Siuvėjus Lietuvoje per karantiną gelbėjo užsieniečių užsakymai

COVID-19 pandemijos metu ženkliai mažėjant įprastinių užsakymų, nemažai tiek didelių, tiek mažų Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos (LATIA) narių sulaukė asmens apsaugos priemonių užsakymų iš užsienio.

Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 16, 2020, 11:14 AM

Šie užsakymai sektoriui tapo didele pagalba šiuo metu užtikrinant sektoriaus verslo apyvartumą. Daugiausiai buvo gaminamos daugkartinės medžiaginės kaukės.

„Užsakymai LATIA narėms per COVID-19 pandemiją mažėjo, buvo sudėtinga užsisakyti reikalingą žaliavą, sutriko ir brango logistika. Kita vertus, tuo metu aprangos ir tekstilės verslas dar vykdė ankstesnius užsakymus, jį gelbėjo Lietuvos ir užsienio įmonių asmens apsaugos priemonių užsakymai, kurie užėmė gamybinius įmonių pajėgumus.

Visgi, pandemijai einant į pabaigą, rinka šių produktų prisisotino, ir jų poreikis atslūgo. Šiuo metu skaičiuojama, kad su sudėtingesne situacija įmonės susidurs rudenį, kai Vakarų Europos rinka dar bus susitraukusi, o valstybės pagalbos priemonių jau nebus“, – teigė LATIA prezidentas Kęstutis Daukšys.

Pasak jo, kai kuriems šio verslo atstovams galbūt pavyks susikurti ir ilgalaikį pajamų šaltinį dėl šių produktų gamybos užsienio šalių užsakovams.

„Kovą ir balandį užsakovams iš Prancūzijos ir Vokietijos tiekėme daugkartines kaukes. Užsakymai iš užsienio siekė 200 tūkst. vienetų. Šiuo metu deramės ir dėl stambių ateities projektų, – teigia Kauno UAB „Omniteksas“ generalinis direktorius Audrius Janiūnas.

„Kovą ir balandį mūsų įmonė dirbo įprastu ritmu, bet norėdami užtikrinti gamybos apimtis ateityje, sudarėme sandorį su Vokietijos įmone dėl 50 tūkst. daugkartinių kaukių gamybos. Mūsų įmonė balandžio 27-gegužės 12 d. buvo planinėse tarpsezonio atostogose.

Grįžus iš atostogų, didžioji poreikio banga, sprendžiant iš paklausimų skaičiaus, jau buvo ženkliai sumažėjusi. Pagal sandorį pirmąjį kiekį – 5000 vnt. kaukių – jau pagaminome ir laukiame kitų užklausų“, – pasakoja AB „Dainava“ generalinė direktorė Regina Morkuvienė.

Kaip teigia Kauno UAB „Tebesa“ direktorius Mindaugas Gyvis, 30 tūkst. daugkartinių medžiaginių kaukių paskutiniais mėnesiais eksportavo į Vokietiją. Pasak verslininko, vokiečiams svarbu, kad šios kaukės skalbiamos, vadinasi, tvarios, ne vienkartinės.

Šiuo metu įmonė dirba su dviem galimais projektais, kurie užtikrintų pastovų pajamų srautą per ateinančius kelis mets. Šiuo metu produktui modeliuojamos pakuotės ES šalyse.

„Eksportavome nedidelį kiekį daugkartinių kaukių: 1000 į Suomiją, kelis tūkstančius Kinijos respiratorių ir vienkartinių kaukių išvežėme į Latviją ir Estiją.

Daugkartinėmis kaukėmis 100 proc. patenkinome savo klientus ir Lietuvoje, taip pat visiškai išpildėme užsakymus dėl respiratorių ir vienkartinių kaukių iš Kinijos“, – sako Kauno UAB „Vitameda“ pardavimų vadovas Žydrūnas Maslauskas.

„Daugkartines kaukes gaminome užsakovams Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir JAV. Šiuo metu poreikis labai sumažėjo. Dar praėjusią savaitę buvo paklausa, o šią – ji visiškai dingo.

Nauji užsakovai atsirado, kai sukūrėme vienkartinių drabužių ir asmens apsaugos priemonių kolekciją, paskelbėme savo tinklapyje, pradėjome reklamuotis“, – teigia Eugenija Galkauskienė, individualios įmonės „Eustilija“ direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.