Streikuojančiais kurjeriais ragina pasekti ir kitus el. platformų darbuotojus

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) palaiko šiandien vykstantį „Bolt food“ kurjerių streiką. „Pirma, yra ciniška mažinti žmonių pajamas, ypač tų, kurie karantino metu buvo pirmosiose eilėse. Antra, reikia nustoti romantizuoti tokias neva alternatyvias darbo formas, kurios esą išlaisvina žmones iš nustatytų darbo valandų.

LPSK palaiko šiandien vykstantį „Bolt food“ kurjerių streiką.<br>A.Srėbalienės nuotr.
LPSK palaiko šiandien vykstantį „Bolt food“ kurjerių streiką.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-15 13:38

Tiesa yra ta, kad tokio tipo darbuotojai yra ypač pažeidžiami, nes jie dirba be darbo sutarčių ir neturi darbuotojams priklausančių teisių bei socialinių garantijų“, – teigia LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Ji „Bolt food“ kurjerių pavyzdžiu ragina pasekti ir kitus skaitmeninių platformų darbuotojus. „Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, JAV teismai yra priėmę sprendimus, kad pasitelkiant elektronines platformas „įdarbinti“ žmonės būtų laikomi darbuotojais ir gautų su šiuo statusu susijusią socialinę apsaugą.

Tačiau tai įmanoma padaryti tik susivienijus ir pradėjus protestuoti“, – komentuoja I.Ruginienė.

Pasaulio profesinės sąjungos aštriai kritikuoja vis didesnį vaidmenį šalių ekonomikose vaidinančias el. platformas, nes per jas dirbantys žmonės nėra apsaugoti ir ateityje tai stipriai atsilieps ne tik jiems, bet ir valstybių socialinės apsaugos sistemoms.

„El. platformos nekuria darbų, o juos pakeičia, siekdamos sumažinti sąnaudas naudojant didžiulę nepriklausomų sutartininkų darbo jėgą, kuriems negarantuojami atlyginimai, pakankamas užimtumas, darbuotojams įprastos socialinės naudos ir socialinė apsauga“, – įsitikinusi LPSK vadovė.

Europos darbuotojų organizacijos vis garsiau kalba apie adekvataus tokių platformų teisinio reglamentavimo būtinybę ES lygiu. Be to, jau yra nemažai šalių, kur el. platformų darbuotojai yra organizuoti į profesines sąjungas, pasiekusias darbo sąlygas gerinančių susitarimų su tokias platformas valdančiomis bendrovėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.