Milijoną nuslėpęs verslininkas į apgavystes įvėlė ir nieko neįtariančią buhalterę

Panevėžio apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kurioje Lietuvoje gyvenantis Baltarusijos pilietis ir jo vadovaujama bendrovė kaltinami sukčiavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Įtariama, kad dėl to į valstybės biudžetą buvo nesumokėta daugiau nei 1,025 mln. eurų mokesčių.

Kasa, pinigai, buhalterija, pajamos, buhalterė, kasos aparatas<br>M.Patašiaus nuotr.
Kasa, pinigai, buhalterija, pajamos, buhalterė, kasos aparatas<br>M.Patašiaus nuotr.
eurai, pinigai, sukčiai, vagys, biudžetas, valdininkaia, alga, algos<br>M.Patašiaus nuotr.
eurai, pinigai, sukčiai, vagys, biudžetas, valdininkaia, alga, algos<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 8, 2020, 12:47 PM, atnaujinta Jun 8, 2020, 12:58 PM

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai.

Vilniuje gyvenančiam 41 metų V.S. pateikti kaltinimai 2017-2018 metais apgaulingai tvarkius jo vadovaujamos uždarosios akcinės bendrovės apskaitą ir sukčiavus siekiant išvengti mokesčių.

Įtariama, kad į minėtos bendrovės buhalterinę apskaitą buvo įtrauktos suklastotos sąskaitos-faktūros dėl autodetalių pirkimo iš įvairių bendrovių už 2,922 mln. eurų. Taip pat į V.S. vadovaujamos bendrovės apskaitą buvo įtraukti duomenys apie autodetalių pardavimą užsienio bendrovėms už 4,016 mln. eurų. Manoma, kad iš tiesų šie sandoriai neįvyko arba įvyko ne sąskaitose užfiksuotomis sąlygomis.

FNTT atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamasis V.S., galimai siekdamas išvengti didelės vertės prievolės valstybei – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir pelno mokesčio sumokėjimo į biudžetą, pateikė bendrovės apskaitą tvarkančiai buhalterei, nieko nežinančiai apie jo daromą nusikalstamą veiką, į buhalterinę apskaitą įtraukti žinomai suklastotas sąskaitas faktūras. Manoma, kad taip V.S. vadovaujama bendrovė išvengė 495,8 tūkst. eurų PVM ir 529,2 tūkst. eurų pelno mokesčio sumokėjimo į valstybės biudžetą.

Baudžiamasis kodeksas tiems, kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą, numato laisvės atėmimą iki 8 metų. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

Byla bus perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.