Startas pamažu artėja – Vilniaus kogeneracinei jėgainei išdavė svarbų leidimą

Šiuo metu baigiamai statyti Vilniaus kogeneracinei jėgainei (VKJ) Aplinkos apsaugos agentūra išdavė Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą. Tai vienas svarbiausių leidimų numatomoje įmonės veikloje.

 Vilniaus kogeneracinė jėgainė turėtų būti paleista rudenį.<br> Organizatorių nuotr. 
 Vilniaus kogeneracinė jėgainė turėtų būti paleista rudenį.<br> Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-19 14:14, atnaujinta 2020-05-19 14:15

Agentūra leidimą išdavė gegužės 19 d., po nuodugnaus VKJ veiklos vertinimo.

Šio proceso metu jėgainės atstovai pateikė informaciją ir atsakymus į visus priežiūrą vykdančių kompetentingų institucijų specialistų ir visuomenės iškeltus klausimus apie būsimą veiklą.

Vilniaus kogeneracinė jėgainė siekia būti atvira visuomenei, todėl į visus kylančius klausimus yra pasirengusi atsakyti ne tik leidimų išdavimų metu, bet ir visu veiklos laikotarpiu.

TIPK leidime nurodyta, kad VKJ atitinka tiek Lietuvoje, tiek ir Europos Sąjungoje šiuo metu galiojančius ypač griežtus aplinkosauginius reikalavimus.

„Šis leidimas yra vienas svarbiausių Vilniaus kogeneracinės jėgainės veikloje. Jis aiškiai apibrėžia aplinkosaugines ribas, tačiau galiu patikinti, kad įmonė sieks užtikrinti, jog jėgainės emisijos būtų mažiausios įmanomos technologiškai – tai yra vienas svarbiausių mūsų prioritetų“, – sako VKJ generalinis direktorius Saulius Barauskas.

Nors VKJ veiklos dar nevykdo, nuo 2017 metų, bendradarbiaudama su Agentūra ir Estijos aplinkos tyrimų centru, savo iniciatyva ir lėšomis atlieka oro taršos fono matavimus Vilniaus Lazdynų seniūnijoje.

Kietųjų dalelių ir kitų emisijų stebėsena vykdoma 4 kartus per metus skirtingais metų sezonais. Vienos paros trukmės dioksinų ir furanų matavimai atliekami du kartus per metus. Visi duomenys skelbiami viešai Vilniaus kogeneracinės jėgainės interneto puslapyje: https://vkj.lt/aplinkosauga/jegaines-emisijos/31.

Dar šiais metais Jėgainei pradėjus paleidimo derinimo darbus ir vėliau vykdant tęstinę komercinę veiklą bus atliekama nuolatinė emisijų stebėsena, o jos rezultatai, kaip to reikalauja teisės aktai, taip pat bus nuolat skelbiami jėgainės tinklalapyje.

Atliekomis ir biokuru kūrenamos Vilniaus kogeneracinės jėgainės instaliuota maksimali TIPK nurodyta elektros energijos gamybos galia siekia 100 MW (iš kurių atliekų dalis siekia 20 MW), o šilumos gamybos galia – 240 MW (iš kurių atliekų dalis siekia 65 MW).

Bendras nepavojingų po rūšiavimo likusių netinkamų perdirbti komunalinių atliekų sutvarkymo pajėgumas siekia iki 160 tūkst. tonų per metus.

Kogeneracinės jėgainės bendrai pagamintos elektros energijos užteks patenkinti apie 230 tūkst. namų ūkių poreikio. O šilumos – apie 50 proc. Vilniuje centralizuotai tiekiamos šilumos kiekio.

Vilniaus kogeneracinės jėgainės veiklą ketinama pradėti šių metų ketvirtąjį ketvirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.