Nuo kitos savaitės būsto nuomos versle – didelė sumaištis

Butų ar namų šeimininkai, nuomojantys savo turtą kitiems, teigia, kad nuostolinga pirkti verslo liudijimą kiekvienam mažam išnuomojamam butui, o įsigyti individualios veiklos pažymos nėra galimybės.

Nuo liepos 1-osios nekilnojamojo turto nuomotojai privalės pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Nuo liepos 1-osios nekilnojamojo turto nuomotojai privalės pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Nuo liepos 1-osios nekilnojamojo turto nuomotojai privalės pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Nuo liepos 1-osios nekilnojamojo turto nuomotojai privalės pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui.<br> M.Patašiaus nuotr. 
Nuo liepos 1-osios nekilnojamojo turto nuomotojai privalės pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui.<br> D.Umbraso nuotr.
Nuo liepos 1-osios nekilnojamojo turto nuomotojai privalės pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2020, 10:35 AM, atnaujinta Jun 29, 2020, 11:26 AM

Nuo liepos 1-osios nekilnojamojo turto (NT) nuomotojai turės su valstybe atsiskaityti kitaip.

Jie privalės pirkti verslo liudijimą kiekvienam išnuomojamam butui ar namui. Iki šiol visam turtui pakakdavo jo vieno.

Pažadėjo ir pamiršo

„Didelė sumaištis, – pratarė vilnietė Tatjana, Vilniuje kitiems nuomojanti porą butų. – Nuo liepos 1-osios pasikeisianti tvarka mus verčia prisipirkti verslo liudijimų, nors buvo žadėta, kad galėsime gauti individualios veiklos pažymą. Tačiau teisės aktai nebuvo pakeisti, ir šiuo metu tokia veikla nuomai neegzistuoja.“

Kaip elgtis? Anot Tatjanos, norėdama rasti atsakymą į šį klausimą ji bandė prisiskambinti į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), bet to padaryti nepavyko.

„Tvyro chaosas. Neverta steigti mažosios bendrijos, kai turima nuomai vos vieną kitą butą.

Verslo liudijimas kiekvienam jų – brangus.

Gal VMI dar ką nors mums, nuomotojams, gali pasiūlyti?

Dažniausiai tie žmonės, kurie turi patalpų nuomai, dar moka ir nekilnojamojo turo mokesčius. Tie, kurie dirbo nelegaliai, nelegaliai ir toliau tai darys. Šešėlis augs, nes reglamentavimas nėra aiškus“, – kalbėjo Tatjana.

Apskaičiavo ir palygino

Moteris apskaičiavo, kaip pasikeis pajamų ir mokesčių santykis. „Pusmečio verslo liudijimo kaina Vilniuje yra 340 eurų, taigi metų – 680 eurų. Akivaizdu, kad kuo buto nuomos kaina didesnė, tuo naudingiau yra turėti verslo liudijimą, o ne pažymą.

Pavyzdžiui, vidutinė nuomos kaina suremontuoto, baldais apstatyto 1 kambario buto Vilniuje yra 250 eurų. Vadinasi, metinė nuomos pajamų – ne pelno – suma yra apie 3 tūkst. eurų, nes mes turime nemažai su būsto priežiūra susijusių papildomų išlaidų.

Perkant metams verslo liudijimą tenka sumokėti 680 eurų, ir tokiu atveju GPM pasiekia net 22,67 proc.

Vykdant individualią veiklą pagal pažymą mokėtina GPM suma būtų tik 105 eurai“, – apskaičiavo Tatjana.

Brangesnio NT turto turėtojams paprasčiau. Pavyzdžiui, jei už mėnesį būsto nuomos pajamos siekia 405 eurus, metinė nuomos pajamų suma, atskaičius išlaidas, bus apie 4,86 tūkst. eurų.

Taigi įsigijus verslo liudijimą už 680 eurų mokėtina GPM dalis sudarytų apie 14 proc. pajamų. O vykdant veiklą pagal pažymą mokėtina GPM suma būtų apie 170 eurų.

Alternatyva – tik deklaracijos

Pasak VMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Stasės Aliukonytės-Šnirienės, neįsigijus verslo liudijimo, bet kokio NT – ne tik gyvenamųjų patalpų – nuomos paslauga taip pat gali būti teikiama. Tiesiog metams pasibaigus tenka deklaruoti gautas pajamas ir sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį.

„Gyvenamosios paskirties patalpų nuomai iki liepos 1 d. verslo liudijimą įsigijo apie 10,1 tūkst. gyventojų. Didžioji dalis – net 93 proc. šį verslo liudijimą įsigijusių gyventojų nuomojo nuo 1 iki 3 objektų. Naujausiais duomenimis, gyvenamosios paskirties patalpų nuomai nuo liepos 1 d. 2294 verslo liudijimus jau įsigijo 1643 gyventojai.

„Fiksuoto dydžio pajamų mokesčio tarifą nustato kiekviena savivaldybė individualiai. Kai kurios savivaldybės, atsižvelgdamos į šalyje paskelbto karantino nulemtus padarinius, priėmė gyventojams palankius sprendimus.

Pavyzdžiui, Kauno rajono, Plungės, Rokiškio savivaldybės nuo fiksuoto pajamų mokesčio atleido visoms veikloms išduodamus verslo liudijimus, o Tauragės rajono savivaldybės gyventojams už verslo liudijimus šiemet reikės mokėti simboliškai – vos 1 eurą“, – sakė S.Aliukonytė-Šnirienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.