė Jovita Rudėnienė.

Kvartalinės renovacijos metu atsižvelgiama ne tik į daugiabučių gyvenamosios aplinkos su- tvarkymą, bet ir į energinį miesto efektyvumą bei tvarumą užtikrinančių priemonių pasirinkimą – seno gatvių apšvietimo pakeitimą LED lempomis, taip pat inžinerinių tinklų modernizavimą.

Visapusiškai atnaujinama ir kvartalo infrastruktūra – sutvarkomos automobilių stovėjimo aikštelės, vaikų žaidimų, sporto bei poilsio zonos, šaligatviai, dviračių takai ir pan.

Didžioji dalis kvartalų jau atnaujinta

„Švenčionyse yra du daugiabučių namų kvartalai: viename kvartalinė renovacija įgyvendinta 2016 metais – atnaujinti visi 14 daugiabučių, o po kelerių metų bus visiškai atnaujintas ir antrasis kvartalas. Netrukus dalies daugiabučių darbai bus užbaigti, kitiems dar rengiami dokumentai, o per pastarąjį kvietimą teikti paraiškas daugiabučiams renovuoti į programą buvo įtraukti paskutiniai 4 šio kvartalo daugiabučiai. Kartu su daugiabučių modernizavimu tvarkoma ir visa gyvenamoji aplinka, todėl po kelerių metų visos erdvės bus kompleksiškai atnaujintos“, – pasakoja J.Rudėnienė.

Švenčionėliuose 32 daugiabučių namų kvartale renovuotų daugiabučių skaičius viršys 94 proc., nes šiuo metu vykdomi 28 daugiabučių namų parengimo arba atnaujinimo darbai bei dar 2 daugiabučiai šiais metais įsitraukė į šį procesą – planuojami rengti šių namų techniniai projektai ir kiti dokumentai prieš pradedant realius statybos darbus.

„Pabradėje situacija šiek tiek kitokia: čia dvi daugiabučių kvartalo dalys išsidėsčiusios toliau viena nuo kitos ir galima matyti skirtingus kompleksinio atnaujinimo tempus. Vilniaus g. kvartalo dalies infrastruktūra ir gyvenamoji aplinka jau sutvarkyta, liko atnaujinti vieną daugiabutį, jo statybos rangos darbai turėtų prasidėti dar šiais metais. Kitoje kvartalo dalyje, Architektų g., dalis daugiabučių taip pat buvo renovuota, o po pastarojo kvietimo finansavimą gaus dar aštuoni, tačiau čia teko susidurti su didesniais iššūkiais“, – dalijasi Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorė.

Pasak pašnekovės, Pabradėje dalį daugiabučių sudaro 8 butai, o mažas butų skaičius lemia didesnę modernizavimo darbų kainą kiekvienam gyventojui, todėl gyventojai ilgiau svarsto, ar verta pradėti renovaciją.

Miestuose jaučiamas pagyvėjimas

Kompleksinė renovacija visapusiškai prisideda prie vizualiai gražėjančių daugiabučių kvartalų bei komfortiškesnės, funkcionalesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo.

Šie pokyčiai savo ruožtu skatina daugiabučių kvartalų pagyvėjimą – gyventojai pradeda atrasti jiems malonią veiklą nebūtinai miesto centre, bet ir savo daugiabučio kvartale, taip pat didėja gyventojų bendruomeniškumas ir atsakomybė už sutvarkytą gyvenamąją aplinką.

„Visapusiški gyvenamosios aplinkos pokyčiai daro teigiamą įtaką ir bendruomenių socialumui – dažnai iki tol nebendravę tarpusavyje po renovacijos žmonės pradeda bendrauti su kaimynais, praleidžia daugiau laiko drauge sutvarkytose poilsio erdvėse. Atsiranda bendruomeniškumo jausmas, pradeda veikti saugios kaimynystės principai – gyventojai pradeda jausti daugiau atsakomybės už sutvarkytą aplinką, kurią tausoja. Žinote, žmonės dažnai apsiriboja savo buto priežiūra, tačiau po atliktų darbų jų požiūris prasiplečia – svarbu ir tai, kas vyksta aplink gyvenamąjį namą ir kokia aplinka jį supa“, – svarsto J.Rudėnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas