Baltijos šalys tariasi dėl elektros prekybos su trečiosiomis šalimis

Briuselyje už energetiką atsakingi Baltijos šalių ministrai antradienį su Europos Komisijos nare Kadri Simson aptarė elektros prekybą su trečiosiomis šalimis, Lietuvai toliau bandant įtikinti kaimynes solidariai boikotuoti Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) elektrą.

Briuselyje už energetiką atsakingi Baltijos šalių ministrai aptarė elektros prekybą su trečiosiomis šalimis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Briuselyje už energetiką atsakingi Baltijos šalių ministrai aptarė elektros prekybą su trečiosiomis šalimis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2020, 5:51 PM

„Įvyko pokalbis su komisare, tęsiamos derybos ir ieškoma bendro sutarimo dėl prekybos su trečiosiomis šalimis. Lietuvos pozicija yra nuosekli ir aiški – negali būti diskusijų apie elektros pirkimą iš nesaugių elektrinių. Tokios pozicijos derybose ir laikomės“, – BNS susitikimą komentavo energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno patarėja Aurelija Vernickaitė.

Už energetiką atsakinga eurokomisarė K. Simson socialiniame tinkle trumpai nusakė susitikimą kaip skirtą „aptarti naujausią situaciją Baltijos šalyse, susijusią su sinchronizavimu ir branduoliniu saugumu“.

Lietuvai derantis su Latvija ir Estija dėl artimiausiu laiku numatomos įjungti Astravo AE elektros boikoto, prezidentas Gitanas Nausėda birželį paragino užsienio reikalų ir energetikos ministrus suderinti pozicijas, kad Lietuva būtų „kaip vienas kumštis“.

Toks prezidento raginimas nuskambėjo, ministrui Ž. Vaičiūnui sulaukus opozicijos kritikos dėl esą nepakankamai ambicingo susitarimo su Latvija ir Estija projekto. Opozicija pareikalavo ministro nusišalinti nuo derybų. Kritikos projektui buvo išsakęs ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ž. Vaičiūnas yra sakęs, kad kol kas pasiektas susitarimo projektas, numatantis kilmės garantijų sistemą bei importo mokesčius, bet neįpareigojantis Latvijos, jau yra pakankamas įgyvendinti Lietuvoje priimtą vadinamąjį „antiastravinį“ įstatymą.

Po susitikimo su prezidentu Ž. Vaičiūnas teigė, kad derybose su Latvija ir Estija bus siekiama bendro visų šalių įsipareigojimo nepirkti baltarusiškos elektros, o derybos tęsiamos ir erdvės joms yra: „be abejo, erdvės tikrai matau, jos tikrai yra, kad mes pasiektume dar geresnį susitarimą“.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas neigia Vilniaus kritiką dėl jėgainės nesaugumo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.