V. Vasiliauskas ragina peržiūrėti biudžetą: be korekcijų judėti į priekį sudėtinga

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sako, kad būtina peržiūrėti šių metų biudžetą.

V.Vasiliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
V.Vasiliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2020, 3:11 PM

„Būtina visas priemones sukelti į biudžetą. Be biudžeto pakeitimo, vadinamojo papildomo biudžeto šiems metams, mūsų nuomone, sunku judėti į priekį, nes papildomų priemonių mastai, taip pat ir pajamų nesurinkimo mastai, didėja. Todėl be biudžeto korekcijų, mano galva, parlamentinėje respublikoje judėti į priekį būtų sudėtinga“, – Seime sakė V.Vasiliauskas.

„Todėl ir sakome: visos tiek išlaidų, tiek pajamų priemonės turėtų atsispindėti pakoreguotame biudžete“, – pridūrė jis.

Finansų ministras Vilius Šapoka yra sakęs, kad Vyriausybė nesvarsto galimybės peržiūrėti biudžeto ir mažinti išlaidų.

„Esu ne kartą minėjęs, kad biudžeto peržiūra, siekiant mažinti išlaidas, turbūt galėtų būti įmanoma tik pačiu juodžiausiu scenarijumi. Kaip pavyzdys, – jeigu įvyktų finansų krizė Europos Sąjungoje“, – teigė V.Šapoka.

Pasak ministro, šiuo metu tokio rezultato niekas nesitiki, dėl to, pasak V.Šapokos, reikėtų tęsti tuos įsipareigojimus, kuriuos valstybė yra prisiėmusi.

Didina valstybės skolą

Papildomos paramos priemonės didina valstybės skolą, todėl labai svarbus tikslingas jų panaudojimas, sako LB valdybos pirmininkas.

„Labai svarbus yra fiskalinių priemonių, kurios taikomos, tikslingas panaudojimas, kad jos vidutiniu laikotarpiu sukurtų tam tikrų pranašumų, didintų konkurencingumą, kad paskui iš ekonominio augimo būtų galima tą skolą sumažinti“, – Seime antradienį sakė V.Vasiliauskas.

„Jeigu tai bus tik pinigai, skirti kasdienėms išlaidoms, be abejo, trumpuoju laikotarpiu tai gali paskatinti ekonomiką, nors dėl kai kurių priemonių turime abejonių. Ilguoju laikotarpiu tai niekaip neprisidės prie ekonominio augimo“, – pridūrė LB valdybos pirmininkas.

Penktadienį prezidentas Gitanas Nausėda pranešė, kad siūlys Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Šalies vadovas taip pat pasirašė Seimo patvirtintą 200 eurų išmokų pensininkams ir kitiems menkas pajamas gaunantiems asmenims paketą, kuriuo siekiama krizės akivaizdoje pagerinti šių visuomenės grupių padėtį ir suteikti papildomą stimulą ekonomikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.